Şerif Kutludağ’a selam olsun!

Buram buram Anadolu!

Hani bazen ruhumuza, içimize işleyen duygular, mis gibi kokan kokular olur ya! Taa ciğerlerimize çektiğimiz hücrelerimize kadar işleyen güzel kokular, güzel duygular. Ve hemen arkasından bu duygular, bu hissedilenleri anlatmak için kelimeler yetmez! Yaza yaza bu hikâyeler bitmez! Ancak türküler yakılır. Şarkılar söylenir her mısrasına; yürek tellerinden dökülen o muhteşem duygulara ancak şiirler yazılır mısra mısra, beyit beyit, kıta kıta. Bu kadar buram buram kokan Anadolu ruhu, kültürü, yaşayışı, sevdaları, aşkları, acıları, doğa içinde yaşam mücadelesi vb. binlerce değişik ve zengin her biri ayrı tatta güzellikler...

Anlatmaya çalıştığım özellikler ve bizlere okuyucuya sunulan güzelliklerin hepsi öğretmen, idareci, şair, akademisyen, kültür ve sanat programlar yapan, şiir gecelerinin gönlümüzü yıkayan temiz billur sesi, www.aydin24haber.com yazarı daha pek çok görev ve özellikleri ile bizlere "Selam Olsun" adını verdiği şiir kitabını armağan eden bir aşk, bir sevda ve gönül adamı Şerif Kutludağ’dan ve bu güzel şiir kitabından bahsetmeye, anlatmaya çalışacağım.

Yazımın başında da buram buram Anadolu kokuyor mis gibi demiştim. Aynen öyle Şerif Hoca'da; Denizli’nin Güney ilçesi üzüm bağlarının ve tütün kıran kadınların emek çilesi kokusunu bulursun.

Aydın - Nazilli' de incir bahçelerinin tadını, portakal bahçelerinin Nisan açan çiçeklerinin mis gibi kokularını içinde hissedersin.

Isparta- Burdur güller ve göller bölgesinde gül bahçeleri içinde teke zortlanması türküleri dinler, Torosların muhteşem Yörük Türkmen folklorunda kanın kaynar ve kaşıkları ellerine oynarsın.

Karadeniz' in yemyeşil çay bahçelerinde mis gibi tavşankanı gib çay içer, keyif bulursun. Ordu'nun fındığı, Malatya'nın kayısısı, Gaziantep ve Siirt’in fıstığı ile, Osmaniye'nin meşhur yer fıstığını, Adana'nın kebapları ve şalgam suyu ile lezzetlerle doyar şifa bulursun.

Anadolu toprakları, bereket ve rahmet diyarı canımız, vatanımız her bir bölge ayrı bir güzel, ayrı bir çeşit zenginlik. Saya saya bitiremeyiz.

İşte Şerif Hoca'nın "Selam Olsun" adli şiir kitabı, bütün tatları, bütün kokuları ve lezzetleri içine toplamış bir meyve bahçesi gibi... Ne ararsan bizim topraklara ait hepsi var. Hepsi ayrı bir nezafette... İncir, şeftali, kestane, muz, nar, elma..vb..gibi..

Her şey yaşanmış hayatın gerçeklerinden. Bayramlar var, toylar düğünler var.. Sevda var, aşk var, acılar ölümler var. Sevinç ve gurur tablosu başarılar var. Okul var, eğitim var. Dolayısıyla öğretmen var, öğrenci var. Dostluklar, arkadaşlıklar, iyilikler, yardımlaşma, vefa var.. Konuların içinde insan var, yani biz varız. Vatan var, bayrak var. Cumhuriyet var, tarihimiz Kurtuluş destanımız var. Çanakkale’nin yiğit aslanları Mehmetçik var.Türk'ün büyük atası Atatürk var.

Daha fazla uzatmadan sözü, yüreklerimizin çağlayan sesi "Selam Olsun " şiir kitabının yazarı Şair Şerif Kutludağ’a bırakalım:

Şiir Ben / Şiir Böyle Söyledi

Yaz gelende buğday harmanlarıyla,

Acıları bal eyleyen aşurede tat benim.

Güz gelir kazan kazan keşkekte

Sofralarda ağız tadı hep benim...

Ne çok sözler söylenirken üstüme,

Susan benim, bâde benim dem benim..

Söz düşürmez kimse bana nedense;

Gönüllerde şiir denen sır benim.

İzmir' in dağlarında çiçekler açacak kahramanlık marşları eşliğinde 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir'in Yunan işgalinden kurtuluş müjdesini veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün armağanı bu kutsal vatan toprağı güzel İzmir için de şöyle demiş:

İzmir’im

Yamanlar selam verir, her dem Çatalkaya'ya

Âşıklar şiir yazar hem güneşe, hem aya

Sonsuza dek yazsalar şairlere ne denir.

Şiirden şehir dense İzmir'e de az gelir!

Sanat sevdalı şiir seven dostlarım! Girdik bir şiir bahçesine, doyum olmaz şairimizin yürek sesine, her şiir ayrı bir tat, ayrı bir renk ve güzellikte.

Tevazu, nezafet, asalet ve Yaradan' a teslimiyeti ifade eden şiirinde bakınız ne diyor şair:

Vaktin Sahibine Emanetiz Biz

“Gutmuloğlu, olanları hayra yor..

Sakın ola kimseleri görme hor...

Bilmez isen bilenlere durma sor...

Vaktin Sahibi' ne Emanetiz Biz..."

Kelimeler, sayfalar Şerif Kutludağ’ı anlatmaya yetmez. O güzel insan, bilge insan, günümüzün Horasan Derviş Gazisi, Çağımızın gönül yapan Yunus Emre'lerinden, gönül adamı, kültür, sanat ve şiir adamı Şerif Kutladağ için Azerbaycanlı şairin bir şiiri aklıma geldi.

Akı ak...

Karası kara...

Ak asla olmaz kara...!

Güçlü yanıp, oda çidap..!

Şiir gecelerinde, televizyon programlarında hiç üzerinden çıkarmadığı kırmızı kazağı, başındaki her saç teline ak düşmüş saçları ile adeta Ay- yıldızlı şanlı bayrağımız gibi, o ak düşmüş saçlarınla... Asla kara bir leke olmayan temiz pak yüreğinle " güçlü yanıp oda çidap musrasındaki gibi içindeki Anadolu pınarları, Anadolu kokusu, ruhu ve ateşi öyle yansın, öyle yansın ki, altını gümüşten ayırsın!"

Hep şiirler, türküler tütsün yüreğimizde. Şarkılar söylensin sohbette mecliste! Ruh dünyamız ve gönül bahçesine besleyen " Selam Olsun " şiir kitabını bizlere armağan eden hocamıza en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz. Eline, emeğine yüreğine sağlık! Şerif Kutludağ’a selam olsun!

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum