Türkiye siyaseti, erken seçim ve güçlendirilmiş parlamenter sistem tartışmalarına sahne oluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün kendine yöneltilen bir soru üzerine, “Haziran 2023'ten önce erken seçim filan söz konusu değil” açıklamasında bulundu.
“Oturmuş demokrasilerde aklınıza estiği zaman erken seçime gidilmez” diyen Erdoğan, “muhalefetteki siyasi partiler gibi acelecilik içinde olmadıklarını” kaydetti.
Erdoğan’ın bu açıklamasını, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yazılı açıklaması izledi. Erken seçim çağrılarıyla ilgili olarak muhalefete ağır suçlamalar yönelten Bahçeli, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini savundu.
Bahçeli Türkiye’nin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sayesinde “müstesna bir gelişme rotasında” bulunduğunu, muhalefetin ise “erken seçim talepleri ve güçlendirilmiş parlamenter sistem hedeflerini gündemde tutma arayışı ve çabasında” olduğunu kaydetti.
Cumhur İttifakı liderlerinin açıklamalarından anlaşılacağı gibi erken seçim söz konusu değil. Aslına bakılırsa muhalefet partileri de erken seçim istemiyor. Parti teşkilatlarını diri tutma amacıyla erken seçim istiyormuş gibi yapıyorlar.
16 şehidin verildiği Gara operasyonundan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “yeni anayasa” çağrısı siyasetin gündemindeydi. Önümüzdeki süreçte Erdoğan’ın yeni ve çok şaşırtıcı hamlelerine tanıklık edebiliriz.
Türk siyasetinin asıl sorunu iktidarın oluşturduğu gündemin peşinden takılıp giden, eleştirdikleri AK Parti’ye benzemeye çalışan muhalefet sorunudur. İktidar iktidarını, muhalefetin de muhalefetini sürdürme peşinde oldukları için “siyaset ustası” Erdoğan için başarı kaçınılmaz oluyor.
Siyasetin kartları 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçim sonuçlarına göre yeniden karılacaktır. Bu durum özellikle yerel siyasetçiler için çok önemlidir. 2024’te yapılacak yerel seçimlerde ittifakların hangi partinin adayı ile seçime katılacakları konusunda 2023 seçim sonucu belirleyici olması ihtimal dâhilindedir. Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediyesi başkan adayı AK Parti birinci olursa AK Parti’den MHP birinci olursa MHP’den olacaktır. Bu durum ilçelerde de aynı olacaktır. Mesela 2019 yerel seçimlerinde Efeler’de MHP’li bir adayla seçime katılan Cumhur İttifakının adayı 2024 yerel seçimlerde AK Partili olabilir. 2024 yerel seçimlerinde 2023 milletvekili seçimleri belirleyici olacağını düşünürsek, her parti hesabını buna göre yapması isabetli olacaktır. Bu Millet İttifakı için de geçerlidir.
AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, “2021 yılının her gününde yarın seçim varmış gibi çalışacağız” diyerek sahaya indi. Her gün ziyaretler gerçekleştiriyor. “Sıkmadık el bırakmayacağız” diyen MHP Aydın İl Başkanı Haluk Alıcık, zaten her gün sahada…
Pekiiii, CHP İl Başkanı Ali Çankır’ı gören, duyan, yerini bilen var mı? Maazallah CHP’nin değil, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun memuru gibi hareket ediyor. Bu durumu o kadar çok açık ediyor ki; Çerçioğlu’nun ters düştüğü CHP’li belediye başkanlarının etkinliklerine bile katılmıyor.
“Benzer kuşlar birlikte uçar” misali İYİ Parti İl Başkanı Süleyman Demirci de CHP’li Çankır’ı örnek aldığı anlaşılıyor. Göreve geldiği 12 Temmuz 2020 tarihinden bugüne kadar iktidar partisinin uygulamalarıyla alakalı bir eleştirisini işitmediğimiz gibi Aydın’la ilgili önerisine de şahit olmadık. Belli ki İYİ Parti, siyasette var olmak için ipine sıkı sıkıya sarıldığı CHP ve onun başını çektiği Millet İttifakı içerisinde kendini var edebilmek için enerji harcamayı yeterli görüyor.
Bakalım bu yol CHP ve İYİ Parti’yi nereye götürecek.