Çevreciler Kemerönü’nü koruma çağrısında bulundu

Çevreciler Kemerönü’nü koruma çağrısında bulundu

Kuşadası’nda çevreci dernekler, 400 çeşit tıbbi ve aromatik bitkiyi barındıran, zengin bir doğal ekosisteme sahip olan Kemerönü Mevkii’nin yapılaşmaya açılmasına karşı çıktı. Çevreciler, bölgenin bir an önce tabiat parkı ilan edilmesini talep etti. Kuşadası Sivil Toplum Platformu adına açıklama yapan Pelin Seven Aksu, "Kentimizde doğal alanlarımızı sahiplenme ve gelecek nesillere aktarma konusunda sonuna kadar kararlıyız" dedi.

BÖLGEYİ KORUMA İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

Kuşadası’nda çevreciler, zengin ekosistemi ve nadir bitki türleriyle dikkat çeken Kemerönü Mevkii’ni koruma amacıyla harekete geçti. Mülkiyeti Maliye Hazinesi'ne ait olan ve Türkmen Mahallesi’nde yer alan Kemerönü Mevkii, yapılaşmaya açılmak isteniyor. Kuşadası Sivil Toplum Platformu çatısı altında bir araya gelen çevreci dernek temsilcileri ve doğaseverler, bölgeyi koruma amacıyla bir kez daha harekete geçti. Aralarında Kuşadası Kent Konseyi üyelerinin de bulunduğu grup, bölgenin girişinde toplanarak farkındalık oluşturmak için eğimli arazide yaklaşık 2 kilometrelik zorlu bir yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından, bölgenin tepe noktasına ulaşan çevreciler basın açıklaması gerçekleştirdi.

BÖLGE, NADİR BİTKİ TÜRLERİNE VE YABAN HAYATINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Kuşadası Mimarlar Odası Başkanı ve Kuşadası Sivil Toplum Platformu sözcüsü Pelin Seven Aksu, Kemerönü Mevkii’nin nadir bitki türlerinin yanı sıra pek çok hayvana da ev sahipliği yaptığını belirtti. Aksu, "Bu bölge, şahin, kerkenez, yılan kartalı, baykuş, tilki, yaban tavşanı, sincap, sansar ve porsuk gibi birçok hayvan türünün yaşadığı bir alan. Ayrıca, dünyada sadece 700, Ege kıyılarında ise yalnızca 100 tane kalan nesli tehlike altındaki Akdeniz Fokları'na ait bir mağara da bu bölgenin kayalık kesiminde bulunuyor" dedi.

YAPILAŞMA PROJESİNE KARŞI ÇIKTILAR

Kuşadası’nda yapılması planlanan, Kemerönü Mevkii’nde turizm amaçlı bir yapılaşma projesiyle ilgili endişeler dile getirildi. Pelin Seven Aksu, bu tür projelerin bölgenin ekosistemine zarar vereceği uyarısında bulunarak, "Bu alanda yapılacak projeler, ulaşım, altyapı, içme suyu, pis su gibi sorunlar yaratacak. Bu da ileride kentimiz için büyük problemler doğuracaktır" dedi.

Çevreciler, Kuşadası kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle iş birliği içinde, bu değerli doğal alanın korunmasını ve geleceğe yönelik ekolojik temellere dayalı planların yapılmasını talep etti. Aksu, bölgenin "Tabiatı Koruma Alanı", "Tabiat Parkı" ya da "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

KUŞADASI BELEDİYESİ DE BÖLGEYİ KORUMA İÇİN ADIM ATTI

Kuşadası Belediyesi, Kemerönü Mevkii’nin korunması ve ekolojik turizme kazandırılması amacıyla, bölgenin kendisine tahsis edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. 2021 yılı Ocak ayında yapılan başvurunun ardından, belediye aynı zamanda bölgenin hemen altında yer alan ve endemik bitki türlerinin yetiştiği Botanik Park’ın çevresini çitle çevirerek bilgilendirme levhaları yerleştirmişti. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel de, bu değerli bölgenin korunması amacıyla Kuşadası Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarıyla birçok toplantı düzenlemişti.

Kuşadası’ndaki çevreciler ve yerel yönetim, Kemerönü Mevkii’nin korunması için birlikte hareket ederek, bu doğal alanın gelecek nesillere aktarılması ve ekolojik dengeye zarar verilmemesi gerektiğini savunuyor.

kemeronu-mevkii-2.jpg

kemeronu-mevkii-3.jpg

kemeronu-mevkii4.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.