Lale devrinde, İstanbul’un Galata semtinde mahallenin namusu adına yapılan bir baskında mahallenin sözde ağabeyliğini de yapan, dindar, dürüst ve namuslu geçinen Vehbi Efendi, bir afet ile aşna fişne halinde kıstırılmıştır.
Vehbi, atak ve çevikliği sayesinde kaçmayı başarmış, operasyon lideri Hoca Efendi’nin elinde Vehbi’nin kerrakesi (cüppesi) kalakalmıştır. Vehbi’nin acele ile kaçarken kerrakesi yerine afetin feracesini alması, ünlü tekerlemeye neden olmuştur.
Anlaşıldı Vehbi’nin kerrakesi,
Aceleyle cübbe oldu aşüftenin feracesi!
**
Aydın’da,
Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 80. Yıldönümü’nde Efeler Kent Konseyi Kadın Meclisi, 5 Aralık günü ‘Karanlığı Aydınlatan Kadınlar’ yürüyüşü düzenledi. Başkan Gülsevin Ergünoğlu önderliğindeki coşkulu kadınlar Atatürk Kent Meydanı'nda hepimizi gülümseten bir slogan atılıyordu.
“Kocana göre değil, kafana göre oy ver!”
**
Antalya’da Eğitim Şurası’nda ise, ses getiren, düşündürücü söylemler yayılıyordu gündeme…
Anaokulunda din dersi verilmesinin tartışıldığı söylemleri yer aldı. Yine Anaokulları adı geçerek kız ve erkeklerin ayrı eğitim görmelerinin dillendirilmesi ülke gündemine damga vurdu. Bir an karma eğitimin ipinin çekileceği kaygısı yaşanmadı değil. Gündeme alınmadığının açıklanmasına rağmen bu konunun dile getirilmesi düşündürücüdür…
Hatta bu konuda gündeme alınan kararların yasal bağlayıcılığı olmadığından söz edilmesi yanında tavsiyeden öte bir değer taşımadığı söylense de ilginçtir ki, bir çok kararın Eğitim Şurası tavsiyeleri sonucunda gerçekleştiğinden söz edilir.
Yetkililer vurgu yaptı.
“Mevzuata göre kız veya erkek okulu açmaya engel yok.”
Ardından,
“Karma eğitim zorunlu değil…”
**
Turizm Meslek Liselerinde,
“İçki servisi sunumu” dersi de tartışılır.
Çocuklar genç yaşta alkol ile tanışırlar ise….
Arada çaktırmadan bir iki fırt çekmeye yeltenirlerse…
Bu ders için yasal düzenleme yapılması tavsiye kararı alınır.
**
Bizler Erkek Sanat Enstitüsünde parasız yatılı okurken, her teneffüste yasak olmasına rağmen demirlerden, tel örgülerden atlayarak yandaki lisenin kızlarını seyretmeye koşardık. Okula 15-20 kız öğrenci arkadaşımız geldiğinde önceleri ilgi göstersek de sonrasında yandaki liseye bile gitmez olmuştuk. Zira ruhumuz rahatlamıştı.
**
Eğitim Şurası’nda,
Matematik, fen ve laboratuar derslerinden, Yabancı dil sayısı ve saatinin arttırılması, atanamayan öğretmenlerin dertlerinden, eğitim, okul sorunlarından sayfalarca söz edilmesi Tüm bu sorunlar için çarelerden de söz edildiğini duymak yarınlarımız için umut olmaz mıydı?
**
Hiç de uzağımızda değiller…
Üstelik Müslümanlığın tekelinde olduğunu zannedenler var.
Bir yandan hayata, apış aradan, kadehler arasından, damsalakça bakıldığını düşünenler de yok değil şüphesiz…
**
Demem o ki, nelerle uğraşıyoruz?
Oysa 'gâvur' dedikleri,
Uzayda Ay’dan Mars gezegenine ulaşmak için çalışıyor.