Aydın’ın Aydınlık Yüzleri

Mehmet EROĞLU

Sayın okurlar aydınımızı aydınlatan değerli yazarlarımızdan bazılarını köşeme taşımak istedim elbette ki unuttuğum veya hatırlayamadığım onlarca arkadaşlarımız var. Bu yazarlarımızın hepsine ayrı ayrı binlerce teşekkür ediyorum.

Başta minnet ve şükranla andığımız rahmetli Mustafa Kemal Yılmaz ağabeyimiz...

Sayın M.Kemal Yılmaz, değerli bir eğitimci, şair, yazar yurtsever bir siyasetçi ve devlet adamıdır. Bakanlık başmüfettişi, yurt dışında görev yapan bir ateşe, deneyimli bir turist rehberi, tam anlamıyla Atatürk hayranı ve vatansever biriydi. O her zaman şöyle söylerdi. “Öğretmenin ve memurun emeklisi olmaz. Söz uçar, yazı kalır o nedenle herkes yazsın” derdi.

Sayın Yılmaz’ın geride bıraktığı eserler neredeyse bu sayfalara sığmayacak kadar çoktur. Bunlardan bazıları ise: Denizin getirdiği ölü asker, Umurlunun çiçekleri, Toprak Soyu, Yaban ellerde kalanlar, Umurludan çıktık yola, Umurluda bir zeytin ağacı, aman analar ağlamasın, Atatürk Umurlu da, Ben meclisteyken…gibi pek çok esere imza atmıştır.

Yayınladığı her kitabın ilk sayfasında muhakkak özel  italik bir yazı ile şunları yazmıştır.

Kimi çoktan yitmiş,

Kimi eğik, kimi yan yatmış; Kiminin kırılmış başı…

Kitaplar ise dimdik ayakta,

Kitaplar en dayanıklı mezar taşı.        

Çok doğru değil mi?

Daha pek çok şiiri var. Buraya sığmayacak kadar.

92 yaşında vefat eden Sayın Yılmaz ölümüne kadar hiç durmadan yazmış bugün kitapları mezar taşları gibi dimdik ayakta. Ne mutlu ki kubbede güzel bir seda bırakanlara.

ABDULKADİR TURHAN

Tanımak fırsatı bulduğum ve tanımaktan da gurur duyduğum bir diğer önemli yazar da Abdulkadir Turhan!

Bu değerli yazarımızda bana göre çok önemli bir esere imza atmıştır. “Güzelhisar-ı “Aydın’dan iki mahalleyi ele alarak bizlere geçmişten geleceği uzanan çok güzel bir eser yazmıştır.

Sayın yazar yazısında diyor ki.

Aydın’ın iki mahallesini içeren yerel tarih araştırmasına dayalı “Güzelhisar’ı Aydın’dan iki Mahalle”, Hasanefendi ve Ramazanpaşa adlı kitap çok önemli bilgiler içermektedir.

Bugünün hayatımız da yeri olan tarihe yönelik ilginin artmış olması araştırmacıları yerel tarih konusundaki çalışmalara daha çok yönlendirmiştir. Yerel tarih aslında uzak geçmiş değil yerel tarihçinin yanıbaşında ki tarihe ilgi duyanın peşine düştüğü bugünün dünüdür. Kişinin kendi geçmişi, kendi topluluğu ve ailesinin geçmişi o kişi üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur. Bu geçmişi öğrenmek, kişinin belleğini güçlendireceği gibi, yaşamı üzerindeki etkileri anlamakta kendisine yardımcı olacaktır.

Söz konusu eser üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm geçmişten günümüze genel hatlarıyla Aydın tarihini içermektedir. İkinci bölüm Hasanefendi Mahallesinin tarihçesi ve bu mahallede yaşayan ailelerin yaşam öyküleri, mahalle sınırları içinde bulunan okullar, camiiler, tarihi ören yerleri, resmi daireler (Kamu kurum ve kuruluşlar), bankalar, taksi durakları, eski yazlık sinemaların tarihçeleri. Üçüncü bölümde ise Ramazanpaşa Mahallesinin tarihçesi ve bu mahallede yaşayan ailelerin yaşam öyküleri, mahalle sınırları içinde bulunan okullar, camiiler, tarihi ören yerleri, resmi daireler (Kamu kurum ve kuruluşlar) içermektedir.

Bu çok önemli eseri her Aydınlı hemşerilerimizin okumasın da yarar vardır

Aydınımızın gerek tanıtımında gerekse edebi konularda aranan çok önemli Bir yazarımızda

HÜSEYİN KURUÜZÜM

Sayın Kuruüzüm edebiyat konusunda çok önemli bir değerdir. Aydınımıza çok güzel eserler kazandırmıştır. Bunlar:

1-Üzümün kurusu. 2-Yemezzade Süleyman Rüşd-i 3-Gazi Osman Akhanın savaş anıları 4-Karacasu diye diye 5-Milli Mücadele de Aydın kitabının sadeleştirmesi gibi çok önemli eserlere imza atmıştır.

Sayın Kuruüzüm’ü yakından tanımak onuruna sahip olduğumdan çok mutluyum. Kendisine sağlıklı mutlu ömürler ile başarılarının devamını dilerim.

NEVZAT ARSLAN

Alçak gönüllü candan davranışları nedeniyle herkese kendini sevdiren bir arkadaşımız. Geçmiş yıllarda  “Karaçakal Yörükleri”  diye çok güzel bir eseri yayınlanarak Aydın halkının görüşüne sunmuştur. Sayın Arslan emekli olduğu halde Aydın 24 Haber’de önemli bir köşe yazarı olarak her hafta güncel olayları köşesine taşıyarak okuyucularına sunuyor.

ASAF GÖKBEL

Rahmet ve şükranla andığımız Sayın Asaf Gökbel “Milli Mücadele de Aydın”  diye çok önemli bir kitap yazarak Aydınımızın işgal dönemlerinde yaşanan olayları çok güzel bir şekilde anlatıyor. Aydın’da yaşayan her aydınlının bu kitabı mutlaka okumasını dilerim.

Çünkü geçmişin acılarını ve zorluklarını bilmeyenler bu günün kıymetini anlamazlar.

SABRİ KURU

Eğitimci yazar Sayın Sabri Kuru’nun “Onlar” diye  yayında olan çok güzel bir kitabı bulunmaktadır.

MEHMET GENÇ

Sayın Genç Aydınımızın yetiştirdiği çok önemli bir şairdir. Çok güzel bir şiir kitabı bulunmaktadır.

MEHMET EROĞLU

Biraz da bendenizden bahsedeyim. “Bir Arkeolog’un anıları” adlı kitabımı yayınlayarak geçmiş yıllarda müzecilik ve antik kentlerde yapılan kazılara ışık tutmaya çalıştım. Ayrıca bir arkeolog olarak başımdan geçen olaylardan bölümler sundum.

Birçok değerli eserlere imza atan ve bu hususta değerli çalışmalar yapan üsdat yazarlarımızı da gelecek bir yazımda değerlendireceğim. Emeklerini esirgemeyip uzun uğraşlardan sonra eserlerini yayınlayarak insanlığın bilgisine sunan bütün yazar arkadaşlara başarılar diliyorum.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.