Aydın’da Milli Yazılım Ve Milli Kodlama Seferberliği
Eğitim alanında ilklere imza atan ve kurduğu Tales Matematik Müzesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Aydın Özel Başak Koleji şimdi de milli yazılım ve milli kodlama alanında çalışma başlattı. Ça...
Eğitim alanında ilklere imza atan ve kurduğu Tales Matematik Müzesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Aydın Özel Başak Koleji şimdi de milli yazılım ve milli kodlama alanında çalışma başlattı. Çalışma kapsamında okulda eğitim gören öğrencilere önce milli ruh aşılanacak. Ardından öğrencinin yaşına göre oyun oynayarak başlayacağı eğitim ile milli yazılım ve milli kodlamanın temelleri atılacak. Proje ile çeyrek asır sonrasına kadar bilgisayar sisteminde her şeyin milli olması hedefleniyor.
Aydın Özel Başak Kolejinde başlatılan milli yazılım ve kodlama seferberliği ile ilgili tanıtım toplantısına Okul Müdürü Nail Ergun, Kurum Genel Koordinatörü Metin Akyol, Kurucu Temsilcisi Alp Ayaydın, Hackercan Genel Koordinatörü Buğra Yüksel ve basın mensupları katıldı.
Okul Kurucu Temsilcisi Alp Ayaydın, Hackercan Milli Kodlama Platformu ile bir çözüm ortaklığı antlaşması imzaladıklarını belirterek, “Kodlama eğitimi konusunda küçük yaştan başlayarak 6-9 yaş üstü olarak iki yaş gurubunda kodlama eğitimi ve programlama konusunda, kendileri çözüm ortağımız olacak. Kodlama eğitimi Türkiye’nin geleceği ile birebir alakalı bir konu. Türkiye’nin kalkınmasında tek A,B ve C planımız kodlama konusu. Biz bir kutu içerisindeki bir çip ya da kod için yüz dolar verirken, aynı yüz doları bir kamyon ham madde göndererek yapıyoruz. Bu ham maddelerle 100 kamyon gönderip, yüz tane çip veya kod alıyoruz. Bu işin sonu yok. O yüzden biz bu madalyonun yazılım üreten tarafında yer almak zorundayız. Bunu yaparken tabi ki önce biz geleceği düşünerek, bugünü değil yarınları, yani bizim şu an okula gelen öğrencilerimizi yetişkinliğe adım attıkları süreçte bu hayatta kazanan olmak için neye ihtiyaçları olacağını burada araştırdık. Kodlama konusunu masaya yatırmamızın gerekliliğini gördük. Dil öğrenimi çok önemli, bunu biz çok önemsiyoruz. Kodlama da bir dildir. Şu andan itibaren geleceği kapsayarak, öğrenilmesi gereken ilk dildir. Bizim teknoloji okunurluğunda bir sıkıntımız yok ama teknoloji yazarlığımızda emeklemiyoruz bile işte bu noktadayız. Teknoloji okur-yazarlığı kısmında bu işin hem üreten hem de tüketen tarafında yer almalıyız. Buradaki bir milli platformdur. Türkiye’nin ilk milli kodlama eğitimi platformu olması bizim için çok önemlidir. Biz bu kodlama eğitimi ile çocuklarımızı geleceğin kazananları yapmak istiyoruz" dedi.
Hackercan Genel Koordinatörü Buğra Yüksel, Hackercan’ın bir buçuk yıl gibi bir sürede hazırlanan bir proje olduğunu ifade ederek, son iki yıldan bu yana özel eğitim sektörü için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Yüksel, "Başak Koleji işbirliği ile önümüzdeki sene Aydın’da ilk defa Kodlama Eğitimi ile çok güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum. Hackercan ile ülkemizde yüksek motivasyon sahibi gerçekten içi dolu gençler yetiştirmek istiyoruz, bunu hedefliyoruz. Beklentilerimiz bilgisayar başında kodlama yazan bir gençliktir” dedi.
"Bayraktar ilham olacak"
Milli yazılım ve kodlamanın ülkenin geleceği için öneminin de anlatıldığı toplantıda Türkiye’nin son yıllarda özellikle güvenlik konusunda elde ettiği başarılara da değinildi. Okul Müdürü Nail Ergun, ülkenin ekonomisinden güvenliğine kadar her konuda gelişimi için milli yazılımın şart olduğunu kaydederek, "Bizler sadece teknoloji kullanan değil teknolojiyi üreten gençlik yetiştirmek istiyoruz. Bu konuda örnek vermek gerekirse bir zamanlar terörle mücadelede İsrail’in Heronlarından destek alıyorduk. Ne kadar güvenli olduğu halen tartışılıyor. Şu anda milli ürünümüz olan Bayraktar ile mücadele var. Yazılımı kendimize ait olduğu için çok daha verimli ve güvenli olduğu sürekli konuşuluyor. Başak koleji olarak nasıl küçüklüğümüzde yerli malı haftası anlayışı ile yerli ve milli ürün kullanımının önemi anlatılıyorsa şimdi de çağa ayak uydurup milli yazılıma önem veriyoruz. Hedefimiz en geç 25 yıl sonra Türkiye’nin tarım ürünleri yanında yazılım ihraç eden yani kıymetli bilgi satan ülke haline gelmesidir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.