EÜ’de “Uluslararası Anadolu’da Hemşireliğin Tarihi Sempozyumu” düzenlendi
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Jon Baines Travel iş birliği ile Uluslararası Anadolu'da Hemşireliğin Tarihi Sempozyumu gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Jon Baines Travel iş birliği ile Uluslararası Anadolu'da Hemşireliğin Tarihi Sempozyumu gerçekleştirildi.
Hemşirelik Fakültesinde Australian College of Nursing özelinde gerçekleştirilen sempozyum kapsamında; Anadolu'da Hemşireliğin Tarihi anlatılırken, Anadolu'da ilk modern hemşirelerden "Safiye Hüseyin Elbi Belgeseli" gösterimi ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde sergilenen "Hemşirelik Tarihi Koleksiyonu"nun tanıtımı yapıldı. Ayrıca, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinin hemşirelik eğitimindeki önemi, hemşireliğe katkıları, eğitim süreci ve fiziki olanakları anlatıldı.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Akademik Kurul Salonunda yapılan programa, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez'in yanı sıra Avustralya Hemşirelik Kolejinden gelen 19 katılımcı ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üye ve elemanları ile idari çalışanlar katıldı.
"Modern hemşireliğin lisans eğitiminin temeli EÜ'de atılmıştır"
Etkinliğin Onursal Başkanı ve Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, " Tarih boyunca, insan sağlığını koruma ve iyileştirme misyonuyla var olan hemşirelik mesleği, özellikle Bizans ve Hitit İmparatorlukları gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizde önemli bir geçmişe sahiptir. Bu topraklar, insanlığın en zor zamanlarından olan savaş ve afetlerde de şefkati bakımla birleştiren hemşirelerin özverili çalışmalarına tanıklık etmiştir. Anadolu'da hemşirelik uygulamalarının temelleri, modern hemşirelik anlayışının filizlenmesine zemin hazırlamış; bugün bizlerin üzerine inşa ettiği güçlü bir mesleki miras oluşturmuştur. Dünyanın ilk modern hemşiresi Florence Nıghtıngale'in 1853'de yine bu coğrafyada İstanbul'da Kırım Savaşı'nda görev alması gibi, ülkemizin ilk modern hemşirelerinden Safiye Hüseyin Elbi'de 1912 ve 1913 yıllarında Balkan Savaşlarında, 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nda görev almış ve mesleğini özveri ile gerçekleştirmiştir. Modern hemşireliğin lisans eğitimi düzeyinde temeli ise fakültemizde atılmıştır" dedi.
"EÜ Hemşirelik Fakültesi bugüne kadar 7 bin 487 mezun verdi"
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nin, 1955 yılında ülkemizde ve Avrupa'da kurulan ilk lisans düzeyinde hemşirelik okulu olduğuna dikkat çeken Dekan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, "Fakültemiz, 1955 yılındaki ilk öğrencisi olan Prof. Dr. İnci Erefe hocamızdan günümüze, 7 bin 487 mezun vermiştir. Bu mezunlarımız dünyanın birçok ülkesinde çalışmaktadır. Bugünkü etkinliğimiz, Avusturalyalı meslektaşlarımıza hemşirelik mesleğinin Anadolu'daki evrimini daha iyi anlama fırsatı sunacaktır. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi olarak, hem geçmişin izlerini taşıyıp, hem de geleceğe yönelik vizyonumuzu geliştirirken, sizlerle tanışmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.
Programda, Hemşirelik Fakültesi Tanıtım ve Kariyer Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Aslı Kalkım, fakültenin tanıtımını ve tarihini içeren bir sunum yaparken, Arş. Gör. Nihal Çeliktürk Doruker tarafından Anadolu'da ilk Türk modern hemşirelerden "Safiye Hüseyin Elbi" belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Arş. Gör. Dr. Merve İnce tarafından Hemşirelik Tarihi Koleksiyonu'nun tanıtımı yapıldı. Burada tarih boyunca kullanılan hemşire üniformaları ile kullanılan her türlü tıbbi araç gereçlerin görsel sergisi gezdirilip konuklar bilgilendirildi. Arş. Gör Erkan Ünsal tarafından "Ruh Sağlığı Beceri Laboratuvarı", Doç. Dr. Zuhal Emlek Sert tarafından ise "Halk Sağlığı Standart Hasta Laboratuvarı" tanıtıldı. Arş. Gör. Burçak Şahin Köze İlk Yardım Eğitim Merkezi ile ilgili bilgi verirken, Doç. Dr. Ayşe Kahraman, Arş. Gör. Selin Ahsun ve Arş. Gör Gözde Koçak tarafından ise Beceri ve Simülasyon Laboratuvarlarının tanıtımı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.