Kalbi durmadan yapılan bypass ile sağlığına kavuştu
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde Prof. Dr. Koray Aykut ve ekibi, koroner arter hastalığı teşhisi konulan ve daha önce karaciğer nakli yapılan 78 yaşındaki Nurettin Açıl'a kalbi durdurulmadan bypass ameliyatı gerçekleştirdi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde Prof. Dr. Koray Aykut ve ekibi, koroner arter hastalığı teşhisi konulan ve daha önce karaciğer nakli yapılan 78 yaşındaki Nurettin Açıl'a kalbi durdurulmadan bypass ameliyatı gerçekleştirdi. Nurettin Açıl, "Kendimi çok sağlıklı hissediyorum" dedi.
30 yıl önce karaciğer nakli olan 78 yaşındaki Nurettin Açıl'a, koroner arter (koroner atardamarların çeşitli nedenlerle tıkanması ve doku hasarına uğraması) hastalığı teşhisi konuldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Koray Aykut ve ekibi, yıllar önce karaciğer nakli olan Açıl'ın bypass ameliyatını, kalbini durdurmadan gerçekleştirdi.
"Kendisinin kalbini hiç durdurmadan, bypass ameliyatını planladık"
Nurettin Açıl gibi özellikli hastalar için bypass ameliyatının riskli olduğunu ve bu yüzden kalbin durdurulmadan bypass ameliyatının yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Koray Aykut, "Nurettin Açıl, göğüs ağrısı şikayetiyle başvurdu. Yapılan tetkiklerde, koroner arter hastalığı tespit edildi. Nurettin beyin özellikli bir durumu vardı. Karaciğer nakli olmuştu. Kardiyoloji konseyinde hastanın bypass olmasına karar verildi. Bu tür özellikli hastalarda, kalp akciğer pompasının zararlı etkenlerinden korunmak için kalbi durdurmadan ameliyatlar yapılabiliyor. Kendisinin kalbini hiç durdurmadan, bypass ameliyatını planladık" ifadelerini kullandı.
"Kalbi durdurmadan yapılan kalp ameliyatlarında, bir önceki hastalığı alevlenebiliyor"
Özellikli hastalar için klasik kalp ameliyatların bazı riskler barındırabileceğini söyleyen Prof. Dr. Koray Aykut, "Klasik kalp ameliyatlarında, kalp durdurulur ve dolaşım bir kalp akciğer cihazına bırakılır fakat kalp akciğer makinesi ne kadar üstün bir teknoloji olsa da bizim dolaşımımıza yakın değil. Bir takım yan etkileri olabiliyor. Bu tür özellikli hastalarda kalbi durdurmadan yapılan kalp ameliyatlarında, bir önceki hastalığı alevlenebiliyor. Bu tür hastalar için kalbi durdurmadan yapılacak bypass ameliyatlarını tavsiye ediyoruz" dedi.
"Kendimi sağlıklı hisediyorum"
Kendisini sağlıklı hissettiğini söyleyen Nurettin Açıl da, "Şu an kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Karaciğer nakli olduğum için diğer hastalara göre daha riskli bir gruptaydım. Böbreklerimin ve karaciğerimin zarar görmemesi için kalbimi durdurmadan beni ameliyat ettiler. Koray bey ve ekibine çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.