Çırak olarak başladığı mesleğinde yarım asra yaklaşan Murat Uçar, bakır ve kalaycılık işini babasından devraldığını söyledi. Geçimini sağladığı mesleği sayesinde çocuklarını evlendirdiğini ifade eden Uçar, en büyük hayalinin ise ustalığını genç nesillere aktarabilmek olduğunu dile getirdi. Ancak günümüzde mesleğe ilginin olmadığını ve çırak yetişmediğini belirten Uçar, Aydın’da kalay ustası sayısının bir elin parmağını geçmediğini vurguladı.
“BAKIR BİTMEZ AMA USTA BİTTİ”
1976 yılında başladığı mesleği bugüne kadar sürdüren Murat Uçar, “Baba mesleği olan kalaycılığı yıllardır sürdürüyorum. Allah’a şükür, buradan kazandığımla çocuklarımı evlendirdim, geçimimi sağladım. Ama tek sıkıntımız çırak yok, yetişen eleman yok. Biz bıraktıktan sonra bu milletin bakırları ne olacak, en büyük korkum bu. Bakır bitmez ama usta bitti. Şu an Aydın genelinde sayımız 5 kişiyi geçmez. Bu sokakta sadece iki kişiyiz” diye konuştu.
Uçar, mesleğin kaybolmaması için gençlerin ilgisinin şart olduğunu vurgularken, “Maalesef ustalığımı aktarabileceğim kimse yok. Keşke birilerine öğretebilsem ama artık kimse bu işe heves etmiyor. Teknoloji gelişti, insanlar daha farklı meslekler peşinde. Ama bu el emeği göz nuru meslek unutulmasın istiyorum” ifadelerini kullandı.