Eskişehir'in kültürel özellikleri

Eskişehir'in kültürel özellikleri

Eskişehir’in kültürel özellikleri, şehrin güzelliklerini gözler önüne sermeye yetiyor. 1993 yılında Büyükşehir olan bu şehir Avrupai tarzıyla tam not alıyor. Bu şehre Eski ve Orta Çağda Yunanca Dorylaion, Latincede ise Dorylaeum ismiyle bilinmektedir.Antik kaynaklar bu eşsiz şehirden önemli yolların kavşak noktası olarak bahseder. Kaplıcaları ile üne kavuşan ve büyük bir zenginlik elde eden Eskişehir Antik yıllarda Frigya kenti adıyla tanınır.

Eskişehir’in Kültürel Özellikleri Neler? Eskişehir’in Önemi Ne?

İç Anadolu’nun en güzel şehirleri arasında gösterebileceğimiz Eskişehir’in kültürel özellikleri denildiğinde akla ilk üniversite şehri olması geliyor. Üç farklı üniversitenin bulunduğu bu şehir, yaşam kolayları ve imkanları ile günümüzün öğrenci şehri konumundadır.

Eskişehir’in en önemli değerlerinden bir tanesi lületaşıdır. İşlenebilir lületaşı yalnızca Eskişehir’de çıkarıldığı için Eskişehir taşı olarak da bilinebilir. Şehrin diğer değerlerinden bir diğeri ise Akbaş köpeğidir. Bu köpek Eskişehir’in Sivrihisar bölgesinde yetişmekte ve bakılmaktadır.

Sanat kurumları ile donatılmış bu şehirde yaşam oldukça keyifli bir deneyime dönüşebilecektir. Anadolu Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin iki farklı senfoni orkestrası bulunmaktadır. Her yıl bu şehirde müzik, tiyatro, resim ve sinemaya dair sergiler ve gösteriler yapılır.

Eskişehir’in Kültürel Özellikleri Kapsamında Öne Çıkan Detaylar Neler?

Günümüzden bugüne değin korunarak gelen güzel şehir Eskişehir’de peşkir dokumacılığı, sarka işletmeciliği, halı ve kilim dokuma, yorgancılık, kanaviçe işlemle gibi el sanatları yaygındır.

Eskişehir’in kültürel özellikleri kapsamında mutfağına değinmemek olmaz. Bölge özellikle çibörek adını verdikleri yağda kızartılarak hazırlanan kıymalı harcı bulunan börekleri ile meşhurdur. Eskişehir’in bir diğer bölgesel zenginliği Balaban kebabıdır. Köftenin ekmek, yoğurt ve baharatlarla muhteşem lezzete kavuşturulduğu bu yemek mutlaka denenmelidir.

Eskişehir’in meşhur lezzetleri arasında met helvası, nuga helvası, haşhaşlı çörek, kalabak suyu, abısta, kıygaşa, göbete, bıt bıt çorbası, acı gıcı, yufkalı büryan, kuzu sorpa gibi yemekler gösterilebilir.

Günümüze dek değişik uygarlıkların hüküm sürdüğü ve kültürel farklılıkların eşsiz bir şekilde harmanlandığı Eskişehir,2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı almıştır. Bunun yanı sıra UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği Unvanına da sahip olan bir şehrimizdir.

Kaynak: Eskişehir Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.