Sohbet sırasında, yasayı çıkarmak mı uygulamak mı dır önemli olan diye hep konuşuruz. Elbette Aydın Belediyesi yurttaşlara daha iyi hizmet verebilme adına herkesin kolaylıkla ulaşabileceği 444 40 09 numaralı hattı oluşturmuş.
Oluşturmuş ta bu hatta ulaşan istek ve şikayetler layıkıyla yerine getirilebiliyor mu?
Yani uygulayıcılar görevlerini yapıyorlar mı ?
Maalesef .. Bizzat benim yaşadığım olaya gelince .. Fatih Mahallesinde evimin köşesinde bulunan İtfaiyeye ait Su takviye borusundan her gün akşam Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğüne ait tankerler su alırken suyun yarısı tankere yarısının da yollara döküldüğünü şahit olduktan sonra 444 40 09’a daha sonra 153 Zabıtaya ve 110 İtfaiyeye ihbarda bulundum.
Aradan 1Hafta geçmesine en değerli tabiat varlığımız olan SU halen her akşam dolum sırasında boş yere sokağa dökülmektedir.
Yazık .. Günah .. Bir gün gelecek,O yere dökülen suyun damlasına muhtaç kalacağız.
Umarım Aydın Belediyesinden Vicdanlı biri bu yazımı okurda önlem alır.
******
42 AYINIZI TAMAMLAYIN VE EMEKLİ OLUN
Fuat Bey, ben 1962 doğumluyum. 1980 yılında Emekli sandığına tabi memur oldum ve 1981 yılında istifa ettim. Daha sonra bağkurlu oldum ve 1983 askerlik nedeniyle bağ-kurdan ayrıldığım tarih : 10 / 02 / 1984 askerlik borçlanması yaptırdığım tarih : 01 / 03 / 1984 - 30 / 08 / 1985 (1 yıl 6 ay ) , tekrar bağ-kurlu olduğum tarih : 04 / 29 / 1987 bağ-kuru bıraktığım tarih : 14 / 01 / 2002 tekrar tapu kadastro genel müdürlüğü bünyesinde kadastro teknisyeni olarak 03 / 01 / 2012 tarihinde açıktan atama ile göreve başladım. Halen çalışmaktayım ben ne zaman emekli olabilirim ve emekli ikramiyesi alabilir miyim alabilirsem ne kadar alabilirim emekli maaşım ne kadar olur? Saygılarımla şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
Değerli okurum, verdiğiniz bilgilere göre önce emekli sandığı sonra Bağ-Kur ve sonra yeniden emekli sandığı olmuş. Buna göre Bağ-Kur'dan sonra yeniden başladığınız (5434) emekli sandığı iştirakçiliğinde 3,5 yılı (42 ayı) tamamlamak şartıyla ve Bağ-Kur + Askerlik + Emekli Sandığı toplamında 25 tam yılı (9000 günü) da tamamlamak şartıyla Emekli Sandığından emekli olursunuz. Emekli olduğunuzda ikramiyenizi de her memuriyet yılı için bir brüt (emekli keseneğine esas kazanç) üzerinden ikramiye alacaksınız. Bir yıllık ikramiyeyi hesaplamak için ücret bordronuzu elinize alın, emekli sandığı şahıs kesintisini 16'ya bölüp, 100 ile çarpın. Sonra da çıkan rakamı memuriyet yılı ile çarpın. Bu kadar basit..
BULGARİSTAN GÖÇMENİ YURTTAŞLARIMIZA
Siyasi nutuklara gelince mangalda kül bırakmayan.seçim çalışmaları sırasında emniyet simidi gibi Bulgaristan göçmenlerine sahip çıkıyor gibi davranan politikacılar,bu göçmenlerin geçmişteki ve gelecekteki Sosyal Güvenlik haklarını alabilmeleri konusunda maalesef duyarsız kalıyorlar.
İzmir Bornova’dan yazan ve zorunlu göç olarak izmire yerleşen Dul bir okurum,eşinden kendisine maaş bağlandığını ve kendisinin de hem Bulgaristan da hemde Türkiyede çalışmışlığı olduğunu ve Zorunlu göç yapması nedeniyle Bulgaristandaki günlerini de borçlanarak emekli olmak istediğini ve bununla ilgili SGK ya müracaat ettiğinde “ Sen Eşinden maaş alıyorsun,Borçlanma yapmak suretiyle Emekli olamazsın .. ! ) yanıtını aldığını yazmakta ve SGK nın bu davranışının yasal olup olmadığını sormaktadır.
1985 yılının gün ve koşullarına dayanılarak hazırlanan 3201 sayılı yasaya,5754 sayılı Kanunun 79. maddesi ile 3201 sayılı Kanuna eklenen geçici 6. maddede, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden 01.01.1989 tarihinden 08.05.2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin geldikleri ülkedeki hizmetlerinin borçlanma yoluyla değerlendirilmesi imkanı getirilmiştir.
Söz konusu borçlanma hakkından yararlanabilmek için aranan şartlar şunlardır.
1) 01.01.1989 tarihinden 08.05.2008 tarihine kadar geldikleri ülke tarafından zorunlu göçe tabi tutulmuş olmak.
2) Zorunlu göçten sonra Türk vatandaşı olmak.
3) Türkiye’de ikamet etmek.
4) 2022 sayılı Kanun dahil Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ve aylık almamak.
5) Geldikleri ülkedeki çalışma sürelerini belgelendirmek.
6) “Bulgaristan Hizmetlerini Borçlanma Talep Dilekçesi” ile yazılı istekte bulunmak.
7) Tebliğ edilen borç miktarını üç ay içinde ödemek.
‘’4.Madde gereğince gelir ve aylık alma ifadesinden’’dolayı ölen eşinden dul aylığı aldığından SGK yapılan borçlanma ret görüyor.
Bulgaristan göçmeni değerli okurlarıma tavsiyem,Sağlıklarında borçlanmalarını ayrı ayrı yapsınlar,yapsınlar ki eşlerden herhangi birinin vefatı halinde mağdur olmasınlar.
İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.