“Burnum hep tıkalı” diyorsanız dikkat!

“Burnum hep tıkalı” diyorsanız dikkat!

Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış, ülkemizde her üç kişiden birinde burun tıkanıklığı görüldüğünü, alerjik rinitin ise yüzde 10-30 oranında görüldüğünü belirtiyor. Burun tıkanıklığı kısa vadede yaşam kalitesini düşürürken, uzun süre devam ettiğinde akciğer ve kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin bir KBB uzmanına başvurarak tedavi olması gerekmektedir.

HAYATİ SONUÇLAR DOĞURABİLİYOR!

1738303094-dr-esin-zlem-atm.jpgSürekli yorgun hissetmek, dikkati toplamakta zorlanmak, ağız kuruluğu, sık baş ağrısı ve uyku bozuklukları gibi belirtiler burun tıkanıklığının sonuçları olabilir. Çocuklarda ise gelişim geriliği, dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteye sebep olabilir. Dr. Esin Özlem Atmış, burun tıkanıklığının diş ve diş eti hastalıklarını tetiklediğini, astım ve alerjik bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, burun tıkanıklığının kalp ve akciğerleri basınç altında bırakarak yüksek tansiyon riskini artırdığına, uyku apnesine yol açarak kalp krizine kadar varan ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.

BURUN TIKANIKLIĞINA YOL AÇAN ETKENLER

Burun tıkanıklığının birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında;

  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Sinüzit
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Burun eğriliği (Septum Deviasyonu)
  • Burun eti şişliği (Konka Hipertrofisi)
  • Geniz eti (Adenoid Vejatasyon)
  • Hormonal değişiklikler bulunmaktadır.

Dr. Atmış, tedavinin burun tıkanıklığına neden olan faktöre bağlı olarak değiştiğini belirtiyor. Solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinit veya hormonal durumlar medikal tedavilerle kontrol altına alınabilirken, burun eğriliği, burun eti büyümesi, geniz eti büyümesi ve burun polipleri gibi durumlarda cerrahi müdahaleler öne çıkmaktadır. Özellikle burun eti büyümesinde radyofrekans ve lazer gibi yöntemler ile küçültme işlemi yapılabilmektedir. Kanser şüphesi olan hastalarda ise çeşitli görüntülemeler ve biyopsi sonrası uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.

BURUN TIKANIKLIĞINA İYİ GELEBİLEN YÖNTEMLER

Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin, doktor önerisi olmadan bilinçsiz şekilde burun spreyi kullanmamaları gerektiği vurgulanmaktadır. Yanlış kullanım, burun dokularına zarar vererek daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yerine, burun tıkanıklığını hafifletebilecek bazı doğal yöntemler şu şekildedir:

  • Bulunulan ortamın nem seviyesini korumak
  • Açık havada burundan derin nefes almak
  • Deniz suyu veya okyanus suyu içeren burun spreyleri kullanmak
  • Evde doğal tuzlu su karışımı hazırlamak (1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek)
  • Günlük en az 2 litre su tüketmek

Burun tıkanıklığını hafife almamak, erken tanı ve doğru tedavi ile ciddi sağlık sorunlarının önüne geçmek için önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için burun sağlığınıza dikkat edin!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.