Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgar enerjisi, rüzgarın kuvvetinden elde edilen enerjidir. Rüzgar, temiz, ücretsiz ve kolayca temin edilebilen bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Her gün dünyanın her yerinde rüzgar türbinleri rüzgarın gücünü yakalıyor ve onu elektriğe dönüştürüyor. Rüzgar enerjisi üretimi, dünyamızı temiz, sürdürülebilir bir şekilde çalıştırma şeklimizde giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Rüzgar türbinleri, rüzgarın gücünü kullanmamızı ve onu enerjiye dönüştürmemizi sağlar. Rüzgar türbinleri basit bir prensiple çalışır: rüzgar yapmak için elektriği kullanmak yerine bir rüzgar gülü gibi rüzgar türbinleri elektrik yapmak için rüzgarı kullanır. Rüzgar estiğinde rüzgar türbininin kanatları saat yönünde dönerek rüzgarın enerjisini yakalar. Bu, sistem içindeki bir dişli kutusuna bağlı olan rüzgar türbininin ana şaftını döndürmek için tetikler. Şanzıman bu enerjiyi jeneratöre göndererek elektriğe dönüştürür. Rüzgar elektriği daha sonra voltaj seviyelerinin şebekeye uyacak şekilde ayarlandığı bir transformatöre gönderilir.  Rüzgar enerjisi en hızlı büyüyen yenilenebilir enerji teknolojilerinden biridir. Gelişen rüzgar enerjisi teknolojisi sayesinde günümüzde rüzgarı kullanarak bir eve yetecek rüzgar türbini enerjisi üretebilmemiz mümkün kılınıyor.

bir-eve-yetecek-ruzgar-turbini-0425266001646165689.jpg

Yel Değirmeni İle Rüzgar Türbini Farkı

Rüzgar enerjisi, gelişmiş dünyanın enerji arzında önemli bir rol oynar ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Bu enerji kaynağı rüzgar türbinleri ve yel değirmenleri kullanılarak üretilir. Her ikisi de elektrik üretmek için rüzgarın gücünü kullanır, ancak bunu yapma biçimleri farklıdır. Her iki kelime de birbirinin yerine kullanılmakta olsa bile bu iki teknolojin çalışma prensibi ve işleyişi oldukça birbirinden farklıdır. Yel değirmenleri, kanatlar vasıtasıyla rüzgar enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren rüzgar enerjisiyle çalışan bir cihazdır. Rüzgar türbinleri, evlere güç sağlamak için büyük miktarda elektrik üretmek için rüzgarın kinetik enerjisini dönüştürür.

Yel değirmeni: Yel değirmenleri, terimin kaynağı olan tahıl öğütme veya genellikle çiftliklerde gördüğünüz yel değirmenlerinin amacı olan su pompalama gibi görevler için rüzgar enerjisini doğrudan mekanik enerjiye dönüştürür.

Rüzgar türbini: Bir rüzgar türbini, rüzgar enerjisini elektriğe dönüştürür, bu daha sonra elektrikli ekipmana güç sağlamak için kullanılabilir, pillerde depolanır veya elektrik hatları üzerinden iletilir. Rüzgar türbinleri ile bir eve yetecek rüzgar türbini enerjisi üretebilirsiniz.

bir-eve-yetecek-ruzgar-turbini-0426999001646165689.jpg

Evlerde Rüzgar Türbini Kullanımı

Bir rüzgar türbininin ürettiği güç, gerçekten de bir eve güç sağlayabilir. Rüzgar çiftliklerindeki büyük türbinler, yalnızca bir günde ürettiği enerji ile bir eve yetecek rüzgar türbini enerjisi üretebilecek kadar büyük miktarda güç üretebilir. Konut tipi bir rüzgar türbininin işlevi, daha büyük ölçekli bir rüzgar türbininin işleviyle aynıdır; sadece daha küçüktür ve yalnızca bir mülke hizmet eder. Ev kullanımı için bir rüzgar enerjisi jeneratörü, rotor kanatlarından gelen aerodinamik kuvveti kullanarak doğal olarak oluşan rüzgar enerjisini elektriğe dönüştürür. Ev rüzgar enerjisi sistemlerine bakmadan önce, bölgenizdeki rüzgar miktarını, bölgenizdeki imar gerekliliklerini ve sözleşmeleri ve diğer yerel sakinlerin itirazlarını araştırmanız gerekir. Ayrıca, tasarruf etmeniz için türbinin parayı geri kazanıp kazanmayacağını da hesaplamanız gerekecektir. Ardından, sistemi elektrik şebekesine bağlayıp bağlamamaya karar vermeden önce türbinin yıllık enerji çıktısını tahmin etmeniz ve en iyi boyuttaki türbin ve kuleyi seçmeniz gerekir. Türbininizi seçtikten sonra, onu kurmanın lojistiğini anlamanız gerekecek ve uygun bir çimento temelin nasıl döküleceğini bilmeniz gerekecek. Bir asansöre veya kuleyi güvenli bir şekilde kurmanın bir yoluna ihtiyacınız olacak. Alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) kablolaması arasındaki farkı, pilleri nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı ve kuracağınızı ve ayrıca türbininizi nasıl güvenli bir şekilde kablolayacağınızı bilmeniz gerekir. Bu işlemleri dilerseniz profesyonel ekibimiz ile sizin yerinize gerçekleştirebiliriz.

Rüzgar Enerjisinin Faydaları

Rüzgar enerjisinin en önemli faydası havayı veya suyu kirletmeden, atmosfere sera gazı eklemeden yani çevremize zarar vermeden elektrik üretmesi olabilir. Ancak başka çevresel ve ekonomik faydaları da vardır. Bunlar;

Yenilenebilir enerji kaynağıdır: Rüzgarın sınırı yoktur ve tüketilemez, bu nedenle rüzgar enerjisi yenilenebilir bir kaynaktır. Bu enerjinin yerden kazılmasına veya tren veya kamyonlarla taşınmasına gerek yoktur; bu da ek enerji ve emisyon gerektiren ve fosil yakıt kullanan araçların devre dışı kalması demektir. Günden güne yeni rüzgar türbini modelleri her geçen gün daha verimli hale geliyor.

Sıfır emisyonludur: Rüzgar türbini veya rüzgar çiftliği hiçbir atık veya emisyon üretmez. Duman bulutlarının temizlenmesine veya zehirli maddelerin işlenmesine, taşınması veya gömülmesine gerek yoktur.

Su kaynağına ihtiyaç duymaz: Bir rüzgar türbinini çalıştırmak için suya ihtiyaç yoktur, soğutma makineleri veya başka herhangi bir amaç için su kullanılmaz, bu nedenle rüzgar türbinlerinin su yollarının yanına yerleştirilmesi veya su kaynaklarına bağlı kalması gerekmez.

Havayı kirletmez: Rüzgar türbinleri hava kirliliğine yol açmaz, sağlığımıza olumsuz bir etkisi bulunmaz. Kömür ile çalışan elektrik santrallerinin insan sağlığını olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır.

•Bakım maliyeti düşüktür: Rüzgar türbinleri kurulduktan sonra fazla onarıma ve bakıma gerek duymaz. Ayrıca onarım ve bakım fiyatları düşüktür.

•Kaynak maliyeti yoktur: Rüzgar ücretsizdir, bu nedenle enerji kaynağı maliyeti ödemezsiniz. Rüzgar türbinleri ile tasarruf sağlayabilirsiniz.

• Kullanım alanına göre değişkenlik: Küçük türbinler evlere, çiftliklere, veya binalara güç sağlayabilir; endüstriyel veya topluluk ihtiyaçları için yerel elektrik üretimi için daha büyük türbinler kullanılabilir. 

Eğer sizde rüzgarın gücünü kullanarak kendi enerjinizi üretmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.