Aydın tarihinin kıymetini bilmek

Şerif KUTLUDAĞ

1 Ekim 2024 Salı günü www.aydın24haber.com da ter alan haber başlığı şöyleydi:

“Meclis 3 bin yıllık tarihi kentte toplandı.”

Haberi okuduğumda heyecanlandım doğrusu. Çünkü 2013-2014 Yılında 24 Mayıs günü ortak mezuniyet törenine katılmıştım ben de o dönemdeki PAÜ Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI’nın davetiyle PAÜ Öğr. Gör. Olarak.

ADIM üniversiteleri olarak isimlendirilen, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Pamukkale Üniversitesi aldıkları bir kararla Arkeoloji Bölümlerinin her yıl bir antik kentte yapılması kararını almışlar; bir yıl önce Laodikya’da yapılan mezuniyet töreninin bu yıl da Tralles antik kentinde yapılması kararını almış ve uygulamışlardı.

O gün bir yandan töreni izlerken bir yandan da 1969-1970’te Aydın Vakıf Talebe Yurdunda yatılı kalan ve Aydın Lisesi 1. Sınıfında okuyanöğrenci olarak yaşadığım garipliğim gelip geçmişti. O yıl Tralles’teki üç gözlü yapıyı sadece karşıdan görebilmişken, aradan geçen 43 yıl sonunda bir Öğr. Gör. Kimliğiyle üç gözlerin önünde düzenlenen töreni yaşıyordum.

Aydın ilimiz, antik kentler bakımından zengin bir ildir: Aydın ve antik kentler dediğimizde aklımıza hemen şu isimler gelir: Milet, Priene, Magnesia, Alabanda, Nysa, Afrodisias, Alinda, Tralleis, Mastauravb

1970-1971’de Nazilli Lisesi’nde okurken, Lise yönetiminin düzenlediği Afrodisias’ı ve Pamukkale-Hierapolis’i görmüştüm ilk olarak…

Aydın'ın merkez ilçesi Efeler'de bulunan ve üç bin yıllık geçmişi olduğu varsayılan ve ilk yerleşim yerlerinden olduğu düşünülen Tralleis Antik kenti yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarken, Efeler Belediyesi de farkındalık oluşturmak amacıyla Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın birinci oturumunu Efeler Belediye Başkanı Anıl YETİŞKİN başkanlığında Tralleis Antik Kenti'nde gerçekleştirmiştir.

Ben bu uygulamayı çok önemsiyorum. Bir ilin bürokrasisi, Belediye Meclisi, STK mensupları, üniversitesi ve eğitim kurumları, kendi alanlarında o ilin öncü kadrolarını oluştururlar. Tralleis Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez’in verdiği bilgiler ışığında bu kurumlar ilini, yöresini ve kentini geçmişiyle, tarihiyle ne kadar yakından tanırsa yöresine o derece sahip çıkar ve etrafına ışık saçar.

Güzel Aydın’ımızda antik kentlerin yanında elbette çok sayıda Anadolu Selçuklu Devleti dönemi, Beylikler Dönemi ve Osmanlı Devleti Dönemine ait eserler de vardır: Hemen aklımıza geliverenleri not edersek:

Ahi Bayram (Ahi İbrahim) Türbesi, Ahmet Gazi Camii, Bey Camii, Cihanoğlu Camii, İlyas Bey Camii, Koçarlı Cihanzade Mustafa Camii, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Ramazan Paşa Camii, Üveys Paşa Camii vb.

Değerli okurlarım Aydın ilimiz gerek antik kentler bakımından gerekse Selçuklu-Osmanlı Dönemi eserleri bakımından zengindir. Önemli olan bu eserleri yerinde görmek, bilgilenmek, yaşamak ve yaşatmaktır…

Turist grupları bir yere gezmeye geldiklerinde ya rehber eşliğinde onların bilgilerini de alarak gezerler ya da ellerinde kitapları veya tanıtım broşürlerini okuyarak gezerler…

Hacı Bektaş Veli: İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır derken;

ATATÜRK’ümüz de: “Hayatta en hakiki mürşid ilimdir, fendir!” buyurmuştur. Ve de Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür!” buyurmuştur..

Hem atalarımıza layık olmak, hem yaşadığımız yöreyi iyi bilmek ve de etrafımıza ışık saçabilmek için bilmek durumundayız.

İşte Efeler Belediyesinin Tralles’te yaptığı Meclis Toplantısı için Efeler Belediyesini kutluyorum…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE….

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.