3. Beyoğlu Meraklı Zihinler Bilim Şenliği başladı
Beyoğlu’nda çocuklara bilimi eğlendirerek öğretmek amacıyla düzenlenen ve bu yıl 3’üncüsü yapılan Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’nde F-4 savaş uçağı ve ilginç araçlardan robota kadar birçok icat Taksi...
Beyoğlu’nda çocuklara bilimi eğlendirerek öğretmek amacıyla düzenlenen ve bu yıl 3’üncüsü yapılan Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’nde F-4 savaş uçağı ve ilginç araçlardan robota kadar birçok icat Taksim Meydanı’nda sergilendi. Yoğun ilgi gören şenliğe katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Geleceğin meslekleri icat çıkartmaktan geçecektir. İcat çıkartan yavrulara ihtiyacımız var. İnovasyona ihtiyacımız var” dedi.
Beyoğlu Festivalleri kapsamında Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilim Merkezinin işbirliğiyle bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği” başladı. Çocuklara bilimi eğlendirerek öğretmek amacıyla yapılan ve bugün açılışı gerçekleşen şenliğe, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yanı sıra çok sayıda çocuk ve velileri katıldı.
“Geleceğin meslekleri icat çıkartmaktan geçecektir”
Şenlikte açılış konuşması gerçekleştiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Başbakanımızın benim çok hoşuma giden bir söylemi var. Artık alın terinin yerini akıl teri aldı. Dünyada 3 temel meslek var. Tarımla uğraşanlar, sanayide çalışanlar ve hizmet sektöründe var olanlardır. Tarım da çalışanların oranı yüzde 7’i geçmiyor. Sanayi de çalışanlar da yüzde 35’dedir. Geri kalan hizmet sektörüdür. Ancak yazılım her şeye hakim olmaya başladı. Eskiden makineler vardı sonra bu makineler yarı otomatik, tam otomatik, full otomatik makinelere döndü. Şimdi o makinelerin yerini robotlar aldı. Robotları ise yazılım çalıştırıyor. Dünya buralarda, yani geleceğin meslekleri icat çıkartmaktan geçecektir. İcat çıkartan yavrulara ihtiyacımız var. İnovasyona ihtiyacımız var. Eğer yavrularımızı bugünden ilime ve bilime meraklandırmazsak, meraklarını teşvik etmezsek ve yönlendirmezsek, yeni icatlar çıkartmadığımız dünyada yokuz” dedi.
“Yabancıların kurup bizim işgücümüzü kullandığımız bir ülke olmamalıyız”
Fasoncuların kalmaması gerektiğini ifade eden Başkan Demircan, “Yabancıların bize gelip teknolojilerini kurdukları, bizim de iş gücümüzle ekmeğimizi kazandığımız bir ülke olmamalıyız. Teknoloji ve yazılım da kendimiz icat çıkartmalıyız. Bunun da yolu meraktan geçer. Aslında her şey merak üzerinedir. Merak ederse okur, araştırır, keşfeder ve çıkartır. Ancak ezber yaparsa sıkılır. Sadece ezberle bir yere varamayız. Dolayısıyla biz Taksim’in orta noktasında derdimiz de mesajımızda meraklı insanlara ihtiyacımız olmasıdır” ifadelerini kullandı.
“Var olabilmenin yolu bilimden geçer”
Dünyada kullanılan ulaşım ile ilgili bir yazılımı örnek veren Başkan Demircan, “Yazılımı yazmış, tüm dünyanın neresinde olursa, ona taksi ruhsatı veriyor. Müşteriyi buluyor, taşıttırıyor. Parasını da ödüyor. Sanki devlet gibi davranıyor. İşte yazılımın hayatımıza elektronik aygıtlar üzerinden nasıl hükmettiğini görüyoruz. Böyle bir ülkede var olabilmek, tutunabilmek ve refahını artırmak bilimden geçiyor” diye konuştu.
F-4 savaş uçağına ve robota yoğun ilgi
Öte yandan İngiliz Bilim İletişimcisi David Price bilim gösterileriyle açılışı yapılan şenlikte, atölye alanlarında F-4 savaş uçağından robota kadar birçok icat sergilendi. Savaş uçağından binen çocuklar bol bol fotoğraf çektirdi. Atölyelerde yapılan çalışmaları gören vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ekrem Cevahir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğretmen Şehriban Bayraktar’ın öğrencilerinin ise çöp poşeti, plastik kapak, eski makinelerin aksanı olan çark ve dişliler ve sandalyeyle yaptıkları robot ilgi gördü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.