Aydın Tabip Odası: "Şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz"
Aydın Tabip Odası, 17 Nisan “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” dolayısıyla yazılı bir açıklama yayımlayarak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı kararlı bir mücadele çağrısında bulundu. Açıklamada, güvenli, bilimsel ve demokratik bir sağlık ortamının gerekliliği vurgulanırken, sağlıkta şiddetin önlenmesi için somut adımların atılması gerektiği ifade edildi.
"HER 17 NİSAN'DA KAYBETTİKLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ"
Aydın Tabip Odası’nın açıklamasında, 17 Nisan 2012’de Gaziantep’te hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümünün, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edildiği hatırlatıldı. Açıklamada her yıl bu kapsamda ülke genelinde farkındalık etkinlikleri düzenlendiği ve sağlıkta şiddetin toplumsal olarak reddedilmesi için mücadele edildiği belirtildi.
"10 HEKİMDEN 9’U ŞİDDET GÖRDÜ"
TTB’nin 2023 yılında yaptığı anket çalışmasına göre, sağlık çalışanlarının yaklaşık %90’ı meslek hayatında en az bir kez şiddete uğradığını ifade etti. Şiddete maruz kalanların ise üçte ikisi bu durumu yetkili mercilere bildirmediğini ve Beyaz Kod sistemini kullanmadığını belirtti. Sağlık Bakanlığı’ndan uzun süre temin edilemeyen veriler, mahkeme kararıyla elde edilirken, 2016 ile 2023 yılları arasında 25 bini aşkın fiziksel şiddet bildirimi yapıldığı bildirildi.
"ŞİDDET BİR SONUÇTUR, KAYNAĞI CEZASIZLIK VE SİYASİ DİLİ DE İÇERİR"
Açıklamada, şiddetin sadece bireysel bir tutum değil, toplumun genelinde giderek yaygınlaşan bir kültür olduğu vurgulanırken, bu şiddet ikliminin özellikle sağlık sistemindeki yapısal sorunlarla birleşerek kriz noktasına ulaştığı belirtildi. Bazı siyasi söylemlerin de şiddeti meşrulaştırıcı etkisine dikkat çekilerek, sağlıkta şiddetin kaynağında cezasızlık ve caydırıcılıktan uzak politikaların bulunduğu ifade edildi.
"SÜRDÜRÜLEMEZ, KABUL EDİLEMEZ, KATLANILAMAZ!"
Aydın Tabip Odası açıklamasında, sağlık çalışanlarının her gün karşı karşıya kaldığı mobbing, tehdit, hakaret ve fiziksel saldırılara karşı sessiz kalınmayacağı ve bu mücadelenin sürdürüleceği belirtildi. “Bu durum sürdürülemez, kabul edilemez, katlanılamaz!” ifadeleriyle şiddete karşı tavır net şekilde ortaya konuldu.
"CAYDIRICI YASALAR VE GÜVENLİ ORTAMLAR ŞART"
Şiddetin sona ermesi için TTB’nin yasa teklifine atıf yapılarak şu talepler sıralandı:
- Türk Ceza Kanunu’nda sağlıkta şiddet için ayrı suç tanımı yapılmalı, cezalar artırılmalı, denetimli serbestlik ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kaldırılmalı.
- Sağlık kurumlarına silahla giriş yasal olarak yasaklanmalı.
- Performans sistemine son verilmeli, ekip çalışmasına dayalı nitelikli bir çalışma düzenine geçilmeli.
- Hastalara yeterli süre ayrılacak şekilde randevu sistemleri düzenlenmeli.
- Güvenceli ve yeterli sayıda sağlık çalışanı istihdam edilmeli.
- Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalı.
- Merkezi şikâyet hatları kaldırılmalı.
- Acil servislerde yalnızca acil hastalara hizmet verilmeli.
"GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA ŞİDDETSİZ BİR GELECEK BORCUMUZ VAR"
Aydın Tabip Odası açıklamasını, "Mesleğimizin temeli şiddet değil, güvene dayalı sağlık hizmetidir. Genç meslektaşlarımıza şiddetsiz bir ortamda hekimlik yapabilecekleri bir gelecek bırakmak hepimizin sorumluluğudur" sözleriyle noktaladı.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, kaybettikleri meslektaşlarını anarken, şiddetin olmadığı bir sağlık ortamı için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini yineledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.