16 Nisan’da gerçekleştirdiğimiz anayasa değişikliği referandumu için Türkiye genelinde tahminim ‘hayır’ çıkacağı yönündeydi…
Ama olmadı.
Ülkemizde toplanan gelir vergisinin yüzde 84’ünü ödeyen büyükşehirlerdeki seçmen ‘hayır’ demesine rağmen referandum ‘evet’le sonuçlandı.
16 Nisan referandumu için günler öncesinden Aydın genelinde yüzde 60’ın üzerinde ‘hayır’ çıkacağını söyledim ve yazdım…
Öyle de oldu…
Çünkü Aydınlı tek adam için yapılan böyle bir düzenlemeye sıcak bakmıyordu…
AK Parti’de bile ‘hayır’cı cephe vardı…
MHP’nin yöneticileri dışında tamamı neredeyse ‘hayır’ diyordu…
Elbette her seçimin sonucu siyasi partiler tarafından masaya yatırılır. Hem genelde hem de yerelde başarı ve başarısızlıklar sorgulanır, gelecek seçimlere strateji belirlenir…
Gelelim siyasi partilere…
Aydın’da AK Parti, MHP ve diğer ‘evet’ veren kanat kaybetti…
Hatırlayalım 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 34, MHP ise yüzde 16 oy almıştı… Buna BBP’yi ve kendisini ‘Müslüman’ olarak tanımlayan ve daha önce HDP’ye oy veren seçmenleri de eklememiz gerekiyor. Böyle olunca ‘evet’ cephesinin oyu her halükarda yüzde 50’yi geçmesi gerekiyordu.
Böyle olmadı.
Referandum sonuçları ise yüzde 65 ‘hayır’, yüzde 35 ‘evet’ olarak sonuçlandı. Yeni seçmen ve seçimlere katılım oranları dikkate alındığında AK Parti seçmeninin de az da olsa ‘hayır’ oyu kullandığı anlaşılıyor.
‘Evet cephesi’ 17 ilçenin sadece 2’sinde başarılı olabildi. Bunlar Köşk ve Karpuzlu ilçeleri…
AK Partili Rıfat Kadri Kılınç’ın belediye başkanlığını yaptığı Köşk ile CHP’li Özlem Çerçioğlu’nu desteklediği için partisi MHP ile yolları ayrıldıktan sonra bağımsız kalan Tuğrul Ozan’ın belediye başkanlığını yaptığı Karpuzlu, AK Partili yöneticiler için züğürt tesellisi oldu.
Bu başta AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen’i, milletvekilleri Mehmet Erdem, Abdurrahman Öz ve Mustafa Savaş’ı, AK Parti’li belediye başkanlarını, AK Parti yönetimi ve ilçe başkanlarını hem teşkilatta hem de kamuoyunda tartışmaya açtı…
MHP’de de durum aynı…
MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu’yu sahada gören hiç olmadı…
Referandum önü görevden uzaklaştırılan MHP il Başkanı Burak Pehlivan, ilçe başkanları da yok gibiydi…Ancak Nazilli’nin MHP’li belediye başkanı Haluk Alıcık, AK Parti’li milletvekilleriyle birlikte ‘evet’ kampanyasına katıldı.
Bu da dikkatlerden kaçmadı…
Kazanan cephedeki siyasi partilere gelince, CHP il-ilçe örgütü ile özellikle kadın kolları üyeleri sahadaydı ama çalışmalarında partilerini hiç öne çıkarmadı. Kendisine görev addetmiş gönüllüler gece gündüz çırpındı…
Bazı belediye başkanları ve milletvekilleri de özveriliydi…
Ama herkes için ve tüm örgüt için aynı şeyi söylemek mümkün değil…
CHP’nin 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde aldığı yüzde 40’lık oyuna rağmen ‘hayır’ cephesi yüzde 65 oy aldı.
Bu CHP’nin başarısı mı?
Hayır!
Bize göre;
“Başarı, halkın başarısıdır.”
Parti yöneticilerinin ‘evet’ kararına rağmen ‘hayır’da birleşebilmiştir.
Bu mesaj iyi okunmalıdır.