Aydın Tarihi ve Kültürel Bir Zenginlik Kazandı
Aydın Belediyesi, 100 yıllık Milli Aydın Bankası tarihi binasını restore edilerek, Aydın’a tarihi ve kültürel bir zenginlik kazandırdı.
AYDIN 24 HABER
1914 yılında dünyada en çok ve en kaliteli incirin yetiştirildiği Aydın’da incir üreticisinin yaşadığı finansman sorununu çözmek amacıyla Kazım Nuri Çörüş, Nazmi Topçuoğlu ve Ahmet Sarı öncülüğündeki 20 üretici tarafından kurulan Milli Aydın Bankası’nın 30 yıldır farklı amaçlarla kullanılan ve Aydın merkez Sevgi Yolu üzerinde bulunan Milli Aydın Bankası’nın merkezi olarak yıllarca hizmet veren tarihi yapının, 319 bin 214,31 TL harcanarak, restorasyonunun tamamlanmasının ardından Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi olarak düzenlenerek törenle hizmete açıldı.
100 YILLIK TARİHİ BİNA HİZMETE AÇILDI
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 100 yıllık binanın kentin önemli kültürel değerleri arasında olduğunu, kamulaştırılması için uzun bir mücadele verdiklerini söyledi.
Kent bilincini geliştiren en önemli noktanın aynı kentte yaşayan insanların sahip olduğu ortak değerleri olduğunu kaydeden Başkan Çerçioğlu, “Biz, Aydınlılar birçok ortak değere sahibiz. Bunlardan biri de Milli Aydın Bankasıdır. Bugün Aydınımızın ortak değerini yaşatabilmek için bu tarihi yapıyı bir kez daha Aydınlıların hizmetine sunma mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
“MİLLİ AYDIN BANKASI AYDIN’IN MARKALAŞMIŞ İSMİDİR”
Milli Aydın Bankası’nın döneminin zor şartları içerisinde, ulusal sermaye yaratabilmek adına, bu topraklarda hayata geçirilmiş bir banka olduğunu hatırlatan Başkan Çerçioğlu,1914 yılında kentimizde hizmet vermeye başlayan Milli Aydın Bankası Aydın'ın tarımsal üretimini destekleyerek kooperatifçilik anlayışını yaygın kılmak amacını taşıyordu. Milli Aydın Bankası, döneminde tüm Ege bölgesine yayılmış şubeleri ile Aydın'ın markalaşmış ismidir. Tarihi binamız bir süredir atıl olarak duruyordu, bu değerimizi halkımızın kullanımına kazandırmayı bir görev bildik” diye konuştu.
AYDIN’IN SİMGESİ
100 yıllık süreç içinde, Aydın’ın simge yapılarından biri haline gelen, Milli Aydın Bankası Binası'nı, geleceğe taşıma kararlılığı ile kamulaştırdıklarını dile getiren Başkan Çerçioğlu, “İşte bugün burada sizlerle beraber bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun yıllar Aydın çiftçisinin alın terine destek veren bu tarihi bina, bundan böyle kentimizdeki kültür ve sanat faaliyetlerinin merkezi olacak” şeklinde konuştu.
ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Çerçioğlu, Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi'nde, etnografik eserler, yöresel efe giysileri, resim, heykel, fotoğraf, pek çok farklı sanat dallarındaki sergilerin yanı sıra, kurs, seminer ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapacağını ifade etti.
CHP Aydın Milletvekilleri Metin Lütfi Baydar ve Osman Aydın, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, İncirliova Belediye Başkanı Fadime Orbay, Germencik Belediye Başkanı Ahmet Yavaşoğlu, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, CHP Efeler Belediye Başkan Adayı Mesut Özakcan, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışın ardından kültür merkezini gezen ziyaretçilere, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş tarafından bilgi verildi.
Atatürk’ün Aydın’a gelişinin 83’üncü yıldönümünde açılışı gerçekleştirilen kültür merkezinde, Atatürk resimleri, Milli Aydın Bankası’nın kasası ve o dönemde kullanılan malzemeler sergileniyor. Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi her gün 10.00-18.00 arası ziyaret edilebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.