Diş taşı temizliği nedir? Düzenli olarak yaptırmalı mıyız?
Diş taşı temizliği dişlerinizi sağlıklı tutmak için çok önemli bir işlemdir ve sık sık yapılması gerekir.
Diş taşı temizliği dişlerinizi sağlıklı tutmak için çok önemli bir işlemdir ve sık sık yapılması gerekir. Zaman geçtikçe sertleşen bu yapılar, sert diş taşlarının oluşmasına neden olur. Bu zorlu noktaların temizlenmesi ile diş temizliği daha iyi hale gelir ve diş sorunlarının görülme olasılığı azalır. Düzenli olarak kontrole gitmeli ve ölçeklendirme yaptırmalısınız. Bu yazıda aklınıza takılabilecek soruların yanıtını aramanın yanı sıra, konu ile ilgili detaylı bilgiler de aktaracağız.
Dişlerde Görülen Tartar vey Taş Nedir?
Ağız sağlığımız, bizim olmazsa olmaz önceliklerimiz arasındadır. Yeme içmelerden konuşmaya, sosyal hayattan iş hayatına kadar her şeyi etkiler. Bu noktada biliyoruz ki, bakterilerden veya bu tarz zararlı şeylerden korunmak önemlidir. Fakat hepimiz insanız, biliyoruz ki bazen kusurlarla karşılaşabiliyoruz. Tartar dediğimiz şey, ağzımızda kalan yiyecek artıkları, bakteriler ve tükürükte bulunan minerallerin birleşerek dişler üzerinde birikmesi sonucu oluşan sert bir maddeye verilen isimdir. Bu genellikle dişlerin arka yüzeylerinde, diş etine yakın alanlarda oluşur. Eğer düzenli olarak diş tartarı temizliği yapılmazsa, bu birikinti zamanla büyüyebilir ve dişlerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, diş taşı temizleme işlemi, sağlıklı bir ağız için kritik bir öneme sahiptir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu durumdan muzdarip olan kişilerin en önemli hamlesi, erkenden diş hekimine başvurmalarıdır. Doğru bir diş taşı temizliği, profesyonel bir diş hekimi veya hijyenist tarafından yapılır. Doğru diyoruz, çünkü bu işlem esasen titizlik ve profesyonellik getirir. Ağız içinde oluşan bakterilere karşı adeta bir mücadele vermektir. İşlem genellikler birkaç dakikada biter. Sizinle ilgilenen diş hekimi, diş yüzeylerinde biriken tartarları, özel aletlerle veya ultrasonik cihazlarla temizler. Bilmelisiniz ki diş tartarı temizliği sırasında, tartar ve plaklar diş etine zarar vermeyecek şekilde dikkatlice uzaklaştırılmalıdır. Hekiminizin ya da tercih ettiğiniz doktorun bu konuda bilgi sahibi olduğundan emin olun.
Ultrasonik Temizleme Aletleri ile Diş Tartarı Temizleme
Modern diş kliniklerinde genellikle ultrasonik temizleme aletleri kullanılır. Bu cihaz, diş taşı ve plakları hızlı ve etkili bir şekilde temizler. Aynı zamanda, diş etine zarar vermez ve dişlerin hassasiyetini azaltır. Ultrasonik cihazlar sayesinde, diş taşları derinlemesine temizlenir ve temizlenmeyen bölgeler kalmaz.
Manuel Ekipmanlar Yoluyla Diş Temizliği Gerçekleştirmek
Teknoloji bu kadar gelişmişken, manuel olarak temizlik yapılır mı diye düşünebilirsiniz. Aslında yapılır… Bazen tartarlar öyle kritik yerlerde veya hassas noktalarda bulunabilir ki, bu durumlarda manuel müdahale kaçınılmaz olur. Elbette bu yöntem pek yaygın değildir, hatta az rastlandığını da söylemek yanlış olmaz. Fakat unutmayın, teknolojinin önemli olmasının yanı sıra, diş hekiminin becerikli olması da önemlidir.
Diş Taşı Temizliğinin 4 Önemli Faydası
Gelin birlikte bu işlemin faydalarına göz atalım. Bunları bilmeniz önemlidir, çünkü bu sağlık hizmetinin niçin gerektiğini bilmekte olduğu gibi, nasıl işe yaradığını bilmekte de fayda var.
1. Diş Eti Sağlığının Korunması
Diş taşı, diş etlerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Bu durumda yapılması gerken şey, diş eti temizliği işlemidir. Tartar dediğimiz maddenin yanı sıra, ağız içinde oluşabilecek bakteriler de bir tehdittir. Gingivitis kavramı tam olarak burada devreye giriyor. Diş etlerinin çekilmesi diye bilinen bu kavram, bakteriler yoluyla ortaya çıkabilir. Üstelik ilerlemesi durumunda, daha ciddi diş eti hastalıklarına (periodontitis) yol açabilir. Diş taşı temizleme işlemi, diş etlerine baskı yaparak bu sorunları ortadan kaldırır.
2. Ağız Kokusu Sorununun Çözülmesi
Diş taşı, kötü ağız kokusunun başlıca sebeplerinden biridir. Tartar birikintileri, ağızda kötü kokulara yol açabilen bakterilerin üremesine olanak sağlar. Düzenli kontroller, ağız kokusunu önler ve taze bir nefes sağlar.
3. Diş Beyazlığının Artırılması
Zamanla diş taşları, dişlerin sararmasına yol açabilir. Beyaz dişler bizi mutlu eder, daha beyaz dişler için de diş taşı temizliği, harika bir seçenektir. Bırakın dişleriniz bu işlemle parıldasın. Lekelerin veya sararmalarının ortadan kalkması, sizi oldukça mutlu edecektir.
4. Çürüklerin ve Diğer Diş Sorunlarının Önüne Geçmek
Diyelim ki diş tartarından şikayetçisiniz. Bu durumda arka planda devam eden ve az önce de vurguladığımız bir tehdit var, ki o da bakterilerdir. Çünkü dişinizde oluşan bu tartar, zamanla bakterilerin diş minesine zarar vermesine yol açacaktır. Evet yanlış duymadınız. Üstelik bu durumda çürüklerin de ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bir komplikasyon daha var. Diş etlerinizin çekilmesini de aklınıza getirebilirsiniz. Bu diş köklerini açığa çıkaracaktır ki pek de iyi bir durum değildir. Enfeksiyon riski artabilir. İşte diş tartarı temizleme öyle kıymetlidir ki, bu sorunların önüne geçer ve dişlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Diş Taşı Temizliğini Ne Sıklıkla Yaptırmalıyız?
Kabul etmeliyiz ki kişisel ağız bakım alışkanlıkları değişkenlik gösterebiliyor. Diş taşı temizliği, bununla ilişkili olmakla birlikte, mutlaka yılda bir veya iki kere yaptırılmalıdır. Kimi insanlar ağızlarında daha fazla diş taşı biriktirir. Eğer bu durum söz konusuysa, işlemin daha sık yapılabileceği anlaşılmalıdır. Eğer ağız hijyenine özen gösterilmezse, diş taşı temizleme işlemi ihmal edilebilir, ki bu durum ağız sağlığını tehdit eder.
Doğru Diş Fırçalama Alışkanlıkları Hakkında Bilgi
Doğru diş fırçalama, diş taşlarının oluşumunu engellemede kritik bir rol oynar. Günlük olarak doğru teknikle fırçalama yapmak, plak birikimini önler ve diş taşlarının oluşumunu engeller. Dişlerinizi doğru bir şekilde fırçalamak, diş taşlarının zamanla birikmesini engelleyerek, diş tartarı temizliği ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca, diş ipi kullanımı da oldukça önemlidir. Diş ipi, dişler arasındaki bölgelerdeki plakları temizler ve böylece tartarın oluşumunu engeller.
Detertraj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Detertraj sonrası dikkat edilmesi gerekenler dişlerin sağlıklı kalması açısından önemlidir. Diş etleri temizlik sonrası hassas olabilir, bu nedenle ilk gün sert yiyeceklerden ve aşırı sıcaklıktaki yemeklerden uzak durulması tavsiye edilir. Ayrıca temizlik sonrasında diş etlerinizin daha sağlıklı olduğunu ancak diş hijyeni uygulamalarına titizlikle devam etmenin zaman içinde diş sağlığı açısından çok önemli olduğunu da gözlemleyebilirsiniz.
Ağız Gargarası Kullanımı: Detertraj sonrası diş eti temizliği önemlidir. Ağız gargarası kullanmak, ağız içinde kalan bakterileri temizler ve enfeksiyon riskini azaltır.
Diş Fırçalama ve İp Kullanımı: Detertrajdan sonraki yakın dönemler, dişlerinizi hassas bir şekilde fırçalamanız gereken tam da en doğru zamanlardır. Nazikçe ve dikkatlice fırçalamakta fayda var. Diş ipi kullanmanız da esasen bu noktada size fayda sağlayacaktır. Bu sayede dişlerin arasındaki birtakım istenmeyen maddeleri de temizleyebilirsiniz.
Aliadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Diş Tartarı Temizleme
Aliadent, Türkiye'nin büyük şehri İstanbul'da diş bakımını çok iyi yapıyor. Bunu dişleri temiz ve güzel tutmak için sunuyorlar. Dişlerinizde tartar oluşuyorsa ve düzenli olarak diş tartarı temizleme hizmetinden yararlanmak istiyorsanız Aliadent'e rahatlıkla danışabilirsiniz. Klinikteki güncel araçlar ve bilgili doktorlar, en iyi sonuçlara ulaşmanız için size rehberlik edecektir.
Yazımızı bitirmeden önce sizlere son bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için diş temizliğini lütfen ihmal etmeyin. Dişlerinizi sık sık fırçalayın ve diş hekiminize çok fazla gitmenize gerek kalmaması için iyi ağız alışkanlıklarına sahip olun. Elbette gitmeniz gereken durumlar olabilir ancak korkmayın, endişelenmeyin. Aliadent gibi profesyonel klinikleri tercih ederek, gerektiğinde diş tartarı temizliği gibi hizmetlerden yararlanmak şarttır. Ağız ve diş sağlığınızı korumak, öncelikle sizin elinizdedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.