Belediye seçimleri yaklaşırken belediyelerden beklentilerimi Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan bir vatandaş olarak kaleme almaya çalıştım.
Aydın’da yıkılan şehir içindeki stadyum yeşil alan yapılmalıdır. Burası halkın toplanıp eğlendiği alan yapılmalıdır. Nevzat Biçer Parkı ile birleştirilmelidir. Tren garı arkasındaki alan da bu yeşil alana dahil edilmelidir. Böylece her yere yakın kültür ve tarih kokan ikinci bir meydan Aydın’a çok yakışacaktır.
Bu alana konacak dev ekranlar ile şehirdeki etkinlikler yayınlanmalıdır. Burada belediye tiyatro ve sinema salonu yapılmalıdır. Düğün salonu yapılmalı ve ucuz ücretle halkın hizmetine sunulmalıdır.
Bu alana Askerlik Daire Başkanlığı da bahçesiyle birlikte dahil edilmelidir. Burası devlet konuk evi yapılmalıdır. Davetler balolar ve kutlamalar borada yapılmalıdır.
Şehir içinde tehlike arz eden petrol istasyonları şehir dışına taşınmalıdır. Binalar arasında çok büyük tehlike yaratmaktadırlar.
Aydın’da önemli bir sorun trafik sıkışıklığı sorunudur. Şehrin en işlek yollarında ve bulvarlarda araçların sağlı sollu park etmesi ve park yasaklarına uymamaları nedeni ile trafik içinden çıkılamaz hale gelmiştir. Mimar Sinan Mahallesindeki evlerin altına araç park yerleri güzel bir uygulamadır. Burada yollar geniştir ve araç park yerleri yapılmıştır. Buralara vatandaşlar serbestçe ücretsiz şekilde park etmektedirler.
Aydın’da araçlar yaya geçitlerinde yayalara saygılı davranmamaktadırlar. Bu konuda şehirde yaşayan vatandaşlara ve sürücülere eğitim vermek gereklidir. Yaya geçitlerinde öncelik yayalara verilmelidir. Uymayanlara ağır cezalar getirilmelidir. Ancak trafikte alternatif yol planlamaları da yapılmalı ve yeni yollar alt ve üst geçitlerle trafiğe açılmalıdır. Böylece durmaksızın seyri sefer sağlanmaya çalışılmalıdır. Özellikle araçların yolcu indirme ve bindirmeler için yol kenarlarında cepler yapılmalıdır.
Belediyeler kent konseylerini etkin ve çalışır hale getirmelidir. Kent konseyler her ay toplantı yapmalı ve toplantıya gelen o yerin teknik adamları ve bürokratlarıyla ortak beyin fırtınaları estirerek o yer için yapılacak veya yapılması istenen işleri belirlenmelidir.. Buradan çıkacak halk yararına uygun işler yapılmaya çalışılmalıdır.
Aydın’ın bir marka kent haline getirilmeye çalışılması lazımdır. Böylece geleneksel tarım ürünleri ve elde edilen tarıma dayalı ticaret geliştirilmelidir. Rekabete açık hale getirilmeye çalışılmalıdır. Dünya markalarının yanında ürünlerin yer alması sağlanmalıdır. Zamanımızda en iyi mal ve hizmet verenlerin ayakta kalacağı ve kazanç sağlayacağı göz önünde bulundurulursa bu konuya belediyleler çok önem vermelidir.
Yörede turizm sektörü yeniden gözden geçirilmeli. Dışardan gelenlerin yöreden memnun ayrılması için yeni planlamalar yapılmalıdır. Örneğin Aydın’da bulunan hava alanı hemen şehirler ve uluslararası hava alanı yapısına kavuşturulmalıdır. Turizm merkezlerine ulaşım daha kolay hale getirilmelidir. Otellerde ve tatil yerlerinde çalışanların eğitimle ve kurslarla daha kaliteli eleman haline getirilmesine çalışılmalıdır. Şehirde dışardan gelecek olanların otobüsleri ve karavanları için yeni yerler yapılmalıdır. Yiyecek ve içecek arzı yapılan yerlerde sağlık koşulları daha sık denetlenmelidir.
Aydın’da ulusal ve uluslararası kongre ve toplantıların yapılmaya çalışılması lazımdır. Yurt dışından ve yurt içinden gelecek iş adamlarıyla istişareler yapışmasına çalışılmalıdır.
Belediyeler yereldeki ekonomik gelişmeleri sergileyen dergi ve gazete yayınlamalıdır. Kendilerine ait televizyon kanalları kurmalıdırlar.
Belediyeler yörede sportif hayatın gelişimine önderlik yapmalıdır. Örneğin belediyeye ait yerleşim yerlerinde yüzme havuzları yapmalıdır. Çocukların ilkokuldan itibaren buralardan ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır. Belediyeler spor dallarında uğraşan gençlere burs vermeli onların spor merkezlerine gidiş gelişlerine, yeme içmelerine ve yarışmalarda yatılı kalmalarına yardımcı olmalıdır. Şehrin bir bölgesinde spor merkezleri kurmalıdır. Burada açık sahalar ve sportif faaliyetlerin yapıldığı salonlar yapılmalıdır. Gençler ve vatandaşlar buralardan az bir ücretle yararlanmalıdır..
Yörede amatör telsiz dernekleri oluşmasını teşvik etmelidir. Bu işlerle uğraşanlar herhangi bir afet sırasında yararlı olmaktadırlar. Belediyeler şehrin belli noktalarında afetlerde kullanılacak malzemeler için ve kurtarma gönüllülerinin bulunacakları yerler oluşturmalıdırlar. Bu konuda vatandaşlar eğitilmelidir. Konferanslar yapılmalı ve kitapçıklar hazırlanıp dağıtılmalıdır.
Belediyeler kadınlara yönelik ve onları öğretici hala getirecek kurslar düzenlemeli ve ürettikleri ürünleri kolayca satabilecekleri satış noktaları yapmalıdırlar.
Kadınlara o ili tanıtmak için belli zamanlarda geziler düzenlemeliler.. Kadınlara sağlık konusunda yardımcı olacak sağlık merkezleri kurmalıdırlar. Evde bakım işlerini ücretsiz ve etkin şekilde yapmalıdır. Bu konuda alan çalışmaları yaparak kadınlara sağlık konusunda yardımcı olmalıdırlar. Alan çalışması yapılarak okula gidemeyen çocukların okumalarına yardımcı olmalıdırlar. Dışarıdan gelen öğrencilerin barınacakları yurtlar yapmalıdırlar. Onların en ucuz şekilde okul hayatlarının devamını sağlamalıdır.
Belediyeler yeni alan çalışması yapılarak kız çocuklarının erkenden evlendirilmemeleri için gereken çalışmaları yapmalıdırlar.
Fuhuş tuzağına düşürülen kadınların bu alemdem kurtarılarak hayatlarını devam ettirecek istidam olanakları sağlanmalıdır.
Belediyeler bulundukları yerlerde inşaat işlerini ciddiye almalıdırlar. İnşaatlara ruhsat verirken ve yapım aşamasına çok etkili kontroller yapmalıdırlar. İmara aykırı hiç bir inşaata ruhsat vermemelidir. Halkın afetlerde toplanacakları yerlerde bina ve inşaat yapılasına izin vermemelidir. Halkın dinlenmesine ve eğlenmesine ayrılan yerlerde kesinlikle inşaat yaptırılmamalıdır. Yörenin jeolojik yapısını gösteren haritalar hazırlamalı deprem kuşağı geçen yerlere inşaat ruhsatı vermemelidir. O bölgenin yapısı ve deprem geçmişi ile ilgili araştırmalar yaptırmalıdırlar.
Belediyeler o yerleşim yerlerinin ekonomik sosyal ve siyası geçmiş hayatı ile bir bilgi bankası kurmalılar. Bu bilgileri araştırmacıların incelemelerine açmalıdırlar. O yerdeki resmi kuruluşlarda alınan kararlar belediyede bir merkezde toplanmalıdır. Belli bir süre sonra isteyenlerin bilgisine açılmalıdır.
Belediyeler okuma salonları ve kütüphaneler kurulmasını sağlamalıdırlar. Tiyatro açılmasını teşvik etmeliler. Buralarda az bir fiyatla halkın seyretmesini sağlamalılar. O yerleşim yerlerinde gençlerin ve vatandaşların bir araya gelmesine yarayan müzik toplulukları kurulmasına çalışılmalıdır. Bunların çalışmalarını sergilemelerine yardımcı olmalıdır.
Belediye seçimlerinin yaklaştığı bu günlerde ben de vatandaş olarak beklentilerimi yazmaya çalıştım, Bir mum kadar ışık olmaya çalıştım. Bu vesile ile tüm adaylarımıza bu yarışmada başarılar diliyorum