ADÜ ve ASELSAN iş birliğinde örnek proje çalışması

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve ASELSAN iş birliği protokolü kapsamında faaliyete geçirilecek olan “ADÜ Merkez Kampüs Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) Yerleştirme Projesi” hakkında kurumlar arası toplantı gerçekleştirildi. Üniversitemiz bilimsel araştırma proje desteği kapsamında başlatılan projenin ilk etabında merkez kampüsün 15 değişik alanına Otomatik Eksternal Defibrilator (OED) istasyonları kurulacak.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem ile Rektör Danışmanı ve ADÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mücahit Avcil’in katıldığı toplantıda, iki kurum arasında iş birliği görüşmeleri yapılarak konu ile ilgili ASELSAN Sağlık Sistemleri Program Direktörlüğünden Nil Ateş sunum gerçekleştirdi.

ADÜ Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından bilimsel araştırmalar fonu desteği ile hazırlanan projede, öğrenci yoğunluğu haritaları kullanılarak yapılan hesaplamalara göre kampüste 15 değişik alana OED istasyonları kurulacak. ASELSAN ile Üniversitemizin yapmış olduğu protokol kapsamında ASELSAN tarafından üretilen "Heartline Tam Otomatik Eksternal Defibrilatör" ve bu cihazları takip etmek için "URUK" uydu takip sistemi teknolojisinden faydalanılacak.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Başhekim Prof. Dr. Mücahit Avcil, “Otomatik Eksternal Defibrilator (OED) cihazları, hastanın kalp ritmini algılayıp gerektiğinde ölümcül ritim bozukluğunu düzeltmeye yarayan elektroşok dalgası verebilecek ya da elektroşok dalgası gerekli değilse ilk yardım uygulayacak kişiyi sesli olarak yönlendiren ve yöneten bir cihazdır. Bu cihazlar havaalanları, stadyumlar, uçaklar, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ve insanların yoğun olduğu yerlere konularak ani kalp durması gibi durumlarda hastanın kalp atışlarını güvenle tekrar normale çevirmek için kullanılır. Diğer bir önemli özelliği ise basit bayılma, nöbet, fenalaşma gibi nedenlerle yere yığılmış ama kalbi atmakta olan kişileri hatasız bir şekilde tespit etmek ve kurtarıcıları doğru bir şekilde yönlendirmektir. Yani yerde yatmakta olan bir hastanın kalp atışını doğru bir şekilde (%99.7 oranında) ayırt ederken aynı zamanda kalbi durmuş hasta için de kalp masajı ve elektroşok uygulatabilir. Diğer nedenli durumlarda ise kurtarıcıyı doğru bir şekilde yönlendirerek gereksiz kalp masajını engeller. ASELSAN’ın ürettiği diğer bir cihaz olan Heartline OED cihazı ise tamamen yerli ve milli teknoloji ile üretilmiş olup, benzer cihazlar arasında en üst düzey teknolojiye sahip bir cihazdır. Son teknoloji ve hatasız ritim algılama sistemi, kolay ve kullanıcı dostu özellikleri, 5 yıl dayanan bataryası, uydu takip sistemi (URUK) sayesinde üstün özelliklere sahip bir cihazdır. Proje kapsamında, hesaplamalar ile belirlenen yerlere OED cihazlarının konuşlandırılması, öğrenci ve hocalarımıza online kardiyopulmoner eğitim verilmesi, öğrencilerin bilgilendirilmesi için stantların açılması ve öğrenci kulüpleri ile çalışmaların yapılması planlanıyor.” dedi.

Projenin yürütücülerinden Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Özlüer, "İlk yardım ve kardiyopulmoner resustasyon dediğimiz kalp masajı ile canlandırma uygulamaları kısa eğitimlerle güvenli bir şekilde tüm halkımıza ve tüm öğrencilerimize rahatlıkla öğretilebilir. OED cihazları ise kardiyopulmoner canlandırma işleminin çok önemli bir parçasıdır ve hastaya takıldıktan sonra kurtarıcıyı, sesli ve görüntülü olarak doğru bir şekilde yönlendirmekte olup, işleri son derece kolaylaştırarak kurtarıcıların tereddütlerini önlemektedir. Ani kalp durması bize olmaz şeklinde düşünülmektedir. Oysaki hepimiz bu rahatsızlıklar için potansiyel hastalarız. Bu eğitimler ve cihazlar ile ani kalp durması olaylarında hayatta kalım oranları son derece artabilecektir" diye konuştu.

İlk yardımın ne kadar önemli ve ilk yardım bilmenin hayat kurtaran bir hamle olduğunu vurgulayarak Üniversitemiz ve ASELSAN arasında gerçekleşen iş birliğinin önemine değinen ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent şu görüşleri paylaştı:

“Son zamanlarda sürekli karşılaştığımız ‘heimlich manevrası’ ile birlikte ilk yardımın önemi tekrar gündeme gelmiş oldu ve hem okullarda hem diğer kamu kurumlarında daha kapsamlı eğitimler ve ilerlemeler yapılmasının iyi olacağı görülmüş oldu. Üniversitemizde bilim merkezi olmasının sorumluluğu ile bu konuya eğilmiş ve ülkemizdeki kamu kurumlarına örnek olabilecek bir proje hazırlanmıştır. OED cihazlarının yaygınlaşması ve özellikle okullara, üniversite kampüslerine, kamu kurumlarına konulması ile onlarca can kurtarılabilecektir. Halka etkili bir şekilde kardiyopulmoner resustasyon eğitimin verildiği ve OED cihazlarının yoğun olarak bulunduğu bir ülkede kalbi duran bir kişinin hayatta kalma şansı %35 iken, ülkemizde bu oran %2 civarındadır. Bu ve benzeri projeler ile çocuklarımızın, genç üretken toplumun ve sevdiklerimizin kaybı rahatlıkla önlenebilir."

Üniversite olarak önemli bir adım attıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Bülent Kent, “Üniversitemiz, savunma sanayinde yaptığı büyük atılımlardan sonra sağlık alanında da yerli ve milli cihazlar üreterek ülkemizin kalkınmasına destek veren ASELSAN ile iş birliği yaparak önemli bir adım daha atmıştır. Üniversitelerin teknolojik gelişmelere ayak uydurmasına ve endüstri ile iş birliği yaparak yenilikçi çözümler üretmesine olanak tanıyan bu tür iş birlikleri sayesinde hem Üniversitemizin bilimsel potansiyeli artıyor hem de sanayideki kuruluşların projelerine daha etkili çözümler geliştirmelerine imkân sağlıyor. Her iki kuruma da hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim Teknoloji Haberleri