YATIRIM KONUSUNDA DAHA AZ KENDİNE GÜVENİYORLAR
“Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de erkeklerin paralarını ilk kez işe koyma oranı, aynı yaş grubundaki kadınlara kıyasla daha fazla. Genç kadınlar, erkeklere göre daha çok riskten kaçınıyor ve yatırım konusunda daha az kendine güveniyor.
Kadınların elinde erkeklere göre daha az sermaye olması, riskler, düşük ortalama ücretler, kadınları varlıklarının daha çoğunu yatırım yerine nakitte tutmaya yönlendiriyor.
Kadınların babalarından ziyade annelerinden finansal tavsiye alma olasılıkları daha yüksektir. Bu da kadınları yatırım yerine parasını biriktirmeye yöneltiyor.
Genç kadınlar, riskten kaçınma ve güven eksikliği nedeniyle nakite sarılıyor. Bu tercih cinsiyetler arası yatırım uçurumunu giderek büyütüyor. Oysa genç girişimci kadınlarımız riskten kaçmamalı. Para güçtür. Cinsiyetler arası finansman açığının kapanmasının yolu yatırım yapmaktan geçiyor.
ASYALI YATIRIMCI KADINLARI ÖRNEK ALALIM
Asya'daki kadınlar, Kuzey Amerika hariç, ilk kez diğer tüm bölgelerden daha fazla toplam servete sahipler ve bu toplam servet, diğer her yerden daha hızlı artıyor. Asya'daki kadınların serveti 2021'in sonunda Batı Avrupa'dakini geçmişti.
Boston Consulting Group'un Nikkei Asia için yaptığı analize göre, Asya'daki kadınlar (Japonya hariç) 2026'ya kadar Batı Avrupa'daki kadınlardan 6 trilyon dolar daha fazla olmak üzere 27 trilyon dolarlık servete sahip olacak.
Asya'daki kadınlar 2019'dan beri her yıl toplam servetlerine 2 trilyon dolar ekliyor.
Batılı kadınlara göre çok daha fazla dezavantajlı durumda olan Asyalı kadınların serüveni, erkeklerin egemen olduğu mesleklerde nasıl ilerleme kaydettiğini görmek açısından çok önemli.”