Rıdvan Naci Devli’nin ardından

70 yıllık bir ömre sığdırılan bir hayat içinde, eğitim sevdalı bir ulu çınar devrildi. Soyadı gibi dev bir adam aramızdan hiç beklenmedik anda ayrılıverdi.

Geçen haftadan beri gün geçmiyor ki, bir eğitim çınarı öğretmen aramızdan ayrılmasın. Bursa Eğitim Enstitüsü’nden Bursa- Mustafakemalpaşalı Matematik öğretmeni Mehmet Çınar öğretmeni kaybettik. Bursa Eğitim’den okul arkadaşım Burdurlu Fevzi Oktay’ı kaybettik. Hemen arkasından sanki bir yaprak dökümü gibi Rıdvan Naci Devli’nin hayata vedası eğitim camiasını derinden üzdü.

Yıllarca Aydın Lisesi’nde hem öğretmenlik, hem de idarecilik yapması, pek çok öğrenci okutmuş olması ile öğrenci ve velilerinin gönlünde çok büyük bir saygı ve sevgi ile yer etmiş bir öğretmenimizdir, Rıdvan Hoca. 1974’lü yıllarda başlayan tanışıklığımız, bir yarım asırlık seviyeli ve saygın bir dostluğumuz vardı! Bir de öğretmen olarak aynı branşta meslektaş olmak, aynı kültür ve değerlerin paylaşılması, hizmet edilmesi ülküsüne inanmış eğitimcilerdik.

Rıdvan Hoca, öğretmen arkadaşlarının mesleki yasal hak ve hukukları, özlük hakları kazanımında sendikal hareketin, bir eğitim emekçilerinin hak mücadelesinde Aydın Türk Eğitim Sendikası Şube başkanlığı görevlerini de yürüttü. Aydın Türk Ocağı ve daha pek çok kamusal sivil meslek örgütlerinde, her zeminde hak arama mücadelesi verdi. Yoğun mücadele, haklı, onurlu bir duruşla çekilen zorluklar, sıkıntılar, stres ve üzüntülere daha fazla kalbi dayanmadı.

Rıdvan Naci Devli vefat haberini alan bütün dostları, öğretmen arkadaşları, öğrencileri, Aydın'daki sivil toplum örgütü yöneticileri, siyasi parti il başkanları, ilçelerden gelen gönül dostları, son görevlerini ifa etmek için Aydın - Bey Camisinde omuz omuza saf tuttu. Çok büyük kalabalık cemaat dualarla, Fatihalarla sonsuz aleme uğurladılar.

Sözün bittiği yerdeyiz denir ya!

Çok söylenecek bir şey yok. Her şey emanet!

Can emanet, eş emanet, evlatlar emanet.

Zaman, iş, makamlar emanet, ömür emanet..

Ve bizler de Allah’a emanetiz.

Ve esas mesele, yaşarken geride hoş seda bırakacak eserler bırakmaktır. İyi bir insan olarak hayırla anılmaktadır.

6 Ağustos 2013 yılında aramızdan ayrılan yazar, edebiyatçı, televizyon programcısı, belgeseller çeken, pek çok kültür, sanat programlarına imza atan, Sedat Simavi ödülü alan, Türk Dünyası ile ilgili eserleri olan üstad Servet Somuncuoğlu’nun yaşamı için; "Taşlara kazınmış, Türklüğe adanmış bir ömür!" diye bahsedilir.

Rıdvan Naci Devli’yi Bey Camisinden Hak'ka uğurlarken, onun sevenleri, bütün öğretmen arkadaşları şöyle demiş olmalı:

"Bu koca ülkü devi, eğitimin ulu çınarı 70 yıllık ömrü boyunca, çok sevdiği mesleği eğitime hizmet etmiş, kendisini öğrencilerine adamış değerli bir öğretmendi."

Meslektaşım, değerli insan Rıdvan Naci Devli’yi rahmetle anıyorum. Ailesine, yakınlarına, dostlarına ve bütün eğitim camiasına Allah’tan sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun. Ruhu şad olsun.

Kalın sağlıcakla.

Milliyetçi hareketin sembol ismi Rıdvan Naci Devli son yolculuğuna uğurlandı

ridavan-naci-devli.png

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum