Yine Suriye’den acı haber var! İdlib’te 5 askerimiz şehit oldu, 5 Mehmetçiğimiz de yaralı. 5 eve daha ateş düştü. Türkiye acılarını yüreğine bastı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.
Daha Elazığ depreminde kaybettiğimiz 41 canın acısı tazeyken arka arkaya gelen şehitlerin acıları içimizi burkuyor.
Depremin enkazı henüz yeni temizlendi. Yaralar yeni sarılmaya başlandı. Hala pek çok depremzede vatandaşımız deprem çadırlarında yaşıyor.
Elazığ-Malatya 6,8 şiddetinde ki depremden sonra Manisa-Akhisar, Kırkağaç, Muğla- Marmaris 4,6 ile 4,8 şiddetlerinde sallandı.
Bu depremler Aydın ilimizde de hissedildi. Çevre illerde de. Şuan Manisa Kırkağaç’ta ve Akhisar’ da devam eden artçı sarsıntılardan korkan vatandaşımız geceleri deprem çadırlarında kalıyor.
Bu kadar çok yeni olan ve bütün ülkemizi derinden yaralayan bu depremlerin zararlı etkilerini ne çabuk unutuyoruz. Hepimizi derinden sarsan bu deprem felaketlerinden hiç kurtulabilir miyiz?
Aydın’ın 1’inci derece deprem kuşağında olduğunu nasıl görmezlikten gelebiliriz? Dostlarım bu deprem gerçeğini görüp her an kapımızı çalacağını bilmeliyiz.
Allah korusun 6,8 şiddetinde ki Elazığ depremi Aydın ilinde olsaydı ne olurdu halimiz hiç düşündük mü? Valilik, AFAD, Çevre Şehircilik Bakanlığı, BŞB, İlçe Belediyeleri’nin deprem felaketini, riskini önleyecek ya da azaltacak ne tedbirleri var biliyor muyuz?
Yaşanan bunca acılardan sonra ilimizde ne zaman, hangi saniye, nerede olacağını bilmediğimiz deprem gerçeğini asla göz ardı edemeyiz. Bildiğimiz bu gerçeği görüp de, görmemiş gibi kafamızı çeviremeyiz.
Bu nedenle konuyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası’ndan ilgili teknik kadrolar mühendisler ile konuşmalarım oldu. Yapılan açıklamalara göre ve malum olduğu üzere Aydın Kuşadası-Söke’ den başlayıp, Ortaklar, Germencik, İncirliova ve Efeler ilçemizden geçen Umurlu- Sultanhisar, Nazili-Kuyucak, Buharkent’ ten Denizli’ye dayanan büyük bir fay hattı var. Bu fay hattının üzerinde oturup da bu fay hatlarını bilmeyen, hiç haberi olmayan bir Belediye Başkanı olacağını hiç düşünemiyorum.
Değerli okurlarım, yapılan açıklamalara göre, durum pekte iç açıcı görünmüyor. Efeler ilçemizden vereceğimiz 2-3 örnek konunun önemini anlatmaya yeter, artar bile bile.
10 yıl öncesinden çürük raporu verilen Atatürk Hastanesi ve Aydın Devlet Hastanesi’nde olduğu gibi.
Güçlendirme kararı alınır. Güçlendirme masrafı yenisini geçeceği maliyet yüksekliği nedeniyle yıkılıp, bölge şehir hastanesi yapılması kararlaştırılır.
Her seçim döneminde gündeme bu bölge şehir hastanesi yatırımı ne oldu? Halkımız ne oldu diye soruyor. Bu işi bitirmek için sayın vekillerimizin yumruğunu ne zaman masaya vuracakları, bu hizmeti ne zaman gerçekleştirecekleri herkesin merakında.
Bölge şehir hastanesi yapılmadığından Allah Aydın halkına bu hastane yapılıncaya kadar aman deprem vermesin. Zira depremden kurtulsanız bile o an gidecek hastanemiz olmayabilir.
Bu gerçekleri içimiz burkularak yazarken, yerelde Son 10 yılda belediyelerin deprem riskinin azaltılması ve planlanması konusunda herhangi bir çalışmasının rastlanmadığını öğreniyoruz.
Meslek odalarından ilgili mühendislerin hepimizi düşündürmeye zorlayan dikkat çekici soruları olacaktır:
1-Aydın ilinin 1/25 binlik bölge haritaları hazır mı?
2-Efeler ilçemizin Doğu Batı Gazi Bulvarı’ndan fay hattı geçtiği bilinmektedir. İnşaat izni verilmeyen bu bölge ile ilgili belediyenin kamuoyunu aydınlatacak hiçbir açıklaması bulunmamaktadır.
3-İlçelerimizde pek çok köyümüzde ve mahallemizde babadan dededen kalma çok eski yığma taş ve kerpiç yapılar kaderini beklemektedir.
4-İlimizin bütün ilçe mahalle ve köylerinde 1999 yılında çıkarılan deprem yönetmeliğine göre yapılmamış riskli çürük binalar tespit edildi mi?
5-Aydın Efeler ilçesinde ve diğer ilçelerde depreme yönelik tedbirlerden kentsel dönüşüm projelerini ne zaman başlayacak?
Deprem gerçeğinin hep korkutucu, ürkütücü taraflarını yazdık. Sevindirici çalışmalarda var. Önümüzde ki Mart ayı içerisinde valilik ilgili kurumlar ve belediyelerin katılımıyla uluslararası bir deprem tatbikatı gerçekleştirilecektir.
Büyükşehir Belediyesi’ne de haksızlık etmeyelim. Pazar yerlerinde pazarcılara dağıtılan çorbalardan tatbikat esnasında ki katılımcılara da ikram edilecekmiş.
Gene sevinerek öğrendim Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini anlatan gazetesinden ASKİ 288 km hat yapmış. 10 yıldır fay hatlarıyla ilgili hiçbir çalışma yapılmamış. Haksızlık etmeyelim fay hattıyla aman su hattını karıştırmayalım.
Halkımızın ve belediyelerimizin bu acı deprem gerçeği ile yüzleşmesini istedim. Bir özet sunmaya çalıştım.
Bir an düşünün…
Deprem oluyor…
Şehirler sallanıyor…
Dağlar ovalar sallanıyor…
İlçeler, köyler, binalar… her yer sallanıyor.
Acılar, ölümler, yetimler, enkazlar…
Yuvalar yıkılıyor güzel ülkem Türkiye’de.
Deprem mi vuruyor?
İnsan mı vuruyor?
Hiç acısı geçmiyor yüreklerde.
İlgililerin dikkatini çeksin, önlem alsınlar diye Efeler ve Nazilli ilçelerimize ait fay hattı haritasından bir bölüm yayınlıyorum.
Kalın Sağlıcakla…