Prof. Dr. Emre Alkin, "Türkiye yapay zekâda tüm OECD ülkeleri arasında orta sırada"

Prof. Dr. Emre Alkin, "Türkiye yapay zekâda tüm OECD ülkeleri arasında orta sırada"

Yapay zekânın farklı disiplinler açısından ele alındığı “Altınbaş Üniversitesi Yapay Zekâ Paneli”nin (AYZEP-1) ilki düzenlendi. Yapay zekânın insan geleceğine etkilerinin neler olabileceğinin konuşuld...

Yapay zekânın farklı disiplinler açısından ele alındığı “Altınbaş Üniversitesi Yapay Zekâ Paneli”nin (AYZEP-1) ilki düzenlendi. Yapay zekânın insan geleceğine etkilerinin neler olabileceğinin konuşulduğu panele katılan Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, "Türkiye elindeki fiber optik kablo alt yapısı, uydu yedeklemesi ve internet hızı bakımından tüm OECD ülkeleri arasında orta sıradadır. Eğer fiber optik kablo yatırımı yapılmazsa yapay zekâyı etkin şekilde kullanamayız " dedi.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte insan hayatına giren ve insanlığın geleceğinde büyük dönüşümler getireceği beklenen yapay zekâyla ilgili, Altınbaş Üniversitesinde birçok akademisyen ve iş dünyasından isimlerin katıldığı bir panel düzenlendi. Yapay zekânın insan geleceğindeki yeri ve öneminin konuşulduğu panel, "İnsanın Geleceği ve Geleceğin İnsanı", "İş Dünyası ve Yapay Zekâ" başlıklı iki oturumda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş’ın yaptığı panele, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sınar, Altınbaş Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Yılmaz, Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Haluk Levent ve Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dicle Yurdakul katıldı.

"Türkiye’de yapay zekânın en iyi kullanıldığı yer finans sektörü"

Yapay zekânın Türkiye’de kullanım alanları hakkında açıklama yapan ve Türkiye’deki yapay zekâ gelişiminin ve kullanımının orta seviyede olduğuna değinen Prof. Dr. Emre Alkin, "Yapay zekâ Türkiye’de her alanda kullanılmıyor. En iyi kullanıldığı yer finans sektörüdür. Muhasebe sistemleri ve standartlarında da yapay zekâ kullanıldığını görüyoruz. Her gün elimizden düşürmediğimiz telefonlarımızda ve otomobillerin içinde de ciddi anlamda yapay zekâ var. Bunlar yapay zekânın en hızlı kullanıldığı yerlerdir. Ancak yapay zekânın tarımda ve eğitim sektöründe de kullanılması gerekiyor. Türkiye elindeki fiber optik kablo alt yapısı, uydu yedeklemesi ve internet hızı bakımından tüm OECD ülkeleri arasında orta sırada. Eğer fiber optik kablo yatırımı yapılmazsa yapay zekâyı etkin şekilde kullanamayız" ifadelerinde bulundu.

"Gelecekte bazı meslekler olmayacak"

İnsanı oyalayan, kendisine ve sevdiklerine zaman ayırmasını engelleyen birçok işin artık yapay zekâ yoluyla yapılacağına da değinen Prof. Dr. Alkin, "Gelecekte bazı meslekler olmayacak. Bu meslekleri şimdiden görüp teşhis etmek ve buna göre de eğitim kurumlarını yapılandırmak gerekiyor. Öncelikle üniversitelerde, ileride olmayacak işlerle ilgili bilimsel bir çalışma yapıp veri sunmalıyız. Çünkü ileride var olmayacak mesleklerin üniversitelerde bölüm olarak açılması mantıklı değil. Yapay zekâyla ilgili bir diğer konu ise, yapay zekâya karşı duyulan endişedir. İnsanlar robotlar tarafından ele geçirilmekten korkuyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Aksine bütün zamanımızı alan ve hatta sevdiklerimize vakit ayırmamızı engelleyen tüm işler artık yapay zekâ tarafından yapılacak. Yapay zekâ gelecekte hangi işlerin yok olacağını gösterecek ve bizlere daha fazla insani dokunuş için fırsat verecektir. Böylelikle hem kendimize hem de sevdiklerimize daha çok vakit ayırabileceğiz "dedi.

"Yapay zekâ hayatımızın bir parçasıdır"

Yapay zekânın hayatın bir parçası olduğu ve yapay zekâdan ciddi faydalar elde edildiğinin altını çizen Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, "Yapay zekâ hayatımızın bir parçasıdır. İnternette arama yaptığımızda bile yapay zekâyla karşı karşıya kalıyoruz ve onu kullanıyoruz. Şu anda yapay zekâdan çok ciddi faydalar elde ediyoruz. Ancak herkesin merak ettiği konu yapay zekânın istihdama nasıl etki edeceğidir. Türkiye’nin büyüme rakamlarına bakıldığında ciddi bir büyüme oranı var ortada. Diğer taraftan bu durum, ’Büyüme var ancak istihdam yok’ eleştirilerini de beraberinde getirdi. İleride büyümenin istihdamda çoğaltan değil belki de azaltan bir etkisi olacak. Çünkü bizim işlerimizi, bizden daha çabuk öğrenen, daha fazla kriteri ve değişkeni dikkate alan yapay zekânın ele geçirme ihtimali gittikçe yükseliyor. Bu durumda bizim yapmamız gereken şey, yapay zekâdan nasıl fayda sağlayabileceğimizi konuşup, tartışmaktır" açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.