Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü çalışmaları tanıtıldı

Aydın’ın Germencik ilçesinde 1938 yılında kurulan ve Türkiye’nin tarımsal Ar-Ge çalışmalarında önemli bir yer tutan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, İncir Çalıştayı katılımcılarına tanıtıldı. Tarım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen çalıştayın ardından enstitüyü ziyaret eden katılımcılara, burada yapılan çalışmalar ve projeler hakkında detaylı bilgi verildi.

“İNCİR VE KESTANE ÜZERİNE YOĞUNLAŞMIŞ AR-GE FAALİYETLERİ”

Enstitünün faaliyetlerini anlatan Müdür Mehmet Özkul, 1938’den bu yana incir alanında Ar-Ge faaliyetlerini yürüttüklerini ve 2018 yılından itibaren kestane üzerine de araştırmalar yaptıklarını belirtti. Şu anda enstitüde 45 devam eden araştırma projesi ve 7 yeni teknik proje yürütüldüğünü ifade eden Özkul, sözlerine şöyle devam etti:

“İncir ve kestane sektöründe budama, terbiye sistemleri, hastalıklarla mücadele, çeşit geliştirme ve ıslah projeleri yürütüyoruz. Gıda teknolojileri alanında yeni ürünler geliştirmek ve sektöre kazandırmak için çalışıyoruz. Kurutmalık incir çeşitlerine uygun terbiye sistemleri projemiz bu alandaki çalışmalarımızdan yalnızca biri. Türkiye’nin kurutmalık incirdeki dünya liderliğini sürdürebilmesi için kalitenin artırılması ve sürdürülebilir üretim temel hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

“İNCİR ÜRETİMİ ÜLKE EKONOMİSİNE 350 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLIYOR”

Enstitüde 22 yıldır Islah Bölümü Başkanı olarak görev yapan Ziraat Mühendisi Mesut Özen, incir üretiminin bölge ve ülke ekonomisine sağladığı katkılara dikkat çekti. Türkiye’de toplanmış 284 incir çeşidinin genetik kaynaklar parselinde muhafaza edildiğini belirten Özen, şu bilgileri paylaştı:

“Aydın’ın 1000 metre yüksekliğe kadar tüm bölgelerinde incir yetiştirilebiliyor. Kuru incirde Sarı Lop, Sarı Zeybek ve Akça, taze tüketimde ise Bursa Siyahı, Yeşilgüz ve Morgüz gibi çeşitler üretiliyor. Bu ürünler yurtdışına ihraç edilerek ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 350 milyon dolarlık bir katkı sağlıyor. Taze ve kuru incir sektöründe faaliyet gösteren 35 bin üreticimiz bu kazançtan yararlanıyor.”

GENETİK ÇEŞİTLİLİK VE GIDA TEKNOLOJİLERİ

Enstitüde genetik çeşitliliğin korunması ve artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra gıda teknolojileri üzerine de araştırmalar yapıldığı ifade edildi. Toprak ve su verimliliği, hastalıklarla mücadele ve ıslah çalışmalarıyla incir üretiminde sürdürülebilirlik hedefleniyor.

Ziyaretçilere, enstitünün çalışmaları yerinde gösterilerek detaylı bilgi aktarılırken, yapılan projelerin hem bölgesel hem de ulusal tarımsal kalkınmaya olan katkıları vurgulandı. Enstitü, incir ve kestane üretiminin geleceğine yön veren çalışmalarıyla sektörün öncü kurumlarından biri olmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri