Bakan Işık’tan Yerli Otomobil Açıklaması
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hacettepe Üniversitesini yakın zamanda ziyaret edeceğiz. Aracı ben de göreceğim ama bir aracın sadece tasarım veya imal edilmiş olması ticarileşmesi için...
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Hacettepe Üniversitesini yakın zamanda ziyaret edeceğiz. Aracı ben de göreceğim ama bir aracın sadece tasarım veya imal edilmiş olması ticarileşmesi için yetmiyor” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı toplantı salonunda Türk Tasarım Danışma Konseyi üyeleriyle bir araya gelen Bakan Işık, tasarımı sanayinin rekabet gücüne doğrudan etki edecek bir araç olarak gördüklerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Özellikle hazır giyim, mobilya, plastik gibi tasarımın önemli olduğu sektörlerde, tasarım yapanlarla yapmayanların karlılığı çok ciddi bir fark göstermektedir. Tasarımda yakalayacağımız başarı, adeta bir katalizör görevi üstlenerek, tüm sanayi dallarının tırmanışını hızlandıracaktır. İyi tasarımlar, elektronikten tekstile, kozmetikten otomotive, seramikten mobilyaya kadar birçok değişik sektöre ciddi ivme kazandıracaktır. Günümüz rekabet ortamında, ürünlerin fiyatı, kalitesi, teknolojik ve fonksiyonel unsurları, rekabet avantajı sağlamada son derece etkilidir; ancak yeterli değildir. Geliştirdiğimiz ürünlere yenilikçi ve estetik bir görünüm kazandırmamız, o ürüne ‘kullanıcı-dostu’ özellikler eklemeniz de son derece önemlidir. Özellikle gelişmiş ülkelerde tüketiciler, artık kullandıkları eşyayı sadece kullanım amacına hizmet eden bir ürün olarak görmüyorlar. Tüketiciler, kullandıkları ürünü, kişiliğinin, karakterinin, statüsünün, dünya görüşünün, tercih ve beğenilerinin bir ifadesi olarak da görüyor.”
Üzerinde çalışılan Ar-Ge Reform paketinde tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi konusuna ayrı bir başlık açtıklarına dikkat çeken Işık, “Bu kapsamda, tasarım ofislerini de Ar-Ge Merkezleri gibi desteklemeyi planlıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinde de tasarım ofislerinin kurulmasını sağlayacağız. Böylece bu bölgelerde, Ar-Ge faaliyetlerine sağladığımız destekleri tasarım faaliyetlerine de sağlamış olacağız. Ar-Ge ve tasarım personelinin, faaliyetleriyle ilgili Ar-Ge veya tasarım merkezi dışında geçirdiği süreyi de destek kapsamına alacağız. Ar-Ge ve tasarım personelinin lisansüstü eğitim için üniversitede geçirdiği zamanı da destek kapsamına alacağız. Ar-Ge ve tasarım merkezlerine sipariş veren KOBİ’lere indirim sağlayacağız. Üniversite hocalarımızın Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde kısmi süreli çalışabilmelerinin önünü açacağız. Biliyorsunuz, şu anda Patent Kanunu ile ilgili değişiklik sürecimiz de devam ediyor. Bu kanun değişikliğiyle de endüstriyel tasarımlara başvuru sürecini kolaylaştıran ve daha etkin bir koruma sağlayan düzenlemeleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.
“TÜRKİYE PEK ÇOK PROJE YAPTI VE RAFA KOYDU”
Hacettepe Üniversitesi’nde tasarlanan EVT S1 ile ilgili bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı konusunda basın mensuplarına bilgi veren Bakan Işık, “Hacettepe Üniversitesini yakın zamanda ziyaret edeceğiz. Aracı ben de göreceğim ama bir aracın sadece tasarım veya bir imal edilmiş olması ticarileşmesi için yetmiyor. Bizim Türkiye’de ki en büyük açmazımız Ar-Ge’sini yaptığımız ürünlerin ticarileştirilmesi. O ticarileştirme süreci çok zorlu bir süreç. Onun için biz bir araç yaptık demek tek başına yeterli değil. Bu çalışmaları takdir etmediğimiz anlamına gelmiyor. Aksine Türkiye’de bu alanda yapılan tüm çalışmaları taktir ediyoruz. Buradaki çalışmaların devamını bizim eko sistemimiz açısından da son derece hayırlı ve faydalı görüyoruz. Ancak kısa sürede ticarileşmesi noktasındaki gayretimiz bizim için özellikle önemli. Bu noktada da Hacettepe Üniversitemizin vereceği katkıyı da bu yerli otomobil konusunda önemsiyoruz. Bundan sonra Türkiye’nin sadece Hacettepe Üniversitesi değil, bu konuda birikimi olan bütün bu sektörde çalışan insanlarımızın bu projeye destek vermesi için yakında önemli bir çağrıyı yapacağız. Bu çalışmalar Türkiye için son derece önemli ve değerlidir. Ancak yapmamız gereken en kısa sürede bunların ticarileşmesini sağlayıp, ticarileşmeyi sağladığınız zaman sürdürülebilir bir araştırma gelişmeyi de sağlamış oluyorsunuz. Maalesef Türkiye bugüne kadar pek çok projeyi yaptı ve rafa koydu. Bunları ticarileştiremediği için araştırma geliştirmeden elde edilen ekonomik ve sosyal faydayı arzu ettiği düzeyde sağlayamadı. Bu yerli otomobili bu noktada çok önemsiyoruz. Sadece yerli marka, bir Türk markası üretmek değil, aynı zamanda bir teknoloji geliştirme platformu olarak da bu yerli otomobil projesini çok önemsiyoruz. Bunun tabi önemli bileşenlerinden biri de tasarımdır. Önümüzdeki süreçte Türk tasarımcılarının da bu noktada çok daha fazla rol alacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.