Bebeğiniz ek besinlere geçerken bu hataları yapmayın!

Dr. Betül AKÇANAL

Ek besinlere geçmek bebek beslenmesinin dönüm noktasıdır.  Bu sırada yapılacak hatalar çocukta uzun süren beslenme ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle en çok yapılan hataları sıralayalım:

  1. Altı aydan erken ek gıda başlamayın:
    • ilk altı ay bebeğin en ideal besini anne sütüdür. Ek besinlere altıncı aydan önce başlamak yeterli anne sütünü almasına engel olur.
    • Erken ek gıda başlamak erken aşamada gıda allerjisi ortaya çıkmasına neden olur.
    • Genelde bebeğin erkenden ağız tadı farklı gıdalara alışsın sonra ret etmesin diye erken ek gıdaya başlanmaya çalışılır. Aslında anne sütünün tadı annenin yedikleri ile değişir. Yani bebek anne sütü alarak zaten farklı tatlara erken aşamada zaten alışmaktadır.
  2. Çok ek gıda vermeyin:
    • Anneler genelde çok ek gıda verince bebeğin daha iyi beslemiş olacağını düşünür. Oysa ilk altı ay bebeklerin temel besini anne sütü veya mama olmalıdır. Fazla ek besin vermek, bebeğin alması gereken anne sütü miktarını azaltır. Anne sütü sadece ilk 6 ay değil bir yaşına kadar tek başına yeterlidir. 6 ayda ek gıdalara başlanmasının nedeni tanışma içindir. Ben bu aylara “ek gıdalarla tanışma ve oynaşma ayları” diyorum. Çocuk kesinlikle fazla ek gıda almaya zorlanmamalıdır.
  3. Çok sık ek gıda vermeyin:
    • İlk başlangıçta günde bir öğünle başlayın.
    • Yavaş yavaş arttırın.
    • Öğünleri mutlaka siz sofrada iken çocuğu da sofraya oturtarak ek gıda verin.
  4. Püre ile başlamayın, bütün yiyecekleri mikserden geçirip sıvı kıvamda vermeyin.
    • Eğer bebeğiniz zamanında doğmuş ve 6 ayda oturacak duruma gelmiş ise BLW metodu ile ek besinlere başlamak bebeklerin hem el becerilerini artmasına hem de zeka gelişimin artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tavsiyem bu yöntemi kullanmanız. Gelecek yazımda “BLW nedir?”İ konuşacağız.
  5. Sanayiden geçmiş, paketlenmiş hiçbir gıdayı vermeyin:
    • Paketlenmiş gıdaların başında kaşık mamaları, kavanoz mamaları, meyveli yoğurtlar geliyor. 
    •  Bebeğinize vereceğiniz gıdalar mevsiminde olan meyve sebzeler, mevsiminde balık, kuzu oğlak eti, kendi yaptığınız yoğurt, köy yumurtası, köy tavuğu gibi gıdalar olmasını tavsiye ederim.  
  6. Bebeğinize ek gıda başlarken kendinize gereksiz koşullanmalar yapmayın:
    • Hiçbir çocuk olağan koşullarda iken açlıktan ölmez. Anneler “beslemezsem aç kalır” diye düşünmeyin.
    • “Her gün şu kadar, şundan yedireceğim” diye kendi kendinize kurallar koymayın. Siz her gün aynı yemeği yiyor musunuz?
    • Çocuğunuza iğrenç karmakarışık sebze çorbaları yapmayın. Kendi yiyemiyeceğiniz hiçbir şeyi bebeğinize yedirmeye kalkışmayın.
  7. Önce bebeğin karnını doyuralım, sonra biz rahat rahat yemek yiyelim demeyin:
    • Bebeğinizi siz yemek yerken, kendi sofranızda besleyin. Çocuklar görerek öğrenirler. Sizle sofraya oturtun ki çocuk sizin nasıl yemek yediğinizi görsün, taklit etsin, öğrensin., ve bırakın kendi yesin……….
  8. Bebeğinize özel yemek yapmayın:
    • Bebeğinizi kendinize yaptığınız yemeklerle besleyin. Yemek alışkanlık işidir. Biz alıştığımız yemekleri severiz. Hep dediğim bir şey vardır; “herkes kendi annesinin yemeğini sever, kaynanasının yemeğini değil” Çünkü yıllarca annesinin yemeğini yemiş ona alışmıştır. Siz de çocuğunuzu kendi sofranızda besleyeceğinize göre bir an önce sizin damak tadınıza alışmalı. Tabi bu işin kuralı siz de sağlıklı ve düzenli beslenmelisiniz.

Dip not:( Yukardaki örneğe olağanüstü yetenekli kaynanalar dahil değil )

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.