İAÜ öğrencileri Türkiye’yi uzaya taşıyor

İAÜ öğrencileri Türkiye’yi uzaya taşıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Starsat ekibinin geliştirdiği model uydu projesi başarıdan başarıya koşuyor. NASA’nın dünya genelinden 40 üniversiteyi davet ettiği programına katıla...

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Starsat ekibinin geliştirdiği model uydu projesi başarıdan başarıya koşuyor. NASA’nın dünya genelinden 40 üniversiteyi davet ettiği programına katılan öğrenciler, Türksat’ın model uydu yarışmasının ilk aşamasında da 100 tam puan aldı. Öğrenciler bu başarılarıyla Türkiye’nin uzay misyonuna da katkı sağlıyor.

“Bilgiyi ürüne dönüştürerek ekonomiye katma değer kazandırma” misyonu ve teknoloji eğitimine verdiği önemle öne çıkan İstanbul Aydın Üniversitesi’nin (İAÜ) öğrencileri, uluslararası alanlarda Türkiye’nin ve üniversitenin adını yükseltmeye devam ediyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup öğrencinin oluşturduğu “Starsat” adlı ekibin geliştirdiği model uydu projesi, özel davet yazısıyla çağrılan dünya genelindeki 40 üniversite arasına girerken, Türksat’ın gerçekleştirdiği “Model Uydu Yarışması”nın ilk etabında ise 100 tam puan aldı.

“Amacımız en iyisi olmak”

Konuyla ilgili bilgi veren Starsat Takım Kaptanı ve İAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Çağrı Temel, “Starsat ekibi olarak İstanbul Aydın Üniversitesi Havacılık, Uzay ve Bilim Kulübü bünyesinde, proje üstünde 2 yıldır çalışıyoruz. Yaklaşık 10 kişilik bir ekibiz. Amacımız uzay alanında en iyisi olmak” diye konuştu. Temel, “NASA’nın Texas’ta düzenlediği CanSat adlı yarışması üç aşamadan oluşuyor. İlk gün model uyduların testleri yapılıyor. Test aşamasını geçemeyen uydular ertesi günkü fırlatma aşamasına katılamıyor. Son gün ise fırlatma aşamasında elde ettiğimiz verileri NASA’nın ilgili merkezine raporluyoruz” ifadelerini kullandı.

Model uydunun elektronik yazılım kısmından sorumlu olan İAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Halit Çakır ‘’ Model uydunun GPS, sıcaklık, veri alabilecek parçaların ana kontrolünü yapıyorum. Uydunun fırlatıldığında yaşanacak her durumu gözeterek, değerlendirmeler yaparak hazır hale getiriyorum. Anten kısmı sayesinde tüm verileri sağlıyoruz. Yani kısa model uydu teknik açıdan bildiğimiz türde bir uyduya oldukça benziyor’’ dedi.

“En büyük destek üniversitemiz”

Projenin sponsorluk ve finansman ile ilgili ayağını yürüttüğünü ifade eden Starsat Kaptan Yardımcısı ve İAÜ Endüstri Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Nur Hilal Ekmen, “Uydu dediğimizde insanların aklına bildiğimiz büyük uydular geliyor. Ancak bu daha çok öğrencilerin yapabildiği model uydu projesi. Bu nedenle boyutları daha ufak. Uydumuzun haberleşme açısından görevi vardı. NASA’nın temin ettiği roketle bizim uydumuz yaklaşık 700 metreden sonra roketten ayrılıyor ve kendi paraşütüyle düşüyor. Uydumuz bulunduğu yükseklikten sıcaklık, basınç ve konum bilgisi gibi farklı bilgileri merkeze iletiyor. Finans destek kısmına gelecek olursak, projeye başlamadan önce mali işler hakkında görüşmeler yaptık. Birçok firma sponsor desteği sağladı. Mali desteğimizi böyle sağladık. Okulumuz aynı zamanda bize 7/24 çalışabileceğimiz ofis desteği sağladı” açıklamasında bulundu.

Teknik geziyle silikon vadisi turu

Ekibin NASA’daki çalışmalarının ardından bir teknik geziye katıldığını ifade eden Starsat ekibinden İAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 3’üncü sınıf öğrencisi Hande Koç, teknik gezinin detaylarını “Proje kapsamında NASA ve Silikon Vadisi’nin de içinde yer aldığı bir teknik gezi gerçekleştirdik. Silikon Vadisi’nde Facebook, Google ve LinkedIn gibi platformların ofislerini görme imkânımız oldu. NASA ayağında ise fırlatılan uyduların modellerini görme fırsatı bulduk” şeklinde aktardı. Koç, “Bu gezi sırasında NASA’daki Türk görevlilerden Dr. Umut Yıldız’ın çok katkısı oldu. Kendisi gezinin gerek NASA ayağında, gerekse de Silikon Vadisi ayağında bize bilimsel açıklamalarda bulundu, böylece gezinin çok daha faydalı geçmesini sağladı” dedi.

Türksat’tan 100 puan!

Projenin mekanik kısmından sorumlu olduğunu ve mekanik anlamda hangi parçanın nereye konacağını tasarladığını ifade eden İAÜ Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Makine Programı 2’nci sınıf öğrencisi Gökhan Salman, “Uydumuzda bize verilen görevler doğrultusunda iki sistem var. Birincisi ayrılma, ikincisiyse paraşüt açılma sistemidir. Benim bu projedeki görevim, uydunun nasıl bir yapıya sahip olması gerektiği ve analizleri, açılma kapanma sistemleri. NASA’dan başka, Türksat’ın PDR programında 100 puan alarak başarı sağladık. Sonrasında CDR sunumumuz olacak. Umarım o sunumdan da güzel bir puan alacağız. Bu projede çok emekler harcadık. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“En ufak aksaklıkta proje iptal olurdu”

Projenin tasarım ve planlama alanını üstlenen ve model uydunun güvenli bir şekilde yere inmesini sağlayan işlemlerin sorumlusu olan İAÜ Endüstri Mühendisliği 2’nci sınıf öğrencisi Çağdaş Altun ise, “Benim görevim model uyduya etki edecek olan G kuvveti, basınç ve hava direnci gibi etkenleri minimum düzeye indirerek model uydumuzun aerodinamiğini bozmadan yere inişi sağlamak ve iniş alt sistemlerini düzenlemek. En ufak bir tasarımsal hata uydunun direkt görevinin iptal olmasına neden olabilir. Bunun için her şeyi birlikte ve özveri göstererek çalıştık” açıklamasında bulundu.

Halen Türksat Model Uydu Yarışması’nın yeni etaplarına hazırlanmaya devam eden Starsat ekibindeki öğrenciler, İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesindeki Incubation İstanbul Kuluçka Merkezi’nde neredeyse yedi gün 24 saatlik yoğun bir mesai programıyla çalışmalarına devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.