DEÜ’den ‘engelleri aşan’ etkinlik
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ), "Farkındalıktan Toplumsal Dönüşüme: Engelleri Aşmak" isimli panel programı düzenledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ), "Farkındalıktan Toplumsal Dönüşüme: Engelleri Aşmak" isimli panel programı düzenledi. Panelde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Ayrımcılıkla mücadelede atılan her adımda DEÜ olarak yer alacak ve bu yöndeki toplumsal katkı misyonumuz gereği sorumluluklarımızı özel gereksinimli bireylerimizden yana yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.
Engelsiz yaşam ve üniversite hedefleri kapsamındaki faaliyetleriyle örnek çalışmalar ortaya koyan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bu yönde anlamlı bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. "Dokuz Eylül Hep Birlikte" temasıyla "Farkındalıktan Toplumsal Dönüşüme: Engelleri Aşmak" isimli panel, Alsancak'taki DEÜ Rektörlük Yerleşkesi'nde düzenlendi. Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, özel gereksinimli bireylerin yaşadıkları zorluklar paylaşılarak; bu alanda toplumsal farkındalığın artırılmasına yönelik uygulamalar ve projeler konuşuldu. DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) 15 Temmuz Salonu'ndaki programa; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İşitme Engelliler Milli Güreş Takımı Antrenörü Hasan Sarıtaş, milli sporcular, akademisyenler, engelli dernekleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
"Toplumsal sorumluluklarımızın farkındayız"
Panel programı, DEÜ Devlet Konservatuvarı bünyesindeki Müzik ve Bale Ortaokulu Piyano Sanat Dalı'nda öğrenim gören genç yetenek Ege Uras Bulut'un piyano çalmasıyla başladı. Ardından panel programının açılış bölümünde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, özel gereksinimli bireylerin hayatın her alanında etkin bir biçimde yer almasını sağlayacak uygulamalar geliştirdiklerini belirterek, "Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, engellilerin haklarına ve yaşamlarının her yönüyle desteklenmesine büyük önem veren bir yükseköğretim kurumuyuz. Bu kapsamda Rektörlük olarak, kamuoyunda farkındalık oluşturacak sosyal sorumluluk projelerini, bilimsel çalışmaları ve fiziki yatırımları bir bir hayata geçiriyoruz. Engelsiz yaşam arzumuzu ve üniversite hedeflerimizi bir kez daha vurguladığımız ve önemli çıktılar elde edeceğimizi düşündüğümüz panel programımızda, bir araya geldiğimiz değerli konuklarımızın katkılarıyla verimli bir program gerçekleştirdik. Ayrımcılıkla mücadelede atılan her adımda DEÜ olarak yer alacak ve bu yöndeki toplumsal katkı misyonumuz gereği sorumluluklarımızı özel gereksinimli bireylerimizden yana yerine getirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin zirvesinde
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2023 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri'nden 20 bayrak ve 9 program nişanı elde ederek Türkiye çapında bu alanda zirveye yerleştiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hotar, "Elde ettiğimiz başarılar ve ortaya koyduğumuz hedeflerle, "engelsiz üniversite ve toplum" yolunda önemli bir mesafe kat ettik. Bu girişimlerimizin takdir görmesi bizi daha da teşvik ediyor. Nitelikli araştırma altyapımız ve imkânlarımızı sürekli geliştirirken, yerleşkelerimizdeki eğitim faaliyetlerinin erişilebilirliğine de büyük önem veriyoruz. Tüm bu hedeflerimize kararlılıkla ilerlerken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ülkemizde özellikle son 20 yılda hayata geçirilen yasal düzenlemelerle dezavantajlı bireylere yönelik kazanılan hakların önemini de vurgulamak istiyoruz. Her bir öğrencimizin eğitimde fırsat eşitliğinden tam anlamıyla yaralanabilmesi için, kentimizin her bir köşesine yayılan yerleşkelerimizde ve ülkemizin genelinde engelsiz bir ekosistem oluşturmak amacıyla çalışmaya devam edeceğiz. Bu yöndeki toplumsal sorumluluklarımızın ve yol gösterici rolümüzün farkındayız" açıklamasında bulundu.
Rektör Hotar'a konuşmasının sonunda, İşitme Engelliler Milli Güreş Takımı Antrenörü Hasan Sarıtaş tarafından ay-yıldızlı milli takım forması hediye edildi.
Birçok proje hayata geçirildi
Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörü Doç. Dr. Burak Karabey ise programda yaptığı konuşmada, koordinatörlük olarak özel gereksinimli bireylere yönelik yürüttükleri faaliyetlere değindi. DEÜ Özel Eğitim Topluluk Başkanı Özkan Akalay da konuşmasında, topluluk olarak engellilerin haklarına yönelik yürütülen güncel çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler sundu.
'Engelsiz Sanat" sergisi açıldı
'Farkındalıktan Toplumsal Dönüşüme: Engelleri Aşmak" panel programında konuşmacı olarak bulunan Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi Down Eğitim Kültür Sanat Merkezi'nden Zeynep Nur Yerhan, İşitme Engelliler Milli Güreş Takımı Antrenörü Hasan Sarıtaş ve ODER Otizm Derneği'nden Ergin Güngür, sunumlarıyla özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalık çalışmalarına ve toplumdaki yansımalarına dikkat çekti. Panel programının ardından özel gereksinimli çocuklar ve DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü öğrencilerinin eserlerinin yer aldığı "engelsiz sanat" konulu resim sergisinin de açılışı yapıldı. Sergiyi gezen Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar, eserleri inceleyerek eser sahiplerinden çalışmalara yönelik bilgiler aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.