E-Fatura Nedir?

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, dijitalleşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Normal faturadan farklı olarak belgelerin internet ortamı üzerinden düzenlenmesini mümkün kılar. Ayrıca bazı durumlarda faturaların dijital ortamda düzenlenmesi zorunludur.

e-Arşiv Faturadan farklı olarak bu belge sadece E-Fatura mükelleflerine düzenlenir. Bundan dolayı E-Fatura düzenlemesi yapılırken dikkatli olunması gerekir.

Ayrıca E-Fatura sistemi faturaların Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından istenen formatta olmasını sağlar. Böylece faturalarınızı düzenlerken yaşayabileceğiniz problemleri minimuma indirebilir, süreçleri daha iyi bir şekilde yönetebilirsiniz.

E-Fatura Avantajları Nelerdir?

E-Fatura sistemi işlevsel yapısı ve pratikliğiyle işletmeye birçok avantaj sunar. Genel olarak avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • E-Fatura kullanmanın avantajları arasında kağıt ve mürekkep masrafını azaltması gelir. Faturalar dijital ortamda düzenlendiği için bu malzemeleri kullanmanız azalır ve önemli maliyet kalemlerinden birini azaltabilirsiniz.
  • Faturaların dijital ortamda düzenlenmesi, daha sürdürülebilir sistemler kurmanızı mümkün kılar. Çevreye duyarlı bir şekilde süreçleri yönetmek istiyorsanız faturalarınızı dijital ortamda düzenlemeyi düşünebilirsiniz.
  • Bu sistem, işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını destekler. Geleneksel yöntemlerle kıyaslandığında kağıt işlemlerini ortadan kaldırdığı için işlemleri daha pratik bir biçimde gerçekleştirmenizi mümkün kılar.
  • GİB tarafından desteklenen güvenli bir sistemde saklanan faturalar, doğruluk ve güvenlik bakımından da işletmelere birçok fırsat sunar. Faturaların kaybolma olasılığı azalır ve GİB’in istediği formata göre belgelerinizi hazırlamanızı kolaylaştırır.
  • Faturaların dijital bir ortamda saklanması, depolama alanı bakımından da avantajlar sunar. Depolama ve malzeme gibi maliyetleri ortadan kaldırarak faturalarınızı dilediğiniz gibi güvenli bir biçimde saklamanızı mümkün kılar.
  • E-Fatura sistemi sayesinde bütün belgeler kayıt altında tutulur. Bu sayede vergi kaçırma olasılığı azaltılarak süreçlerin daha şeffaf bir biçimde yürütülmesi sağlanır.

E-Fatura sistemi işletmelere yukarıdaki avantajları ve daha birçok fırsatı sunar. Siz de sistemlerinizi sürdürülebilir hale getirmek, hızlandırmak ve daha kolay bir şekilde belge hazırlamak istiyorsanız E-Fatura sistemine geçmeyi düşünebilirsiniz.

E-Fatura Kimler için Zorunludur?

Bazı şartları sağlayan işletmelerin E-Fatura sistemine geçmesi zorunludur. Her ne kadar işletmeler isteğe göre bu sisteme dahil olabilse de aşağıdaki şartları sağlayan işletmelerin bu sisteme dahil olması gerekir. E-Fatura sistemine geçmek zorunda olanlar şu şekildedir:

  • 2023 yılında 3.000.000 TL ya da üzerinde bir satış hasılatı elde ettiyseniz 2024 yılında belirlenen tarihe kadar E-Fatura sistemine geçmeniz zorunludur.
  • Satış platformları ya da kendi internet sitenizde yaptığınız satışlardan 500.000 TL ve üzeri satış yaptıysanız da E-Fatura sistemi sizin için zorunlu hale gelir.
  • Araç ya da gayrimenkul alım, satım ve kiralama işlemleriyle ilgilenen kişiler de benzer şekilde 500.000 TL ve üzeri gelir elde ettikleri takdirde faturalarını dijital ortamda düzenlemelidir.

E-Fatura sistemine yukarıdaki şartları sağlıyorsanız geçmeniz zorunludur. Bununla beraber isteğe göre de sisteme geçişin mümkün olduğunu bilmelisiniz.

Orka ile E-Fatura Avantajları

Orka, E-Fatura sistemine geçmek isteyen işletmelere pek çok avantaj sunar. İşletmenizin dijitalleşmesini ve faturalarınızı kağıttan bağımsız bir şekilde düzenlemeyi istiyorsanız Orka bu noktada size yardımcı olabilir. Orka’nın bu süreçte sağladığı avantajlar şöyledir:

  • Orka, ilk olarak muhasebe ile entegre bir sistem kurduğu için faturalarınızın otomatik bir şekilde hazırlanmasını mümkün kılar. Böylece her satış sonrasında fatura düzenlemek için vakit harcamanızın önüne geçer.
  • Orka, düzenlediğiniz faturaları dijital ortamda saklamanıza yardımcı olur. Böylece herhangi bir masrafa katlanmadan bütün faturalarınızı arşivleyebilirsiniz.
  • Stok takibi programlarıyla E-Fatura sistemini entegre ederek farklı süreçleri aynı anda yönetebilirsiniz. Böylece işinizi kolaylaştıracak sistemler kurabilirsiniz.

Muhasebe yazılımları konusunda 37 yıldır tecrübeye sahip olan Orka, bütün süreci iyi bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. E-Fatura sistemine geçişinizi kusursuz hale getiren Orka, ihtiyaç duyduğunuzda sistemi stok ya da muhasebe programlarına entegre etmenize yardımcı olur. Böylece bütün süreci birlikte yönetebilir, sistemleri iyileştirebilir ve işletmenizin verimliliğini artırabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.