Bilişim 2015  Cıtex 2015 Tbd 32. Ulusal Bilişim Kurultayı Ve 2. Ankara Bilişim Fuarı Başladı

Bilişim 2015 Cıtex 2015 Tbd 32. Ulusal Bilişim Kurultayı Ve 2. Ankara Bilişim Fuarı Başladı

Bilişim 2015&CITEX 2015 32. Ulusal Bilişim Kurultayı ve 2. Ankara Bilişim Fuarı başladı.Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından ATO Congresium’da düzenlenen Bilişim 2015 & CITEX 2015 TBD 32. Ulusal...

Bilişim 2015&CITEX 2015 32. Ulusal Bilişim Kurultayı ve 2. Ankara Bilişim Fuarı başladı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından ATO Congresium’da düzenlenen Bilişim 2015 & CITEX 2015 TBD 32. Ulusal Bilişim Kurultayı ve 2. Ankara Bilişim Fuarı başladı. Fuarda birbirinden ilginç ve yenilikçi ürün, hizmet, proje ve fikirler sergileniyor. “#BilişimveYaşam” ana teması ile düzenlenen Bilişim 2015&CITEX 2015 etkinliğinde, Türkiye bilişim sektörünün geleceğini ilgilendiren birbirinden önemli konular, alanında uzmanların katkılarıyla ele alınıp, Türkiye’nin bilişim geleceğinin rotası şekillendiriliyor. Çocuklar için bilişim atölye çalışmalarının da yer alacağı fuar 5 Aralık’a kadar devam edecek. 15 binin üzerinde ziyaretçinin izlemesi beklenen etkinliğe 200’ü aşkın konuşmacı katılacak.

“YAZILIM İÇİN İLKOKUL DÜZEYİNDE EĞİTİM VERİLMELİ”

Dernek Başkanı İlker Tabak, etkinliğin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, “Bilişimde KOBİ’lerin atılım yapması için bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılması gereklidir. Yazılım üretimi için ilkokul düzeyinde programlama eğitimleri verilerek temel oluşturulması hızlandırılmalı, ilkokul öğrencilerinden başlayarak herkesin bilgisayar programlama öğrenmesi için girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Yazılım, programlama, veri tabanı gibi derslerin, belli düzeylerde ilkokuldan itibaren verilebilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Yerli yazılım endüstrisinin gelişmesine katkısı olacak yerli yazılım sanayinin, kalkınma için kritik alan olarak ilan edilmesi gerekmektedir. Bütün bunlar istihdamın artmasını sağlayacak, gerek BT alanında gerekse diğer sektörlerde yeni iş alanları ortaya çıkacaktır. Bu nedenle nitelikli işgücü eğitimi önem kazanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“5G İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLANMALI”

4.5G gibi yeni nesil iletişim altyapısının Türkiye’nin kalkınmasında hızlandırıcı rolü olduğunu belirten Tabak, 4.5G ‘nin Ar-Ge ve patent sayısında artışa neden olacağını, ayrıca 5G için de hazırlıklar yapılması gerektiğini ifade etti. Tabak şunları kaydetti:

“Bilişim güvenliği ihmal edilmemelidir, yalnızca teknik önlemlerin yeterli olmadığı bilinmelidir. İnsana yatırım yapılması gerektiği ortadadır. Kullanıcıların Siber Güvenilir Kullanıcı olarak eğitimi sağlanmalıdır. Türkiye’nin, bilişim sektörünün stratejik sektör olarak tanımlanması gerekmektedir. Bu alana yapılacak yatırımlar kriz nedeniyle kısılmaması gerekir.”

"İNTERNETTE SADECE 1 DAKİKA İÇİNDE 47 BİN UYGULAMA İNDİRİLMEKTE"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise daha geniş bant sunma imkanı olan 6GHz ile 100GHz arasındaki farklı frekans aralıklarının değerlendirilip, 5G’ye tahsis edilecek aday frekansların belirlendiğini kaydederek, "Bunlar 2019’da yapılacak Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda netleşecek" dedi.

Bilgi teknolojilerinin ve iletişimin ekonomik büyüme ile kalkınmada oynadığı rolün farkına varıldığını söyleyen Sayan, 2008’de 6 milyon olan genişbant internet abonesi sayısının Ekim 2015 sonu itibarıyla 46,9 milyonu aştığını, mobil genişbant abone sayısının 37,9 milyona, sabit genişbant abone sayısının ise 9,2 milyona yaklaştığını hatırlattı. 4,5G ile mobilin daha yüksek pazar payına sahip olacağını gözlemlediklerini belirten Sayan, 1 Nisan 2016’da hizmete girecek 4,5G ile mobil internette hızın 10 kat artmasını beklediklerini ifade etti. İnsan hayatının her anının bilişimle iç içe geçtiğini anlatan Sayan, "İnternette sadece 1 dakika içinde 47 bin uygulama indirilmekte, 547 bin yeni tweet atılmakta, Google’da 2,4 milyon arama sorgusu yapılmakta, Youtube’da 2,78 milyon video görüntülenmekte, 104 bin 300 Skype araması gerçekleştirilmekte ve 293 bin Facebook kullanıcısı güncelleme yapmaktadır" diye konuştu.

“5G ADAY FREKANSLARI BELİRLENDİ”

Türkiye’nin 5G hizmetini sunan ilk ülkelerden biri olma noktasında irade sergilendiğini hatırlatan Sayan, haberleşme ve yayıncılık başta olmak üzere küresel boyutta spektrum yönetimine ilişkin konuların ele alındığı Cenevre’de yapılan Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda 5G’de kullanılacak frekansların planlandığını söyledi.

“E-DEVLET KAPISI’NDA KULLANICI SAYISI 25 MİLYONU AŞTI”

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Ensar Gül de, uydu fırlatılarak milyonlarca kişiye ulaşıldığını belirterek, büyük bir alana hizmet eden Türksat’ın uydu üzerinden 550’nin üzerine yayınının bulunduğunu ifade etti. E-devlet çalışmaları hakkında bilgi veren Gül, 2008’de başlatılan e-Devlet Kapısı’nda bugün itibariyle 25 milyon 234 bin 554 kullanıcının 206 kuruma ait bin 359 hizmeti aldığını bildirdi. Söz konusu hizmetlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Gül, 25 milyon kullanıcı sayısının az olmadığını, ancak amaçlarının herkesin bu sistemi kullanması olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından eski BTK Başkanı Tayfun Acarer ve eski Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Gürsoy’a Yaşam Boyu Hizmet Ödülü takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.