Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi araştırma görevlileri İrem Akçam ile Duhan Ölmez, dünyaca ünlü İngiltere merkezli tasarım ve mimari dergisi Dezeen ile elektronik devi Samsung’un düzenlediği tasarım yarışmasında, Sphere adlı projeleriyle 3.’lük ödülü kazandı.
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi İrem Akçam ile Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi Duhan Ölmez, Dezeen ile Samsung’un birlikte düzenlediği QLED TV’lerdeki Ortam Modunu Tasarım Yarışmasında, dünya çapında bin 200 projenin arasından sıyrılarak 3’üncü oldu. Genç akademisyenlerin televizyonu kişiselleştirdikleri projeleri, 4 finalist ile birlikte, Berlin’deki IFA 2018’de Samsung Elektronik standında özel sergi alanında da yer aldı. Samsung’un QLED televizyondaki Ortam Modunun, televizyonları kapalıyken bile kullanıcılar için kullanışlı ve yenilikçi bir deneyim oluşturmak, TV’yi yaşam tarzı nesnesi haline dönüştürmeyi amaçladığını ifade eden Akçam ve Ölmez, gelecekte kullanılması planlanan yeni tasarımları bulmak için bu yarışmanın düzenlendiğini belirtti.
"Başarılı bir ürün çıkardığımıza inanıyoruz"
Dünya çapında tasarımcılara açık olan bu yarışmada önce ilk 15’e, sonra ilk 5’e girdiklerini, son olarak da Samsung’un ve Dezeen’in üst düzey yönetici ve tasarımcılarının yanı sıra ünlü tasarımcılarla mimarların olduğu bir jüri tarafından seçilerek ödül kazanan ilk 3 arasında yer aldıklarını belirten Akçam ve Ölmez, tasarımlarını şöyle anlattı:
"Televizyon, sadece zamanın geldiği zaman izleyecek bir yüzey gibi algılanıyor; ancak tasarımımız Sphere, yapay zekayı ve nesnelerin internetini kullanarak TV’yi, bireyin hayatındaki kişisel bir asistan haline getiriyor. Sphere, 2 ana öğeye bir animasyon nesnesine ve bir bilgi parçasına sahip. Sistem, kullanıcının girdiği sosyal medya hesabı, e-posta adresi, dijital takvim, müzik türü, günlük yaşam ve sağlık izleme uygulaması gibi verilerle TV’yi özelleştirir. TV, kişiselleştirilmiş girdilerden bilgi alır ve yapay zekayı kullanarak yeni öneriler üretir, kullanıcının hayatına yardımcı olmak için öneri arayüzü kullanır. Örneğin, Samsung Health yemek alışkanlıklarını izleyip yemek tariflerini yönetebilir ve önerilerde bulunabilir. Sabah kalktığınızda size takviminizdeki randevuları hatırlatabilir, sosyal medyada o gün nelerin trend olduğunu hatırlatabilir, gideceğiniz adresin haritadaki cadde görünümünü ve yol tarifini verebilir. Sphere zaman ve kullanıcı ile hareket eder. Her bireyin farklı günlük programları olsa bile, Sphere buna göre tepki verebilir, adapte olur ve makine öğrenmesi ile zamanla kullanıcıya alışır. Bu sayede profesyonel öneriler üretir, hayatınızı izler veya kullanıcı için belirtilen bilgileri gösterir."
Projelerinin, yalnızca bir grafikten ziyade bilgi gösterme, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi farklı teknolojileri de kullandığını hatırlatan İrem Akçam ve Duhan Ölmez, "Sonuç olarak tasarımın herhangi bir meslek veya eğitim ile değil, disiplinler arası bir deneyim ile ilgili olduğuna inanıyoruz. Ara yüz tasarımı ve yapay zeka, alanımız olmamasına rağmen bu süreçte çok şey öğrendik ve başarılı bir ürün çıkardığımıza inanıyoruz. Bundan sonrası için bakış açılarımızı nasıl genişletebileceğimiz konusundaki arayışımıza devam etmeyi amaçlıyoruz" diyerek gelecek planlarını da anlattı.