Kutu açılışı çılgınlığı

Kutu açılışı çılgınlığı

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Göker Gülay, internette hızla yayılan ürün inceleme ve kutu açma videosu çılgınlığını değerlendirdi. Bu videoların, özellikle video paylaşım...

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Göker Gülay, internette hızla yayılan ürün inceleme ve kutu açma videosu çılgınlığını değerlendirdi. Bu videoların, özellikle video paylaşım sitesinde, çocuklar başta olmak üzere 100 milyonlarca kişi tarafından merakla izlendiğini belirten Dr. Gülay, “2014 yılında YouTube üzerinde 1,5 milyon civarında olan kutu açma videosu sayısı, şu an 72 milyona dayanmış durumda. Bunların 80 bin kadarı da Türkçe” dedi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla ilişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Göker Gülay, İngilizcesi “unboxing” olan ürün incelemesi için kutu açma videolarının, en basit haliyle, kadrajda yalnızca iki elin ve ambalajı açılan ürünün göründüğü örneklerle ortaya çıktığını söyledi. Göker Gülay, “Bu tarz paylaşımlar, zamanla ürünün sahibi ve genellikle de konunun uzmanı olan bir kişinin ürünün ambalajını açarken izlenimlerini paylaşmasına dönüştü. İlk örnekleri 2011 yılında görülmeye başlasa da asıl popülerliğini 2013 yılından itibaren yakaladı. Temel amaç, ayakkabıdan telefona kadar aklınıza gelebilecek herhangi bir ürünü raftan alıp neredeyse hiçbir müdahalede bulunmadan adım adım kutusundan çıkarmak ve bu esnada ürünü tanıtmak. Yapılan tüketici araştırmalarına göre, kutu açma ritüelinin insanlara çocukluklarından hatırladıkları hediye paketini açma heyecanını yaşattığını ortaya koyuyor. Bu videolar, aynı zamanda tüketicilere en doğal haliyle ürünü deneyimleme fırsatı sunduğu için daha çok izleniyor” diye konuştu.

Tüketiciler için herhangi bir ürünü satın alma kararını etkileyen en önemli etkenlerden birinin paket içeriği olduğunu vurgulayan Dr. Göker Gülay, “Örneğin bir akıllı telefon satın alırken paketin içindeki kulaklığın kalitesi veya verilen aksesuarların niteliği önemli bir bilgi. Alternatif ürünler arasından hangisini tercih edeceğimize bunun gibi bilgileri edinerek karar veririz. Kutu açma videoları, tüketicilerin bu ihtiyacını karşıladığı için oldukça ilgi görüyor. Kutu açma videolarının pek çoğu oldukça gösterişsiz hatta amatör koşullarda üretilirken, son yıllarda videoları 1,8 milyar kez izlenen ‘Unbox Therapy’ gibi dekor, müzik ve mizahi unsurlar ile kendi üslubunu yakalayan YouTube kanalları da ortaya çıktı. Hatta sıra dışı olmak isteyenler, uçan bir jetin içinde, su altında kutu açma ya da evcil hayvanların kutu açtığı videolar yayınlamaya bile başladı. Diğer sosyal medya mecralarında da bu konuda milyonlarca içerik mevcut” dedi.

En büyük tutkunları çocuklar ve teknoloji meraklıları

Özellikle çocukların oyuncak tutkularından ötürü kutu açma videolarının en büyük takipçileri olduğunu belirten Gülay, “Çocuklar bir saatlik bir ürün açma videosunu sıkılmadan izleyebiliyor. Bunun en iyi örneklerinden biri, YouTube üzerinde 2015 yılında yayına başlayan ve 6 yaşındaki Ryan’ın oyuncak inceleme videolarından oluşan Ryan ToysReview kanalı. Kanal 2017 yılında 11 milyon dolarlık net gelire ulaştı. Ryan’ın kanalında, videolarını bugüne kadar 800 milyondan fazla kere izleyen 10 milyon aktif takipçi var. Çocukları, teknoloji meraklıları ve kozmetik ürün tüketicileri izliyor” diyerek tüketicilerdeki bu eğilimi gören markaların da kendi kutu açma videolarını çekerek buna el attıklarını söyledi.

Tatil dönemi ve özel günlerde artıyor

Google’ın yaptığı bir araştırmada, kutu açma videolarının özellikle tatil dönemi öncesinde ve özel günlerde artış gösterdiğini ortaya koyduğunu kaydeden Göker Gülay, “Çünkü bu günler tüketicilerin bir şeyi satın almadan önce araştırmaya giriştikleri dönemler. Aynı araştırmada kutu açma videosu izleyen tüketicilerin yüzde 62’sinin bu videoları belli bir ürün hakkında araştırma yaparken izledikleri ortaya çıkmış. TNS ve Ogilvy’nin yaptığı bir araştırmaya göre ise güzellik ürünlerini alanların yüzde 66’sı, kutu açma videolarının alacakları ürünü kafalarında canlandırmalarına yardımcı olduğunu ifade etmiş” diye konuştu.

Satın alma kararını etkiliyor

Doktora tezinde, internet kullanıcılarının, satın alma kararı verirken sosyal medyadan nasıl faydalandıklarını tüketici elektroniği sektörü üzerinden 18 ile 60 yaş arasında 262 kişinin katıldığı bir çalışmayla inceleyen Dr. Göker Gülay, çalışmadan elde edilen sonuçların, internetin satın alma alışkanlıklarımızı da derinden etkilediğini gösterdiğini ifade etti. Gülay, çıkan sonuçların ürün inceleme videolarını izleme davranışlarıyla paralellik gösterdiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.