Prof. Dr. Kuşcu: “30 bin yılda bir büyük volkanik patlama gerçekleşebilir”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Kuşcu, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem fırtınalarının volkanik bir hareketliliğe neden olmadan aylarca sürebileceğini belirtti. Güney Ege’nin, aktif volkanik yapılar barındıran bir bölge olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kuşcu, Türkiye’nin en tehlikeli iki volkanik sistemle komşu olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Kuşcu, Cristiana-Santorini-Colombo ve İstanköy-İncirli-Sakarcılar volkanik sistemlerinin Türkiye’ye yakın bölgelerde yer aldığını belirterek, özellikle Santorini civarında süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.
500 KİLOMETRELİK ALANDA ETKİLİ OLABİLİR
Bölgedeki sismik hareketlerin iki temel nedeni olabileceğini açıklayan Prof. Dr. Kuşcu, bunlardan birinin tektonik nedenler, diğerinin ise volkanik faaliyetlerin öncüsü olabileceğini belirtti. Bu tür depremlerin geçmişte bir yıl kadar sürdüğünü hatırlatan Kuşcu, sürecin sonucunu zamanın göstereceğini ifade etti.
Santorini Adası’ndaki olası bir volkanik patlamanın, kül bulutlarının 500 kilometrelik bir alanda etkili olabileceğini vurgulayan Kuşcu, "Bu volkan son 360 bin yıl içinde 12 kez patlamalı faaliyet göstermiştir. Basit bir istatistikle her 30 bin yılda bir büyük bir patlama gerçekleşebilir. Minoan aktivitesi 3.600 yıl önce yaşanmıştı ve Batı Anadolu’nun yanı sıra İç Anadolu’da bile kül izlerine rastlanmıştı" dedi.
Santorini Volkanı’nda yaşanabilecek bir patlamanın 30 kilometre yarıçapındaki bölgede ciddi riskler oluşturabileceğini, ancak küllerin 500 kilometrelik bir alana yayılmasının da çeşitli tehlikelere yol açabileceğini ifade etti.
Yetkililer, Ege Denizi'nde devam eden sismik hareketliliğin yakından izlenmesi gerektiğini belirterek, volkanik aktivitenin olasılığına karşı bilimsel çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.