Herkes bir şeyler söylüyor..
Farklı yorumlar, çarpıcı mesajlar birbirini kovalıyor..
Partilerden hangisinin listesi dengeyi korudu, seçmen kimin listesine sıcak bakar tartışmaları alevli bir şekilde yapılıyor.
Aydın’ın 7 milletvekilinin siyasi partilere dağılımı ile ilgili olarak da tahminler yapılıyor, değişik yorumlar, değerlendirmeler ardı ardına geliyor.
Liste ve milletvekili dağılım tartışması kuşku yok ki 7 Haziran sabahına kadar devam edecek. Sonuçlar belli olunca da tartışmaların boyutları değişecek, tahminlerdeki yanılmalara neden olan etkenler gündemi oluşturacak..
CHP, Aydın’da ön seçim yaparak liste tartışmasını en aza indirmeyi amaçladı. Ancak, kayıtlı üyelerin katılımı ile hakim gözetiminde yapılan ön seçimde oluşan liste parti tabanını pek mutlu etmedi..Genel kanı ise Aydın listesinde doğu-batı dengesinin kurulamadığı yani Aydın’ın doğusundan olan isimlerin listede yer almadığı şeklinde..
AK Parti’de ise durum daha farklı..
Öncelikle mevcut milletvekillerinin yeniden aday yapılmadı. Özellikle Mehmet Erdem’in aday yapılmaması bir kısım AK Partililerin canını sıktı, huzurunu kaçırdı. Bu satırların yazılarını takip edenler bilirler, AK Parti’de Erdem’in aday listesinde yer bulamayacağını bir çok kere yazmıştık. Gerekçemiz Erdem’in başarılı olup olmaması değil, AK Parti’nin aday gösterme geleneğiydi. Bu geleneğe göre bakan, parti kurucusu ya da parti üst düzey yöneticilerin dışında kimse üçüncü dönemde aday yapılmıyordu..
Aday olamayan sadece Erdem değildi, iki dönem geleneğine takılmayan Semiha Öyüş ve Ali Gültekin Kılınç da aday yapılmadı.. Böylece AK Parti hem aday listesini yeniledi hem de Mehmet Erdem’den devraldığı il başkanlığını, 17 Ocak’ta Ömer Özmen’e devreden Mehmet Sadık Atay’a vefa gösterilmiş oldu.
Listenin birinci sırasına Atay otururken, AK Parti Hukuk İşleri Koordinatörü Abdurrahman Öz listenin ikinci sırasında yer buldu. Üçüncü sıradaki Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, AK Parti için sürpriz oldu. Ancak “bu da nereden çıktı” diye içten içe homurdanmalar olsa da kayda değer bir tepki olmadı. Uslu’yu Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Ersin Esenlik ve Cengiz Altıntaş izledi.
AK Parti’de CHP’nin aksine dengeler korundu. CHP listesinde Aydın’ın doğusundan aday bulunmazken, AK Parti’de ikinci sırada yer buldu.
MHP’de ise listeyi Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’ın hazırladığı yönünde yaygın bir kanaat var. Bu düşünce MHP’de istifaları beraberinde getirdi. Listede doğu dengesi Hayri Güleç ile korunmaya çalışılsa da iki dönemdir MHP’ye belediye başkanlığını veren Nazilli’den seçilecek yerde adayın olmaması partilileri mutlu etmedi. Üçüncü sırada ise Sökeli Hüseyin Karagöz yer buldu. İstanbul’da avukatlık yapan Karagöz’ü Deniz Depboylu, Fevzi Köse, Hilmi Bolatoğlu ve Kadri Dülger izledi.
Milletvekili aday listeleri tartışılmaya devam ederken, seçime 55 gün gibi bir zaman kaldı.. Adaylar sahaya inmeye hazırlanırken, doğal olarak aday listelerinden mutlu olanlar kadar, listeleri beğenmeyenler oldu..
İşte bu şartlar altında, 7 Haziran’da sandığa gideceğiz.. Bu seçim diğerlerine daha bir önem taşıyor..AK Parti, yeniden iktidar olmak ve Başkanlık sistemini getirecek milletvekili sayısına ulaşmayı hedefliyor.
CHP, MHP ve diğer partiler ise AK Parti’yi iktidardan indirmek için çabalayacak, seçmene ‘alternatif biziz’ mesajını vermeye çalışacak..
Kimsenin şüphesi olmasın ki; seçmene doğru adayla, doğru mesaj veren kazanacak.