Efendi BARUTÇU
Nurullah Çetin’in bir kitabı üzerine: İstiklâl Marşımızı Anlamak
Değerli okurlarım; Ankara Üniversitesi Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi Yeni Türk Edebiyatı kürsüsünde öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin Bey, her biri büyük emek mahsulü, alın teri, göz nuru ile yazılmış yüze yakın eserin sahibidir. Kendi ihtisas alanının dışında verdiği birbirinden kıymetli eserlerin yanı sıra “Milletleşme Sürecinde Yahya Kemal Aydınlanması, Türk İslam Medeniyeti, Amerikan İslamcılığı, Vatan Namustur, Bayraklaşan Şair: Arif Nihat Asya, Oryantalist Kuşatma, Türkmeneli Türklüğü, Emperyalizme Direnen Türk: Mehmet Akif, Kendini ve Allahı‘ı Arayan Adam: Necip Fazıl, Milli Doğruluş, Milli Kültür Davası, Mehmet Akif’i Doğru Anlamak, Mankurtluk Külahı, Türk Sorunu, Türk Yürüyüşü, Andımız ve Gençliğe Hitabeyi Doğru Anlamak ve birbirinden değerli onlarca eser. Nurullah Hoca daha önce hazırladığı bu kitabı daha da genişleterek neşretmiş bulunuyor.
Prof. Dr. Nurullah ÇETİN’in “İSTİKLÂL MARŞI’MIZI ANLAMAK” kitabının genişletilmiş 10.baskısı İmbik Yayınları arasında (Ankara) çıktı.
Bu kitapta İstiklal Marşımızın hem tarihsel bağlamda Millî Mücadelemizin ruhuna tercüman olan boyutuna hem de bugüne dönük olarak içerdiği mesajlara yer verilmiştir.
Kitapta İstiklal Marşımızın doğru imlası, yazılış sebebi ve öyküsü, yazıldığı zaman Türkiye’nin durumu, Birinci Dünya Savaşı ve Âkif, Mütareke Dönemi ve Âkif, Kuva-yı Milliyye Hareketi ve Âkif, Millî Marşa duyulan ihtiyaç, Millî Marş yarışması, İstiklâl Marşı’nın yazılışı, seçilmesi, bestelenmesi, Atatürk’ün İstiklâl Marşı’yla ilgili görüşleri, daha sonraki Marş yarışmaları, İstiklal Marşı’nın tahlili, şekil özellikleri, edebî sanatları, nazım birimi ve şekli, dili ve üslûbu gibi konulara yer verilmiştir.
Yazar, kitabının “ÖNSÖZ”ünde şu ifadelere yer veriyor: “İstiklâl Marşımız, bütün Türk milletinin ortak mutabakat metnidir. Bizi millet yapan temel bileşenlerimizden biridir. Marşımız, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin üzerinde kurulduğu toprakların savaşla tekrar vatan yapılmasının bir belgesidir, devlet ve vatanımızın tapusudur. Zira bu metin, Türk milletinin var olma yok olma mücadelesinin en kızıştığı bir dönemde, Türk’ün tarihe karşı direniş kararlılığının zirvede olduğu bir sırada üretilmiş Türk millî ruhunun ortak heyecanının, ortak iradesinin, ortak hassasiyetinin bir ürünüdür.
Ben bu çalışmamda İstiklâl Marşımızın tarihî, kültürel, siyasî, askerî, dinî dayanaklarını, üzerine temellendiği birikimi ortaya koyan, edebî metin tahlili yöntemlerine uygun olarak bir metin çözümlemesi ve yorumlaması denemesi yaptım.
Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazarken hangi kaynaklardan nasıl faydalanmış, ne gibi olay, durum, olgu ve kişilere tepki göstermiş ve hangi değerler üstünde hassasiyetle durmuş; bütün bunları kaynaklarını göstererek irdelemeye gayret ettim.
Bu çalışmam kanalıyla umarım Türk milleti, İstiklâl Marşı’nı derinliğine anlama ve Müslüman-Türk şuuruna ererek kendi kimliğine ve değerlerine sımsıkı sarılma imkânı bulacaktır. Zira Türk’ün kendi vatanında, kendi hür iradesinin hâkim olduğu kendi devletinde, tam bağımsız ve bağlantısız bir Türk milleti olarak var kalması, İstiklâl Marşı’nı içselleştirmesine bağlıdır. “
Kitap, https://www.kitapyurdu.com , https://www.dr.com.tr , https://www.hepsiburada.com ve diğer birçok internet kitap satış sitelerinden temin edilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.