İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in müjdesini verdiği "İkinci Yüzyılın Köy Enstitüsü-Başka Bir Tarım Okulu" 92. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda ilk kez tanıtıldı. Gençlere ücretsiz yatılı eğitim sağlayacak projeyi gençler VR gözlüklerle keşfetti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu doğrultusunda hazırlanan "İkinci Yüzyılın Köy Enstitüsü - Başka Bir Tarım Okulu" 92. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda ilk kez görücüye çıktı. Türkiye'nin aydınlanmasının en büyük atılımı köy enstitülerinden ilham alan dev proje, fuarın gençlik alanında İzTarım A.Ş. tarafından kurulan stantla tanıtıldı. Urla'nın Bademler Köyü'nde kurulması planlanan tarım lisesinin maket ve proje görselleri stantta yer aldı. Çocuklara parasız yatılı eğitim verilecek tarihi projeyi incelemeye gelen gençler sanal gerçeklik (VR) gözlükleriyle tarım lisesini keşfetti.
"İzmirli markası İzmirli çocukları okutacak"
İzTarım A.Ş. Genel Müdürü Murat Onkardeşler projeyi fuarda gençlere tanıtmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Bu yıl çok heyecanlıyız. Başka Bir Tarım Okulu İkinci Yüzyılın Köy Enstitüsü Sayın Başkanımız Tunç Soyer'in yeni bir vizyonu. Başka bir tarım okulunun hem maketini sergiliyoruz hem de VR gözlüklerle 3 boyutlu olarak içinde gezebileceğimiz bir standımız var gençlik alanının içerisinde. Bu hikâyenin sonu aslında Başka Bir Tarım Okulu'na bağlanıyor. İzmirlinin ürettiğini İzmirli işçiler mamule dönüştürüyor. İzmirliler tüketiyor ve oradan elde ettiğimiz gelirlerle İzmir'in çocuklarını okutacağız. İkinci Yüzyılın Köy Enstitüsü Başka Bir Tarım Okulu'nun da temelini çok yakında Urla Bademler'de atacağız. Bu okul yüzde yüz burslu, parasız yatılı bir okul olacak" şeklinde konuştu.
45 bin metrekare üzerine tam teşekküllü kampüs
Hem aile tarımını güçlendireceklerini hem de tarımda nitelikli ara eleman sorununu çözecek İkinci Yüzyılın Köy Enstitüsü - Başka Bir Tarım Okulu, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kurularak Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi unvanıyla hizmet verecek. 45 bin metrekarelik alana kurulacak okul, tarım alanları, seralar, resim ve müzik atölyeleri, bilim ve teknoloji atölyeleri, ahşap ve metal atölyeleri, basketbol, voleybol ve futbol sahaları, amfi tiyatrosu, gıda laboratuvarı, kalite kontrol laboratuvarı gibi teknik anlamda güçlü bir donanıma sahip çok işlevli ve kampüs atmosferinde planlandı. Okulda bağcılıktan mantar yetiştiriciliğine, seracılıktan bahçıvanlığa, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığından evcil hayvan kuaförlüğüne, gıda teknolojisinden bitkisel yağ üretimine hububat işlemeden şekerleme ve çikolata üretimine kadar birçok branşta eğitim verilecek.