CHP’li Karakoz’dan zirai don çağrısı: “Afet bölgesi ilan edilsin”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, geçtiğimiz günlerde yaşanan yoğun kar yağışı ve eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıkların yol açtığı don felaketi sonrası tarım alanlarında meydana gelen büyük zararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Karakoz, zarar gören bölgelerin Afet Bölgesi ilan edilmesi ve üreticilerin acilen desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
“BİRÇOK ÜRÜN BU YIL VERİM VERMEYECEK”
CHP’li Karakoz, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, 10-11 Nisan tarihlerinde birçok ilde etkili olan aşırı soğuklar ve zirai donun tarımsal üretime büyük darbe vurduğunu belirtti. “Ege’de üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Giresun ve Ordu’da fındık bahçeleri, İç Anadolu’da elma ve Niğde’de patates üretimi ciddi zarar görmüştür. Birçok ağaç türünün bu yıl ürün vermesi pek mümkün görünmemektedir” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİ DE, TÜKETİCİ DE BÜYÜK ZARAR GÖRECEK”
Karakoz, yaşanan doğal afetin yalnızca çiftçileri değil, tüketicileri de derinden etkileyeceğini belirterek, “Çiftçilerimiz gelir kaybına uğrarken, tüketicilerimiz de ucuz ürün bulmakta zorlanacaktır. Tarım sektörünün sürdürülebilirliği için üreticilere yönelik destek mekanizmaları acilen devreye sokulmalıdır” dedi.
“HİBE, FAİZSİZ KREDİ, BORÇ ERTELEME ŞART”
Hükümete çağrıda bulunan Karakoz, zirai don yaşanan yerlerin afet bölgesi ilan edilmesini ve üreticilere yeni hibe programları, faizsiz kredi olanakları ya da borç erteleme uygulamaları getirilmesini talep etti. Karakoz, “Üreticilerimiz yalnız bırakılmamalı. Aksi takdirde hem üretim hem de geçim krizi büyüyecek” uyarısında bulundu.
TARIM VE ORMAN BAKANI’NA 4 KRİTİK SORU
CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- Zirai don olayı kaç ilde yaşanmıştır? Zarar gören tarımsal alanların toplam büyüklüğü nedir? Hangi ürünler, ne oranda zarar görmüştür? Aydın’daki etkileri nelerdir?
- Zarar gören çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yeni hibe, faizsiz kredi veya borç erteleme programları düşünüyor musunuz?
- Üreticilere yeni tarım destekleri verilmesi yönünde bir planınız var mı? Bu konuda Cumhurbaşkanından talepte bulunacak mısınız?
- Zirai donun yarattığı tahribat ortadayken, neden bu iller Afet Bölgesi ilan edilmiyor? Bu ilan için bir başvurunuz ya da girişiminiz olacak mı?
Karakoz, açıklamasında, “Çiftçi sahipsiz değildir. Tarımın sürdürülebilirliği için üretici korunmalı, desteklenmelidir. Bu kriz görmezden gelinemez” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.