AK Parti Aydın İl Başkanı Erdem: “Aydın’ın atık suları nehre ve denize akıyor, halk sağlığı tehlikede!”
Aydın’da çevre alarmı! AK Parti İl Başkanı Mehmet Erdem, CHP’li Özlem Çerçioğlu’nun başkanlığını yaptığı Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki kanalizasyon ve arıtma sistemlerinin yetersizliğini gözler önüne serdi. Atık suların arıtılmadan dereye, nehre ve denize boşaltıldığını açıklayan Erdem, özellikle turizm bölgelerinde halk sağlığının ve çevrenin ciddi tehdit altında olduğunu vurguladı.
“ATIK SULAR DOĞRUDAN DOĞAYA VE DENİZE BIRAKILIYOR”
Mehmet Erdem yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Aydın’ın ilçelerindeki kanalizasyon şebekeleri ve arıtma tesislerinin genel durumunu detaylı şekilde gözden geçirdik. Belediyelerin en öncelikli görevi, atık suların doğayı kirletmesini önlemek ve çevre sağlığını güvence altına almaktır. Ancak geldiğimiz nokta oldukça vahimdir.”
“EFELER’DE NÜFUSUN %40’ININ KANALİZASYONU YOK”
Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’de bile nüfusun %40’ının kanalizasyon bağlantısı bulunmadığını belirten Erdem, şu bilgileri paylaştı:
“Efeler ilçemizde Doğu Arıtma Tesisi eski ve işlevsiz bir halde. Atık sular bypass yoluyla doğrudan Menderes Nehri’ne boşaltılıyor. Mahallelerde kanalizasyon yok, arıtma hiç yok. Umurlu, Dalama, Çeştepe, Tepecik gibi eski beldelerde ise durum daha da kötü.”
“TURİZM CENNETİ KUŞADASI VE DİDİM’DE 50 YILLIK İHMALKÂRLIK”
Özellikle turizm merkezleri Kuşadası ve Didim’de altyapı eksikliği nedeniyle çevre felaketinin kapıda olduğuna dikkat çeken Erdem:
“Kuşadası’nda kanalizasyon olmayan nüfus oranı %55. Mevcut ileri arıtma tesisi ilçe yüzölçümünün yalnızca %7’sine hizmet ediyor. Davutlar ve Güzelçamlı’da arıtma tesisi yok, oteller ve siteler foseptik veya küçük paket tesislerle günü kurtarıyor. Didim ve Akbük’te ise arıtma tesisleri hem eski hem de kapasitesi yetersiz. Nüfus ve yapılaşma artışı hesaba katılmadan sürdürülen bu sistem sürdürülemez.”
“SANAYİ BÖLGELERİ HARİÇ, İLÇELERDE ARITMA YOK”
Aydın’ın pek çok ilçesinde kanalizasyon şebekesi olmadığını, olanların da işlevsiz olduğunu aktaran Mehmet Erdem, Germencik, Nazilli, Söke, Koçarlı, Bozdoğan, Karacasu ve Sultanhisar gibi ilçelerde de vahim tabloyu şöyle özetledi:
“Birçok yerde atık su ya dere yataklarına ya da Menderes Nehri’ne bırakılıyor. Küçük paket arıtma tesisleri ise ekonomik gerekçelerle çalıştırılmıyor. Mevcut tesislerin çoğu eski ve yetersiz.”
“AYDIN’IN GELECEĞİ VE HALK SAĞLIĞI İÇİN HIZLI ÖNLEM ŞART”
Erdem açıklamasında, Aydın’ın her ilçesinde en az 50 yıllık nüfus artışı ve kentsel gelişim dikkate alınarak kanalizasyon ve ileri biyolojik arıtma tesisleri projelendirilmesi gerektiğini vurguladı:
“Bu ihmalkârlığın faturası yalnızca doğaya değil, halk sağlığına da ağır olacak. Bugün önlem alınmazsa, yarın tarımımız, turizmimiz, denizlerimiz, içme suyumuz tehdit altında olacak. AK Parti olarak bu konunun takipçisiyiz ve gerekli projelerin hayata geçirilmesi için her platformda mücadele edeceğiz.”
“AYDIN HALKI TEMİZ ÇEVREYİ VE SAĞLIKLI GELECEĞİ HAK EDİYOR”
Açıklamasının sonunda Aydın halkına seslenen Mehmet Erdem:
“Bu güzel şehir, pis suya teslim edilemez. Biz Aydın için, çevresi temiz, geleceği sağlam bir kent hedefliyoruz. Halkımız temiz çevre ve sağlıklı yaşam hakkını sonuna kadar hak ediyor. Bu konuda tüm ilgili kurumları ve belediyeleri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyorum.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.