2009 yılında henüz 31 yaşındayken Aydın Ticaret Odası meclis üyeliği, 5 Mayıs 2013 tarihinde yapılan seçimlerde büyük başarı sağlayarak 35 Yaşında Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Hakan Ülken, Aydın 24 Haber Genel Yayın Yönetmeni ve Milliyet gazetesi temsilcisi Servet Töz’ün sorularını yanıtladı.
ÖNCELİKLE BAŞKANLIĞINIZ HAYIRLI OLSUN…
Sağolun teşekkür ederim.
SİZİ TANIYORUZ AMA HAKAN ÜLKEN KİMDİR BİRİNCİ AĞIZDAN BİR DE SİZDEN DİNLEYELİM?
Hakan Ülken önce Aydınlıdır. Aydın çocuğudur. 4 Aralık 1978 Aydın doğumludur. İlk, orta ve liseyi Aydın'da tamamladım. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünü kazandım. 4 yıllık üniversite öğreniminden sonra çevre mühendisi unvanıyla mezun oldum. Ailemin tek çocuğu olmam nedeniyle Bursa'da kalma isteğime rağmen Aydın'a geri döndüm. Askerlik görevi ve Gıda mühendisi Ülkü Hanım'la evliliğimin ardından iş hayatına atıldım.
BİLDİĞİMİZ KADARIYLA BİRDEN FAZLA İŞ YAPIYORSUNUZ SEKTÖR OLARAK BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
İnşaat sektörü, Çevre mühendisliği alanında, öğrenci yurdu işletmeciliği ve eşimin Gıda Mühendisi olması nedeniyle gıda laboratuvarı alanlarında ticari faaliyetine halen devam etmekteyim.
SİZİ EN ÇOK HANGİ SEKTÖR ZORLADI?
İnşaat sektörü, gıda laboratuvarı ve öğrenci yurdu işletmeciliği benim eğitimini aldığım sektör değil. O sektörlerdeki yaptığımız hatalar kabul edilebilir ama mesleki eğitimini aldığımız, uzmanı olduğumuz sektörde daha seçici daha dikkatli olmak gerekiyor, bu da insanı psikolojik olarak zorluyor. Eğitimini aldığınız işi en iyi bir şekilde yapmak istiyorsunuz o nedenle çevre mühendisliği alanı beni daha çok zorladı. (Gülerek) Çünkü çevre konusunda bahaneye yer yok.
2009 yılında Mahmut Çağlayan'la birlikte aday olarak, meclis üyeliğine seçildim. Aydın Ticaret Odası hayatım böylece başlamış oldu. 2013 Mayıs’ında yapılan seçimlerde de üyelerimizin teveccühü ile meclise yeniden seçildim. İlk meclis toplantısında da yönetim kurulu başkanlığına getirildim. 2009 yılında başlayan meclis üyeliğim döneminde, muhalefet diye tabir edilebilecek bir meclis hayatımız oldu. O dönem klasik muhalefet anlayışının dışında doğru gördüklerimizi destekledik, yanlış gördüklerimize karşı çıktık. Meclis tutanaklarında da yer aldığı gibi kendimize göre doğruların yanında yer aldık.
DESTEK OLDUKLARINIZ VE KARŞI ÇIKTIKLARINIZDAN ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ?
Yeni hizmet binası olarak eski EBSO binasının satın alınmasını destekledik. Binayı gerçekten ucuza aldık. Bina tadilat istiyor ama zaten biz de orayı arsa fiyatına aldık. Hem yer hem de fiyat olarak uygundu.
Aydın Belediyesi ile Aydın Ticaret Odası’nın ortaklaşa yaptırdığı Aydın Anıtı’na karşı çıktık. Heykelin bedelinin yarısının oda bütçesinden yapımına karşı çıktık. Anıta bir sözüm yok. Çok güzel oldu. Aydın Belediyesi'ne bu konuda teşekkür ediyorum. Hem görsel hem de sanatsal açıdan çok güzel bir yapıt olduğunu düşünüyorum. Odamız heykel bedelinin yarısını karşılamasaydı yine de belediye onu yapacaktı. Biz hadiseye ticaret odasının görev ve sorumlulukları üzerinden baktık. 5174 sayılı kanuna göre, odanın görevleri üyelerinin haklarını korumak ve ticaretini geliştirmek olarak tanımlanmış. Anıt yapılması odanın görev ve sorumluluk alanı içinde değil. Anıt yerine üyeye yönelik hizmet yapılmalı düşüncesiyle karşı çıktık.
Bunu geçmişi sorgulama adına söylemiyorum. Hangi projelere destek oldunuz hangilerine karşı çıktığınız sorunuza cevap olması için örnekledim. Biz geçmişi değil, geleceğe bakıyoruz. Bu bir bayrak yarışıdır. Bizden önce görev yapan arkadaşlarımızın da güzel hizmetleri oldu. Biz daha iyisini yapacağız diye geldik. Şimdi çalışma zamanı. Aracılığınızla odamızın kurulduğu 1926 yılından bugüne kadar emeği geçen tüm yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Kurumlarda devamlılık esastır. Biz de onlardan devraldığımız projelerin takipçisi olacağız.
Odamızın bütçesi 3 milyon TL. ve biz 2 milyon 780 bin TL ile devraldık. Bu paranın 1 milyon 500 bin lirası Halk Bankasına üyelerimizin kredi kullanması için bloke edilmiş durumda.
BU UYGULAMA SİZİN DÖNEMDE DE DEVAM EDECEK Mİ?
Bu krediyi üyelerin tamamına kullandırma şansımız yok. Bunu bankadan kredi alamayacak olanları da kullandıramıyoruz. Kredi kullanmaya haiz olan üyeler kullanabiliyor. Yani yaşadığı sıkıntı nedeniyle kırmızı kalem yemiş üyelerinize kullandıramıyoruz. Çok cazip oranları bulursak biz de devam ettirebiliriz ama sadece ucuz kredi olarak bakmamak lazım. Üyelerimizin tamamının kullanabileceği bir kredi olmalı. Son anlaşma 70 kişiyi kredi kullandırabilecek bir pozisyonda. 5 bin 200 aktif 8 bine yakın üyesi olan odanın 70 kişiye kredi kullandırmasını adaletli bir uygulama olarak görmüyorum.
AYTO SEÇİMLERİNDE 19 MESLES KOMİTESİNİN 14’ÜNDE BAŞARILI OLDUNUZ. BU BEKLENMEYEN BİR SONUÇTU. AYDIN KAMUOYUNDA SÜRPRİZ OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ. GERÇEKTEN SÜRPRİZ Mİ SİZ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Kazanacağımızı tahmin ediyorduk, üyelerimiz bunu hissettiriyordu ama 19 meslek komitesinin 14’ünde başarılı olacağımıza, meclis üyeliğinin 39'a karşı 12 şeklinde gerçekleşmesini beklemiyorduk. Aradaki fark gerçekten sürpriz oldu.
Seçim sürecinde üyelerimizi tek tek gezdik. 200'ün üzerinde komite üyesi adayı arkadaşımız ile birlikte üyelerimizi ziyaretlerde bulunduk. Kendilerinden destek talep ederken, projelerimizi anlattık. Üyelerimiz de bizlerden beklentilerini ifade ettiler. Seçim sonrasında da farklı bir talep söz olmadı. Üyelerimizden kurumla kendileri arasındaki bağın güçlendirilmesi yönünde yoğun talep aldık. Kendilerini ilgilendiren konularda eksiklik hissettiklerini söylediler. Oda ile olan diyalogun artmasını istediler. Seçimden seçime oy istenmeye gelinmesinin yanlışlığını ifade ettiler.
BU TALEPLERİ GİDERMEK İÇİN NELER YAPACAKSINIZ?
Ticaret odalarına gönüllülük esasına göre üyelik söz konusu değil. Ticaret yapmak isteyen herkes mutlaka bir odaya üye olmak zorunda. Zorunlu olarak yapılan iş itici, gönüllü olan işte sevgi vardır. Biz odamız ile üyelerimiz arasında sevgi bağı kuracağız.
Üyelerimizi direkt ilgilendirecek, onların ticari gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmalar yapacağız. 'oda bizim için ne yaptı' sorusunu ortadan kaldıracağız. Biz seçim çalışmalarımız sırasında bu konu üzerinde durduk. Üye odaklı çalışma yapacağımızı anlattık. Göreve gelir gelmez üye odaklı çalışmak için kolları sıvadık. Mutlaka AYTO-üye birlikteliğini kuracağız. Komitelerimiz bu yönde çalışmalarına başladı. Bildiğiniz gibi komiteler odamızın mutfağıdır. Oradan iyi malzeme gelirse biz iyi yemek yaparız. Komitelerde görev alan arkadaşlarıma güveniyorum, meslek komitemizin 19’u da yoğun bir şekilde çalışıyor.
Üyenin ticari hayatini geliştirmeye yönelik çalışmalar. Öncelikle halkla ilişkiler masası kuracağız. Üyemiz odayı zorunlu para vermeye geldiği yer olarak görmemeli. Kendi evi gibi, iş yeri gibi görmesini istiyoruz. ‘Burası benim odam, benim aidatlarımla personelin maaş aldığı yer” dediği, hizmet eden bir kurum olarak görmesini sağlayacağız. İşlerinin en hızlı bir şekilde görülmesini sağlayacak bir yapı oluşturacağız. Üyemize kendini özel hissettireceğiz. Ticari hayatını geliştirmesine katkı sağlayacağını düşündüğümüz, KOBİ Masası, Hukuk Masası oluşturacağız.
KONUYU BİRAZ AÇAR MISINIZ?
KOBİ Masası, üyelerimizin KOSGEB, İŞKUR, GEKA VE AB projelerinden yararlanması için bir danışmanlık hizmeti verecek. Üyelerimizi proje konularında doğru yönlendireceğiz, hangi desteklerden nasıl yararlanabileceği konularında yardımcı olacağız. KOBİ Masasında görevlendireceğimiz donanımlı bir uzman, devletin ticaret erbabına sunduğu imkan, destek ve teşvik hizmetleri konularında bilgilendirilecek.
Hukuk masasında odamızın sözleşmeli avukatı yardımıyla üyemize ticaret hukuku ile ilgili danışmanlık hizmeti vereceğiz.
Eximbank kredilerinden üyelerimizin de yararlanmasını sağlayarak, ihracatının gelişimine katkı sağlayacağız.
Fuarlara katılacağız. Üyelerimizi havayolu ile fuarlara götürebilmek için havayolu şirketleriyle görüşme başlattık. Üyelerimizi ihtisas fuarlarına götüreceğiz. Fuarları ticaretin olmazsa olmazı olarak görüyoruz. Bu nedenle üyelerimizin fuarlara katılımını sağlamak için ücretsiz götürmeyi planlıyoruz.
Oda üyelerimizden oda kayıt belgesi ve ticaret sicil tasdiknamesi belgelerinden ücret almayacağız. Üyelerimizin "Aidat ödüyorum neden belge parası alıyor" şeklinde şikayetleri oldu. Haklılar. Gerekli görüşmeleri yaptık, oda yönetiminde karar aldık artık belge ücreti almayacağız.
Üyelerimizi kendi sektörünü ilgilendiren ihalelerden haberdar edeceğiz. Sadece Aydın merkezdeki ihalelerden değil, ilçelerinde yapılacak olan ihaleler konusunda da bilgilendireceğiz.
Yasal mevzuatlardaki sektörsel değişikliklerinden üyelerimize anında bilgi vereceğiz. 130 soruda iş mevzuatı konusunda bir çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Oda meclis üyelerinden mal ve hizmet satın alımı kesinlikle yapmayacağız. Alımları AYTO üyelerinden yapacağız. Eğer sabit fiyatlı ise dönüşümlü olarak, eşit şartlarda alım yapacağız.
Göreve gelir gelmez inşaat sektörünü yakından ilgilendiren çıkmalarla ilgili çalışmamız oldu. Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile görüşmelerimiz oldu. Konu önceki hafta belediye meclisinde görüşülerek çözüme kavuşturuldu. Belediye başkanımız ve Çevre ve Şehircilik il müdürümüz çok ilgilendi. Milletvekilimiz Mehmet Erdem Bey de çok ilgilendi. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sorunlarımızı yerel yönetime, valiliğe, kamu kurum ve kuruluşlara, milletvekillerine ileteceğiz. Üyelerimiz adına sorunların çözümü için gayret sarfedecek, işin takipçisi olacağız. Sosyal projelere önem vereceğiz.
Sosyal projeden kastımız, Kültür Evi'dir, Gümrük Önü Hanı'dır. Ama biz sosyal projeden de üyelerimizin yararlanmasını istiyoruz. Sosyal projeleri, sosyo ekonomik proje haline getirelim istiyoruz.
NASIL OLACAK, BİR ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ?
Gümrük Önü projesi daha önceki dönemlerden kalma; valilik, belediye ve odamızın ortak projesidir. Eğer bu Gümrük Hanı projesi hayata geçirilirse, ondan sonraki adım buraya turist getirebilmektir. İşte o zaman sosyal proje sosyo ekonomik projeye dönüşür. Kültür Evi'ni de Kültür Müdürlüğü'nün desteği ile turistlerin de ziyaretine açma çalışmalarını yürütüyoruz. Turizmde 'Gezip görülebilecek yerler' şeklinde bir işaretleme sistemi var. Kültür Evi ile Gümrük Önü Hanı'nı işaretlendirme çalışmalarını sürdürüyoruz.
AYDIN'DAKİ MESLEK ODALARI İLE İLİŞKİLERİNİZ NASIL?
Aydın'daki diğer meslek odalarıyla ilişkilerimizi sıcak tutuyoruz. En fazla üye sayısına sahip, en büyük bütçeli oda olarak, ilçelerimizdeki tüm oda ve borsaları ziyaret ettik. Birlikte çakışabilmek, güç birliği oluşturmak için gereken temasları sağladık.
Onlara ‘6 ayda bir Meclis toplantılarını birleştirip, birlikte toplantısı yapalım, fikir jimnastiği oluşturup büyük bir proje üzerinde çalışalım’ şeklinde bir önerim oldu.Türkiye genelinde ses getirecek bir projeyi gerçekleştirelim istiyorum.
TOBB VE BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU İLE İLİŞKİLERİNİZ NASIL?
TOBB’la ilişkilerimiz çok iyi, Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ile daha önceden tanışıyoruz. Yönetimi içerisinde samimi olduğum üniversiteden arkadaşlarım bulunuyor. Sayın başkanı diğer oda ve borsa temsilcileriyle beraber ziyarette bulunduk.
YENİ DÖNEMDE AYDIN TOBB’DA TEMSİL EDİLECEK Mİ?
Türkiye genelinde 365 tane oda borsa var. Bu anlamda TOBB yönetimine girmek kolay değil. Ama neden olmasın?
SAYIN HİSARCIKLIOĞLU'NDAN YÖNETİM İÇİN TALEBİNİZ OLDU MU?
Olmadı. Bunlar henüz taleplendirilmiş konu değil. Çünkü seçim süreci tamamlanmadı. Bazı oda ve borsa seçimleri henüz gerçekleşmedi. Gerçekleştiğinde Aydın'daki tüm oda ve borsalar birleşerek konu gündeme getirilebilir. Hatta çevre illerle de işbirliği yapılarak temsil sağlanabilir.
Geçmiş dönemde girişimde bulunulmuş bir proje. Bedelinin yarısını TOBB'un yarısını da Aydın odalarının karşılatacağı Tarım Meslek Lisesi projesi. Ankara ziyaretimizde konuyu gündeme getirdik. Okulun tamamını TOBB’un yapması için baskıcı olduk. Bu yönde gereken desteği ve sözü aldık.Tamamını TOBB’un karşılayacağı bir şekilde protokol imzalamayı kararlaştırdık. Okulu 2014-2015 öğretim dönemine yetiştireceğiz.
PROTOKOL ANKARA’DA MI İMZALANACAK?
Sayın Hisarcıklıoğlu protokolü Ankara’da imzalayalım dedi ama biz Sayın başkanı Aydın'da ağırlamak, protokolü Aydın'da imzalamak istiyoruz. Kendileri de uygun görülerse Aydın’da imzalayacağız.
AYDIN SİYASETİNDE SON 20 YILI DAMGASINI VURAN, AYDIN MİLLETVEKİLİ ALİ UZUNIRMAK'IN TİCARET ODASI SEÇİMLERİNDE YÖNLENDİRİCİ OILDUĞU NOKTASINDA ELEŞTİRİLER VAR. BU KONUDA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?
İnsanların anne ve babalarını, akrabalarını seçme şansları yok. Sayın Uzunırmak'la bir akrabalık bağımız var. Akrabalık bağları insanların demokratik haklarına engel olmamalıdır. Burası ticaret odası. Siyasetin olmaması gereken bir yer. Kapısından giren, siyasi kimliklerini kapının dışında bırakıp, sadece oda üyesi, ticaret adamı, tüccar sıfatıyla girmesi gereken bir yer. Odamıza şimdiye kadar siyaset girmemiş bundan sonra da girmeyecek. Odamız başkanlarından Sayın Ahmet Rıza Acar milletvekili seçildi ama odaya siyaset bulaştırmadı. Mustafa Baştuğ il genel meclis üyesi seçildi odaya siyaset karıştırmadı. Biz de karıştırmadık, karıştırmayacağız. Bir üyemiz "Sayın Uzunırmak beni şuraya oy ver diye aradı" derse derhal istifa ederim.
ÇOK İDDİALI BİR SÖZ
Evet, çok iddialı bir söz. Kesinlikle karışmadı, karışmaması da gerekliydi. Bir kişiyi bile aramadı. Tekrar ediyorum aradığı ispat edilirse derhal istifa ederim.
SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ?
Bizim için ‘üyelerimize en iyi hizmeti nasıl yapabiliriz, Aydın için ne yapabiliriz’ bu önemli. Vizyon ve misyon sahibi, Aydın gönüllüsü olan herkesin önerisine, eleştirisine ihtiyacımız var. Bizlere gösterdikleri güven nedeniyle üyelerimize teşekkür ediyorum. Oy veren vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Seçim bitmiştir. Bundan sonra ortak akılla Aydın Ticaret Odası'nı yöneteceğiz. Üyemizin desteğini her zaman istiyoruz. Öneri ve eleştirilerini bize bildirsinler. Biz üyelerimizin emanetçisiyiz. Aydın için, odamız için çok çalışarak başarılı olacağız. Bizler emanetçiyiz asıl sahip olan üyelerdir.
NOT: AYTO Başkanı Sayın Ülken ile yaptığımız röportaj, 21 Haziran 2013 tarihli Milliyet gazetesinde yayınlanmıştır.