Kentler insanoğlunun toplu yaşama ve arzu zorunluluğundan doğmuştur. İnsan ve toplum doğar, gelişir, ölür. Kentler de aynı kaderi paylaşır. Yeryüzü insan ve toplumun mezarlıkları yanında büyük medeniyetlerin doğduğu, yaşadığı kent harabelerine şahitlik eder.
İnsanoğluyla beraber kentler sanat, kültür ve toplumsal değerlerin yeşerdiği, yükseldiği mekânlardır.
İnsanoğlu, Hz. Adem’den beri bir yaşam uğraşı ve savaşın içindedir. Hak, hukuk, adalet için savaşır.
İdeal toplumları ahlak ve fazilet anlayışı ve yaşamı yüceltir.
İdeal toplumda bilgi ve bilge kişi kutsanır. Bilge toplumunda değerler hak edenlere hakça paylaştırılır. Paylaşılmayan haksızlığın ve zulmün aracı olur.
Bilge toplumunda kişi ve toplum maddi değerleri ilahlaştırmaz. Dağıtılan maddi ve manevi değerler vicdani muhasebenin süzgecinden geçer.
Bilge toplumun da fayda adaletle içiçedir. Lüks ve israf ve gösteriş için üretim ve tüketim yoktur. Emek en kutsal değerdir. Haksız kazanç ve emeğin istismarı olamaz. Kazanç büyük ölçüde bilgiye emeğe ve yeteneğe dayalı üretimden elde edilir. Servet sadece zenginler arasında dolaşan bir meta değil zenginden yoksullara doğru akan bir değerler manzumesidir.
Bilge toplumunda hiçbir değer haksız yere sahip olunamaz ve elde tutulamaz. İsraf ve aşırı tüketim yapılamaz. Asıl olan tasarruf, yatırım ve üretimdir. Kişi tükettiğiyle değil ürettiğiyle toplumsal değerlere ulaşır. Çevresel ve kültürel hayatın tahribine fırsat verilmez. Tarihsel ve çevresel değerleri korumak asıldır.
Bilge toplumunda asıl olan sürdürülebilir refah ve barıştır. Toplumun barış ve esenliği en önemli değerdir. Bu hedefe ulaşmak için birey kin, ihtiras, taassup, ifrat, egoizm, kıskançlıktan uzak tutulur. Taklitçilik en kötü davranışlardır. Özgürlük yaşamın her kademesinde olmazsa olmazlardandır. Her birey özgür ve özeldir.
Bilge toplumun felaketi kendine has öğelerinin tahribinden ve yozlaşmasından doğar. Toplum ve kent aynileşir ve var olmaktan çıkar. Bu durum adaletin yok olmasına çevresel ve kültürel bozulmaya ve fakirleşmeye yol açar. Bereket kalkar bu durum toplumsal yoksullaşma ve çöküşe yol açar.
Bilge insan ve toplum tarihsel geçmişe bakarak insan eliyle yapılan yanlışlıklara olanak vermez. Neden ve niçin sorgulamalarını bireysel ve toplum olarak her an yapar neticelerini kontrol eder. Değişimi görmeye anlamaya ve yorumlamaya çalışır.
İnsan ve toplum için önem arz eden tüm ekonomik sosyal kültürel değerler korunmaya yaşatılmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya muhtaçtır.
Kentin oluşumu ve gelişimi ve kimliğini insanlar belirler. Bu bağlamda kent insanların ve toplumun aynasıdır.