Gelecek için tasarladılar, ödül kazandılar

Gelecek için tasarladılar, ödül kazandılar

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, ulusal ölçekte düzenlenen dört önemli yarışmada beş farklı ödül almayı başardı. Öğrenciler; Mars 2050: Yaşam Alanı Fikir Yarışması’nda iki ödül, ÇEİS Ya...

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, ulusal ölçekte düzenlenen dört önemli yarışmada beş farklı ödül almayı başardı. Öğrenciler; Mars 2050: Yaşam Alanı Fikir Yarışması’nda iki ödül, ÇEİS Yapı Tasarım Yarışması, Sürdürülebilir Geleceği Tasarla 2020 Mimari Tasarım Yarışması ve Taksim’i Hayal Et! Taksim Meydanı İçin Öğrenci Fikir Yarışması’nda birer ödül kazandı.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü üçüncü ve son sınıf öğrencileri, katıldıkları ulusal ölçekteki yarışmalara aldıkları ödüllerle adından söz ettirdi. Son zamanların üzerinde çok konuşulan konulardan biri olan Mars’ta yaşam ve mimarlığın bu konudaki kural koyucu, teknolojik ve yaşamsal etkisini konu alan Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi iş birliği düzenlenen Mars 2050: Yaşam Alanı Fikir Yarışması’nda, Yaşar Üniversiteli gençler iki ödül birden kazandı. Öğrenciler Berca Kavani “Süper-İletken Etkisi” isimli, Yasemin Kılıçoğlu ve Yiğit Dağlıer ise “Artemis Kolonisi” isimli projeleriyle verilen 6 eşdeğer ödülden ikisine layık görüldü. Dr. Öğretim Üyesi Mauricio Beltran’ın koordine ettiği ve Gökhan Çelikağ’ın eğitmenler arasında yer aldığı Aşırı Mimarlık konulu Mezuniyet Projesi Stüdyosu’nda hazırlanan projelerde Mars’ta kurulabilecek yeni hayatın teknolojik dinamikleri ve mimari ihtimallerini irdeleyen tasarımlar yer aldı.

Mars’ta yaşam için tasarımlar

Süper iletken etkisi isimli projede Berca Kavani ve ekip arkadaşı Envercan Vural; içinde Mars yüzeyindeki elementlerin yer aldığı süper-iletken maddeyi yapı elemanı olarak kullanarak gezegenin -120/-140 dereceyi bulan koşullarına dayanıklı bir tasarım önerdi. Artemis kolonisi isimli projede ise Yasemin Kılıçoğlu, Yiğit Dağlıer ve ekip arkadaşları Ahmet Can Oflozer, gezegende yer alan bir lav tüpü mağarasını mesken olarak seçip insan yaşamı başlamadan önce yapay zeka ile desteklenen teknolojik birimlerin gezegene yerleşerek, gerekli mimari mekanları üretmesi temelinde bir tasarım sundu.

ÇEİS Yarışması’nda ödül

Öğrencilerin ödülle döndüğü bir diğer yarışma ise Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikasının (ÇEİS), profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki kategoride düzenlediği ÇEİS Yapı Tasarım Yarışması’ydı. Yarışmada Kıvılcım Yavuz, Furkan Özata, Furkan Şahin ve Aleyna Koyuncu’nun “AGREGARCH Zamanın Döngüsel Gücü” başlıklı projesi, eşdeğer mansiyon ödülüne layık görüldü. Öğrenciler, betonun ya da çimentonun uygulanabilirliğindeki özgürlükten yola çıkarak bütün yüzeylerinin üst örtüden, oturma elemanlarına kadar birçok işlevde kullanılabilen bir modül tasarladı.

"Sürdürülebilir geleceği tasarla"

Rönesans Holding’in düzenlediği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla 2020 Mimari Tasarım Yarışması’nda da Yaşar Üniversitesi öğrencileri, Görsel Tasarım Ödülü’nü kazandı. 75 üniversiteden 900 öğrencinin katıldığı yarışmada, 3. sınıf öğrencileri Kıvılcım Yavuz, Aleyna Koyuncu, Furkan Özata, Furkan Şahin ve Göktuğ Gülsever’in “Node” başlıklı projesi, Görsel Tasarım Ödülü’ne layık görüldü. Kent ve mimarlığa dair sürdürülebilir ve gelecekçi bir senaryo üreten tasarımda, öğrenciler, gelenekselden farklı olarak çok fonksiyonlu bir yapı ile üretime dayalı sürdürülebilir yaşamı destekleyecek sosyal etkinlik merkezi önerisi sundu.

"Taksim’i hayal et"

Mimarlık öğrencilerinin ödül aldığı son yarışma ise BİMTAŞ tarafından düzenlenen “Taksim’i Hayal Et! Taksim Meydanı için Öğrenci Fikir Projesi Yarışması” oldu. Yarışmada; Taksim Meydanı’nın günlük yaşamın doğal uzantısı olan bir kamusal alan olarak toplumun tüm kesimleri tarafından farklı zaman dilimlerinde, değişen sürelerde deneyimlenmesini teşvik edecek kullanım önerilerini içeren fikir projelerinin elde edilmesi amaçlandı. Öğrenciler Berca Kavani, Betül Aybüke Meral, Gülseren Elif Köseoğlu ve Miray Melisa Yörük’ün tasarladığı “PalimPera” başlıklı proje, Eşdeğer Ödül’e layık görüldü. Projede, kafelerden seyir teraslarına, açık hava sinemasından kütüphanelere kadar birçok öneri yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.