ADÜ’de başörtüsü tartışması büyüyor: 28 Şubat mağduru öğretmen ve öğrencilerden tepki

ADÜ’de başörtüsü tartışması büyüyor: 28 Şubat mağduru öğretmen ve öğrencilerden tepki

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) görevli Doç. Dr. Mehmet Aydıner’in başörtüsüne yönelik ayrımcı ifadeler kullandığı iddiaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Tepkiler çığ gibi büyürken, çeşitli öğrenci topluluklarının düzenlediği basın açıklamasına katılan 28 Şubat mağduru emekli öğretmen Mefaret Kılınç, gençleri desteklemek için alanda bulunduğunu belirterek, “28 Şubat dönemini tekrar yaşamak istemiyoruz” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ AYNI ACIYI YAŞAMASIN DİYE BURADAYIM”

Basın açıklamasına katılanlar arasında yer alan emekli öğretmen Mefaret Kılınç, 28 Şubat sürecinde başörtüsü sebebiyle öğretmenlik mesleğinden men edildiğini ifade etti. Kılınç, “Hiçbir ideolojik güdüyle değil, yalnızca inancım gereği örtünmeye karar verdim. 6 yıl başörtülü olarak görev yaptım. Ancak 28 Şubat sürecinde, hiçbir şikâyet olmamasına rağmen müfettiş raporları gerekçe gösterilerek görevimden alındım. Vatan haini muamelesi görmek, en çok içimi acıtan şeydi. Bugün buraya gelme sebebim, o günleri tekrar yaşamamak ve genç kızlarımızın da yaşamaması için destek olmaktır” dedi.

“BAŞIMIZ KAPALI AMA BEYNİMİZ ÖRTÜLÜ DEĞİL”

ADÜ Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Hatice Betül Gençer de yaptığı açıklamada, eğitim haklarının engellenmesinden duydukları kaygıyı dile getirdi. Gençer, “Hiçbir siyasi partiye bağlı değiliz. Burada liyakatimizle, emeğimizle varız. Açık bir kadının eğitim hakkı varsa, bizim de var. Ayrımcılık istemiyoruz. Ancak içimizde hâlâ ‘bir gün haklarımız elimizden alınır mı’ korkusu var. Bu korkuyla yaşamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“AYRIMCI SÖYLEMLERİ KINIYORUZ”

Öğrenci toplulukları adına konuşan İslam Araştırmaları Topluluğu üyesi Emine Sena Gürdal ise üniversitelerin bilim ve adaletin merkezi olması gerektiğini vurgulayarak, “Bir akademisyenin başörtülü öğrencileri hedef alması kabul edilemez. Bu ayrımcı ve ötekileştirici söylemleri kesin bir dille kınıyoruz” dedi.

“BAŞÖRTÜSÜ SİYASİ DEĞİL, İLAHİ BİR EMİRDİR”

Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güneş ise başörtüsünün siyasi bir simge değil, dini bir gereklilik olduğunu belirterek, “Biz başörtüsünü Allah’ın emri olduğu için takıyoruz. Herhangi bir siyasi düşünceye bağlı değiliz. Bir ideoloji değiştiğinde başımızı açmak zorunda kalacağımız bir ortamda yaşamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından öğrenciler, “28 Şubat zihniyetine hayır” yazılı pankartlarla tepkilerini dile getirdi.

Öte yandan iddiaya göre akademik personel alımı mülakatında "Fakültemde başörtülü istemiyorum. Başörtülü gelsin bakın neler yapacağım" dediği öne sürülen Doç. Dr. Mehmet Aydıner hakkında ADÜ Rektörlüğü tarafından idari soruşturma başlatıldığı ve Aydıner’in 3 ay süreyle görevinden uzaklaştırıldığı bilgisi paylaşıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum