Bakan Tunç: “Hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi sürdüreceğiz”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir’de düzenlenen çeşitli açılış törenlerine katıldı. Şehit polis memuru Fethi Sekin ve mübaşir Musa Can için düzenlenen anma töreninin ardından, adli hizmetlerin yürütüldüğü yeni binaların açılışları gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Bakan Tunç, adaletin herkese eşit ve adil bir şekilde ulaşılabilir olması ve hukukun güçlenmesine katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım attıklarını belirterek, hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi sürdüreceklerini söyledi.
Buca’da inşa edilen Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası ve Denetimli Serbestlik Müdürlükleri’nin açılışına, Bakan Tunç’un yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İzmir Adli Tıp Kurumu Başkanı Hızır Aslıyüksek, milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
HUKUK DEVLETİ VE YARGI REFORMLARI VURGUSU
Bakan Tunç, törende yaptığı konuşmada, adaletin toplumsal barışın ve huzurun teminatı olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Adaleti tesis etmenin vazgeçilmez şartı, hukuk devletini hâkim kılmaktır. Demokratik hukuk devletinin adaletin tecellisi için tarafsız, bağımsız ve etkin işleyen bir yargı sistemine ihtiyacı vardır.”
Son yıllarda gerçekleştirilen reformlara dikkat çeken Tunç, Türkiye’nin Avrupa’nın en güncel temel kanunlarına sahip ülkelerden biri haline geldiğini belirtti. Ayrıca fiziki altyapının genişletildiğini ifade ederek, adalet hizmetlerinde kullanılan toplam kapalı alanın 10 kat arttığını söyledi.
TEKNOLOJİ VE İNSAN KAYNAĞI YATIRIMLARI
Bakan Tunç, UYAP entegrasyon projeleri sayesinde 57 kurumla 186 farklı sistemin entegre edildiğini, vatandaş portalının ise 22 milyon kullanıcıya ulaştığını kaydetti.
“Adalet teşkilatımız artık yapay zeka entegrasyon çalışmalarına başladı. Bu, sistemlerimizin daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlayacak.”
Hâkim ve savcı sayısındaki artışa da değinen Tunç, 2002’de 9 bin 349 olan hâkim ve savcı sayısının 2024 itibarıyla 24 bin 642’ye ulaştığını ifade etti. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve Hakim-Savcı Yardımcılığı Sistemi gibi yeniliklerle mesleğin kalite standartlarının yükseltilmesini hedeflediklerini belirtti.
HÜKÜMLÜLERİN TOPLUMA KAZANDIRILMASI
Ceza infaz sisteminin yalnızca cezalandırmayı değil, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasını da amaçladığını ifade eden Bakan Tunç, denetimli serbestlik sistemiyle 2024’te 108 bin hükümlünün kamuya yararlı işlerde çalıştığını açıkladı.
İZMİR’E YENİ ADLİ HİZMETLER
Açılışı yapılan İzmir ve Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürlükleri’nin toplam 17 ilçeye hizmet vereceğini söyleyen Tunç, modern tesislerin topluma uyum süreçlerini destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, yeni Adli Tıp Grup Başkanlığı Binası’nın İzmir, Manisa ve Aydın illerine hizmet vereceğini ifade etti.
“Adli tıp, tarafsız ve bilimsel yaklaşımıyla adaletin temel taşıdır. Yeni binamız, modern donanımıyla yargının gerçeği arama sürecine ışık tutacak.”
TÜRKİYE YÜZYILI YARGI REFORMU
Bakan Tunç, “Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Stratejisi” hazırlıklarının tamamlandığını ve bu kapsamda yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı.
Törenin sonunda, Bakan Tunç ve beraberindeki protokol, açılış kurdelesini keserek yeni binaları hizmete açtı. Tören, Bakan Tunç’un bina incelemeleri ve yetkililerden bilgi almasıyla sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.