Biliyor musunuz?

Fuat Tütüncüoğlu

Herhangi bir işte çalışmayan ev kadınları, Asgari ücretin %32’i prim ödeyerek sağlık ve emeklilik hakkını elde edebileceğinizi biliyor musunuz?

18 yaşını doldurmayan çocuklar, Anne babanızın sosyal güvencesi olmasa da genel sağlık sigortasından yararlanabileceğinizi biliyor musunuz?

Bağımsız çalışanlar, Gelirinize bakmadan ödeyeceğiniz prim miktarını yükselten basamak sisteminin kaldırıldığını, asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında beyan edeceğiniz matrah üzerinden prim ödeyeceğinizi biliyor musunuz?

Bağımsız çalışanlar/esnaf, muhtar ve çiftçiler, İş kazası geçirdiğinizde veya meslek hastalığına tutulduğunuzda %10’nun üzerindeki iş gücü kayıplarında her ay ödenmek üzere gelir bağlanacağını, bu şekilde gelir alırken çalışmaya devam edebileceğinizi ve gelirinizin kesilmeyeceğini biliyor musunuz?

Bağımsız çalışanlar/esnaf, muhtar ve çiftçiler, İş kazası geçirdiğinizde veya meslek hastalığına tutulduğunuzda yatarak tedavi gördüğünüz süreler için istirahat parası ödeneceğini biliyor musunuz?

Esnaf, muhtar ve çiftçiler, 90 gün priminiz olması şartıyla analık halinde doğumdan önce ve sonra sekizer hafta için istirahat parası alacağınızı biliyor musunuz?

Vefat eden bağımsız çalışanlar/esnaf, muhtar ve çiftçilerin hak sahibi kız çocukları, evlendiğinizde almakta olduğunuz aylığınız iki yıllık tutarında çeyiz parası/evlenme ödeneği alacağınızı biliyor musunuz?

Köy muhtarları ve çiftçiler, ayda 17 günlük prim ödeyerek (her yıl 1 puan artmakta) 30 günlük hizmet kazandığınızı, tüm sağlık ve sigorta haklarına sahip olduğunuzu biliyor musunuz?

Bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunan çalışan veya isteğe bağlı kadın sigortalılar, 2008 yılı ekim ayından sonra ödenen prim sürelerinin dörtte birinin prim sürenize eklendiğini, eklenen süre kadar emeklilik yaşınızdan indirildiğini ve bu durumda erken emekli olacağınızı biliyor musunuz?

Bağımsız çalışanlar/esnaf, muhtar ve çiftçiler, sigortalılığınızdan önce malul durumda olmanız halinde işçilerde olduğu gibi erken emeklilik hakkı getirildiğini biliyor musunuz?

Malullük aylığına hak kazanmayı sağlayacak oranda çalışma kaybı olmayan işçiler, bağımsız çalışanlar, memurlar ve isteğe bağlı sigortalılar,%40-60 arasında çalışma gücü kaybınızda erken emeklilik hakkınız olduğunu, işe girişlerinizden, işçilerde üç ay, bağımsız çalışanlarda sekiz ay beklemeden, artık 30 gün sonra kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz yakınlarınızla birlikte sağlık yardımı alabileceğinizi biliyor musunuz?

5510 sayılı kanunun yürürlüğünden önce ve sonra vergiden muaf olarak el sanatlarıyla uğraşan isteğe bağlı sigortalı kadınlar, ayda 17 günlük (her yıl 1 puan artmakta) prim ödeyerek 30 günlük hizmet kazandığınızı, tüm sağlık ve sigorta haklarına sahip olduğunuzu biliyor musunuz?

Usta öğretici olarak çalışanlar, ay içinde alınan ders ücretlerinin asgari ücret veya üzerinde olması halinde 30 gün, asgari ücretin altında ise ders saati ücretinin asgari günlük kazanca bölünerek gün sayısının tespit edildiğini biliyor musunuz?

Mütaahhitlerce yurt dışına götürülen Türk işçileri, sizin ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarınızın sağlık yardımları kapsamına alındıklarını, ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarına tabi kılındıklarını biliyor musunuz?

Malullük aylığı bağlanması için gerekli çalışma gücü kayıp oranına sahip olmayanlar, %40-60 arasında çalışma gücü kaybı olan sigortalıların yaş şartına tabi olmadan erken emeklilik hakkına sahip olduğunu biliyor musunuz?

Bağımsız çalışanlar, sizin için yol ve refakatçi giderlerinin ödenmesi imkanının getirildiğini biliyor musunuz?

İş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak meslekte kazanma gücünü %50’den az olarak vefat eden sigortalıların eşi, çocukları ve anne-babaları, önceki uygulamadan farklı olarak ölüm nedeninin iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olup olmadığına bakılmasızın gerekli şartları taşımanız halinde tarafınıza gelir bağlanacağını biliyor musunuz?

5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden sonra (01/05/2008) ilk defa sosyal güvenlik sistemine girenler,prim ödeme gün sayısını doldurduğunuz tarihteki yaş şartları ile emekli olacağınızı biliyor musunuz?

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.