Biliyorum, bu yazım SGK üst yöneticileri tarafından çok tepki çekecek belki kızacaklar ama bizler bu tür konuları ele almak ve okurlarımızla paylaşmak durumundayız. Yazacağız ki belki bazı yanlışlıklardan geri dönülür, düzeltilir.
Bu güne değin çok yazdım.
SGK kayıtlarında SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA diye Hatay ilinde çalışmış gibi gözüken SSK lı birisinin olduğunu, yine MUHAMMET XXX isimli SSK lı vatandaşın olduğunu, e-devlet uygulamasına inatla geçilip dağdaki çobanın, köylü yurttaşların evinde interneti olmayanların internet cafelere muhtaç bırakıldığını ve bilgilerinin gizli tutulması gerekirken internet cafe çalışanları tarafından ele geçirildiğini yazmış ve şu anda TBMM ye oluşturan milletvekillerin kaç tanesinin e-devlet şifresi vardır diye sormuştum.
Kısmen de olsa daha sonra bu uygulamadan vazgeçildi.
Şimdi ise; 3201 Sayılı yasa kapsamında Yurt Dışı Borçlanma yapmak suretiyle emekli olmak isteyen Gurbetçilerimiz için 2014/1-e talimatla yeni bir uygulama başlatılmış.
Genelgeler ile yol alan SGK bunu taşra teşkilatına gönderdiği bir talimat ile yapmış..
Gurbetçilerin Yurt Dışı Borçlanma Başvurusu yapabilecekleri yeri, vekalet başvurusu esaslarını, emekli aylığı başvurusu yapabilecekleri yerleri kendilerince belirlemiş.
Burada; Kimlik Paylaşım Sisteminde gözüken adreslerinin bulunduğu İL şayet Kimlik Paylaşım sisteminde adres kaydı bulunmuyor ise Nüfusa kayıtlı olduğu İL’de müracaatlarını yapabilecekleri şartını getirmiş.
Eyyyyy SGK yöneticileri; 20-30 seneden bu yana gurbette bulunan gurbetçilerimize böyle bir kuralı nasıl getirirsiniz?
Uzun yıllardan bu yana gurbette nafakasını temin etmek için yaşayan gurbetçilerimizin büyük bir çoğunluğunun Kimlik Paylaşım sisteminde adreslerinin olmayacağını sizde biliyorsunuz.
Yurt dışına çıkmadan önce örneğin ERZURUM nüfusuna kayıtlı olanların büyük bir çoğunluğunun artık sadece tatil amaçlı Ege’ye, Akdeniz’e vs. turistik yerlere tatil amaçlı gelip gitmeleri halinde bu gurbetçiler nasıl Erzurum’a gidip işlerini takip edebilsinler?
Tüm Resmi kurumlarda olduğu gibi Vekalet denilen Müessesenin varlığını nasıl inkar edersiniz. Mahkemelerde geçerli olan vekaleti siz nasıl yok sayar, geçersiz kılarsınız?
10-15 günlük tatile gelip bu arada emeklilik hakkını kavuşabilmek için bir Yakınına yada bir Avukata vekalet veremezler mi? Vekalet verdikleri kişilerin adresleri neden kabul edilmez. Tatil amaçlı kısa süreliğine geldikleri Türkiye’de kapı kapı dolaşmak zorunda mıdırlar ?
Bakın size İş Mahkemeleri Kanununun ilgili bir maddesini hatırlatayım; İş Mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunan Türk Medeni kanunu gereğince ikametgahı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için Yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz. der .
Ya şimdi ne yapacaksınız ?
Farzedelim bu gurbetçimizin Kimlik Paylaşım sistemindeki adresi ERZURUM yada Nüfusa kayıtlı olduğu Yer ERZURUM olsun ve Türkiye’ye gelip de çalıştığı yer MANİSA olsun yada BALIKESİR olsun.
Bu gurbetçimiz ;
Yurt Dışı Borçlanma başvurusunu nereye yapacak ?
Yurt Dışı Emeklilik başvurusunu nereye yapacak ?
İş Mahkemesine dava açması gerekiyor ise hangi il mahkemesinde açacak?
Bu arada; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 15/Kasım/2013 tarihinde Zonguldak’ta yaptıkları Hukuki Müzakere edilen Konular ve Çözüm önerilerini zahmet edin bir inceleyin SGK ile ilgili yaşadıklarını bir bir göreceksiniz.
Umarım bu serzenişim dikkate alınır ve yeni bir düzenlemeye gidilir.
İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.