Çocuklar neden yalan söyler?
Klinik Psikolog Hazal Akşahin konu hakkında bilgiler verdi.
Çocuklar yalan söylediğinde sinir bozucu ve duygusal bir savaş olabilir. Yalan söylemek, ebeveynler olarak teşvik ettiğimiz bir şey olmasa da, çocuklar için tipik bir aşamadır ve çocuk gelişiminde önemli bir dönüm noktasıdır. Karar verme becerileri, ahlaki anlayış ve kişilerarası beceriler gibi temel yaşam becerileri yalanın ortaya çıkmasıyla birlikte gelebilir. Yalan söylemenin çocuk gelişiminin normal bir parçası olduğunu anlamak, onu nasıl gördüğümüzü yeniden şekillendirmemize yardımcı olabilir. Yalan söylemek tipik bir davranış olsa da bunu en aza indirmek ve dürüstlüğü teşvik etmek için kullanabileceğiniz bazı stratejiler vardır.
Yalan Söylemenin Muhtemel Nedenleri
Sonuçlardan veya Cezadan Kaçınma: Çocuklar bir sonuçtan kaçmak veya başlarını belaya sokmamak için yalan söyleyebilirler. Gerçeği söylemenin hiçbir faydası yoksa ve sonuçları da aynı derecede şiddetliyse, çocuklar sonuçlarla yüzleşmekten kaçınmak için yalan söylemeyi öğrenebilirler.
Merak ve Sınırları Test Etme: Çocuklar farklı fikirleri ve sınırları keşfetmeye başladığında yalan olabilir. "Yalan söylemek bana ne kazandıracak?" gibi fikirleri test edebilirler. veya "Bunu doğru olmadığı halde söylersem ne olur?" Fikirleri veya durumları olmasını istedikleri şekilde yeniden yapılandırmaya çalışmak için de yalan söyleyebilirler.
Benlik saygısını geliştirin ve onay alın: Bazen çocuklar kendilerine güvenmedikleri ve kendilerini daha iyi hissetmenin yollarını aradıkları ve hayatlarındaki insanlara daha etkileyici göründükleri için yalan söyleyebilirler.
Çocuğunuz yalan söylediğinde ne yapmalısınız?
Yalanın nedenini belirlemeye çalışın ve çocukların eksik olabilecekleri becerileri geliştirmelerine yardımcı olun. Çocuğunuzun yalan söylemesinin nedenini anlamak, bununla nasıl başa çıkacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Çocuklar düşük benlik saygısı ya da güven eksikliği nedeniyle yalan söylüyorsa, kendilerini daha iyi hissetmenin yollarını öğrenmelerine yardımcı olmak yardımcı olabilir. Çocuğunuz sınırları ve limitleri test etmek için yalan söylüyorsa, tutarlılık ve yönergeleri takip etmek yardımcı olabilir. Yalan söyleme sebebi ne olursa olsun sakin kalmak, davranışın gördüğü ilgiyi en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Dürüstlüğü ve gerçekçi bir ortamı güçlendirin. Çocuğunuzla doğruyu söylemek ve bunun neden önemli olduğu hakkında konuşmak da faydalı olabilir. Dürüstlüğe odaklanmak ve çocuğunuzu doğruyu söylediği için övmek, bu davranışı teşvik etmenin harika bir yoludur. Çocuğunuza, yanlış bir şey yapmış olsalar bile doğruyu söylemenin sonuçları en aza indireceğini ve daha iyi bir sonuç elde edeceğini bilmesine yardımcı olun. Çocuğunuzun kendini güvende ve güvende hissetmesine yardımcı olmak, bu sürece yardımcı olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.