Bakan Özlü: "Türkiye’nin Gündeminin Değişmesi Lazım"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye’nin gündeminin değişmesi lazım, Türkiye’nin gündeminin bu tip çalışmalar olması gerekiyor. Güzel şeyler konuşalım, Türkiye’de güzel şeyler yapılı...
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye’nin gündeminin değişmesi lazım, Türkiye’nin gündeminin bu tip çalışmalar olması gerekiyor. Güzel şeyler konuşalım, Türkiye’de güzel şeyler yapılıyor, Türkiye büyüyor, her şeye rağmen büyüyor, bunları konuşmalıyız" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 4’üncü Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi kapsamında, ATO Congresium’da düzenlenen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Stantları’nın açılışını yaptı. 45 Teknokente ait 200’e yakın firmanın ürünlerinin sergilendiği stantları dolaşarak bilgi alan Bakan Özlü, 2015 yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre Genel Sıralama Olgun Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kategorisinde sıralamaya giren ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İTÜ Arı Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin de stantlarını gezdi.
İlk Teknokentin ODTÜ olduğunu ifade eden Bakan Özlü, Türkiye’de güzel şeylerin de olduğunu söyledi. Bakan Özlü, yürümekle ilgili kabiliyeti olmayan kişilere giydirilen özel bir iskeletle felçli hastaların yürütülebildiği sistemin tanıtımının yapıldığı standa özel ilgi gösterdi.
"Türkiye’nin gündeminin değişmesi lazım"
Şirketleri tebrik eden Bakan Özlü, "Aslında Türkiye’ye bu tip şirketler lazım. Hani hep konuşuyoruz ya katma değeri yüksek diye, işte bu o. Demek yetmiyor yapmak lazım, yapıyoruz ve Türkiye’nin gündeminin de değişmesi lazım, Türkiye’nin gündeminin bu tip çalışmalar olması gerekiyor. Güzel şeyler konuşalım, Türkiye’de güzel şeyler yapılıyor, Türkiye büyüyor, her şeye rağmen büyüyor. Bunları konuşmalıyız" diye konuştu.
Endüstriyel İnsansız Hava Araçlarından, çeşitli malzemelerden döküm yapan 3 boyutlu yazıcılara kadar farklı ürünlerin yer aldığı stantlarda en dikkat çeken ürünler ise, felçli hastalara umut olacak yürüme sistemi ve şekilli meyveler oldu.
"Belden aşağısı tutmayan insanların yürüyüş eylemini gerçekleştirebilmesi için geliştirilmiş bir sistem"
Ar-Ge Projeleri Yürütücüsü, Makine Mühendisi Mehmet Ali Çiftçi, felçli hastalara yeni bir umut olacak olan yürüme sistemini ise şöyle tanıttı:
"Egzoz kalitin ürünümüz bu yıl piyasaya çıkacak bir proje. Belden aşağısı tutmayan insanların yürüyüş eylemini gerçekleştirebilmesi için geliştirilmiş bir sistem. Gerek rehabilitasyon amaçlı gerekse ambulasyon amaçlı kullanılabiliyor. Hasta, bu sistemin içerisine giriyor bağlantı ve boyutlarla. Bir de kumandamız var, yardımcı koltuk değneğini kullanarak sistemi kumanda ediyor. Burada hastaya hiç yük binmiyor, çünkü cihaz yere bastığı için kendi ağırlığını kendisi taşıyor ama hastanın kendi dengesini koltuk değnekleri aracılığıyla bulması gerekiyor. Bu sene içerisinde piyasaya sürülecek, şu an cihaz kullanıma hazır durumda, sertifikasyon tamamlanması bekleniyor."
"Artık insanlar sevgilerini kalp karpuzla veya kalp elmayla ifade edebilecekler"
Shaped Fruit Şirketi’nin Sahibi İsmail Yanarateş ise ürettikleri değişik şekillerdeki meyvelerle ilgili, "Türkiye’deki ilk şekili meyveler, katma değeri düşük bir ürünün şeklini değiştirerek katma değeri yüksek bir ihracat ürünü haline getiriyorsunuz. Normalde doğal tükettiğimiz ürünlerin sadece şekillerini değiştirerek katma değeri yüksek bir ürün haline getirdik. Seri üretime başladık, ürünler Adana, Osmaniye Kadirli’de üretiliyor. Özel kalıplara alarak şekil veriyoruz. Dünyada Japonya’da üretiliyor, ciddi ticari değeri olan bir ürün. Artık Türkiye tarımı, Türkiye çiftçisi açısından da son derece önemli bir proje. Artık insanlar sevgilerini kalp karpuzla veya kalp elmayla ifade edebilecekler" ifadelerini kullandı.
İlgilenenlerin, Çukurova Teknokent’ten veya sahapedfruit internet sitesinden farklı şekillerdeki meyvelere ulaşabilecekleri belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.