Cumhuriyet’in 100. yılında Muğla sempozyumu
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek sempozyum Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün'ün açılış konuşmasıyla başladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek sempozyum Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün'ün açılış konuşmasıyla başladı. Sempozyumda Muğla'nın kültürüne; tarihine, edebiyatına, folkloruna, sosyal yapısına, arkeolojisine ve mimarisine dair toplam 12 oturumda 53 bildiri sunulacak.
Sempozyumun açılış gününde konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alâattin Karaca, "Bilim, basit anlamda bilginin keşfidir. Elbette bu zorlu bir süreçtir. Her bilim dalında izlenmesi gereken bir çalışma, bir yöntem vardır. Bu aylarca hatta yıllarca sürebiliyor. Kazılar, gözlemler, alanda çalışmalar ve deneylerle süren büyük bir emek. Her şey gerçeği bulmak ve insanlığın mutlu yaşaması içindir. Bir şehrin bilim, sanat ve kültür bakımından lokomotifi olması gereken üniversiteler bulunduğu şehre yeterli düzeyde bilimsel kültürel ve sanatsal katkıda bulunamıyor" dedi.
1923 mübadelesinden önce Muğla'da Rumlarla beraber yaşadıklarını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün "Yıllardır üniversite, belediye ve toplum ilişkisinin daha geniş alanlarda oluşması için çok çeşitli çabalarda bulunduk. Aydın bilgi sahibi olan kişi değildir. Çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Kütüphane gibi olabilirsiniz. Eğer siz o bilgiyi toplumla paylaşmıyorsanız aydın değilsiniz. Toplumla paylaşmanız lazım. Muğla çok özel bir coğrafya. Akdeniz'de ki 9 ülkenin kıyı uzunluğundan fazla kıyı uzunluğuna tek başına sahip. İstanbul'un 2,5 katı kadar bir alana sahip. Bir kentin değerlerini tam olarak topluma anlatamazsanız, sadece kanunlarla, sadece yönetmeliklerle o değerleri korumanız mümkün değil. Büyük bir medeniyetler zincirinin üstünde oturuyoruz. 1923 mübadelesinden önce Muğla'da Rumlarla beraber yaşadık. Bu örnek bir yaşamdı. İnanışlar farklı ama birlikte yaşıyorlar. Değerlerine saygı duyuyorlar. İnsani ve komşuluk ilişkileriyle birbirlerine bağlanabiliyorlar. Bunların ortaya konması lazım. Felsefeyi tekrar Muğla'ya getirmemiz ve Muğla'yı felsefe kenti yapmamız lazım. En önemli değerlerimizden birisi kurucu irademize Atatürk'ümüze, Cumhuriyetimizin değerlerine bağlı, demokrasi anlayışını benimsemiş bir toplumuz. Bu değerlerimizi koruyoruz" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.